IS selvitti hallitusviisikon esiintymiskoulutukset – Kulmunin maksatus ministeriöllä yllätti: ”Leuka loksahti auki”

Vihreät on maksanut sisäministeri Maria Ohisalolle kaksi yhteensä 5 000 euron arvoista viestintäkoulutusta.

3.6.2020 14:12

Useammasta hallituspuolueesta myönnetään, että valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) ministeriöillä maksattamat yhteensä lähes 50 000 euron arvoiset koulutukset yllättivät.

– Leuka loksahti auki. Ymmärrän, että ministeri haluaa kehittyä paremmaksi esiintyjäksi, mutta eikö tämä ole puolueen maksettava asia. En ymmärrä, miten keskustassa on harkinta pettänyt tällä tavalla. Kyllä sielläkin nyt tajutaan, että on mokattu, eräs hallituslähde kommentoi Ilta-Sanomille.

Hallituksen sisältä muistutetaan, että ministereiden käytössä on myös Valtioneuvoston kansliassa sekä ministeriöissä runsaasti viestinnän ammattilaisia.

– 50 000 eurolla olisi käytännössä jo voinut palkata puolikkaan avustajan. Jos tarvitsee niin paljon tukea ja apua esiintymiseen, niin silloin olisi fiksumpaa, että omasta esikunnasta löytyisi ihminen, joka voi tässä asiassa tukea, hallituksesta kommentoidaan.

Hallitusviisikko on Kulmunia lukuun ottamatta pärjännyt pitkälti ilman minkäänlaista esiintymiskoulutusta.

Valtioneuvoston viestintäosasto järjesti ministereille Suomen puheenjohtajakauteen liittyvää esiintymiskoulutusta Helsingissä 17. – 19.6.2019.

– Henkilökohtainen tunnin kestänyt esiintymisharjoitus oli englanniksi ja se keskittyi haastatteluiden antamiseen kansainväliselle medialle, kertoo valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

Kouluttajana toimi Brysselissä asuva viestintäkouluttaja ja muun muassa BBC:lle aiemmin työskennellyt TV-toimittaja Laura Shields.

Koulutus oli avoin kaikille ministereille. Kokonaishinta koulutuksesta oli yhteensä 8500 euroa, ja sen maksoi valtioneuvoston kanslia. Anttikoski kertoo, että koulutukseen osallistui alustavan aikataulun mukaan yhteensä yhdeksän ministeriä.

He olivat pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk), eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd), opetusministeri Li Andersson (vas), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) sekä silloinen pääministeri Antti Rinne (sd).

Pääministeri Sanna Marin (sd)

Marinin viestinnästä vastaava erityisavustaja Pirita Ruokonen kertoo, että Marin ei ole kuitenkaan saanut tämän lisäksi hallituskauden aikana muuta viestintäkoulutusta.

– Pääministeri ei ole saanut tällaista (Kulmunia vastaavaa) esiintymiskoulutusta, ei liikenne- ja viestintäministeriössä tai pääministeriyden aikana, Ruokonen sanoo.

Puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan Marinia ei ole koulutettu viestintä- ja media-asioissa myöskään Sdp:n laskuun.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr)

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) viestinnän erityisavustajan Jarno Lappalaisen mukaan myöskään sisäministeriö ei ole ostanut ministerilleen vastaavia koulutuksia.

Sen sijaan puolue on järjestänyt ja maksanut Ohisalon ministerikauden alkamisen jälkeen kaksi eri esiintymiskoulutusta kahdelta eri palveluntarjoajalta. Toinen käsitteli mediaesiintymisiä ja toinen puheiden pitämisestä.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan koulutuksiin on kulunut yhteensä hieman vajaat 5 000 euroa. Toinen koulutus järjestettiin viime vuoden puolella, toinen tänä vuonna.

Palveluntarjoajia Liikanen ei suostu tarkemmin kommentoimaan.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) viestinnästä vastaavan erityisavustajan Niklas Mannfolkin mukaan myöskään Henrikssonia ei ole koulutettu viestintäasioissa ministeriön laskuun.

– Oikeusministeriössä on periaatteena se, että tällaisia ei ministerin puolesta makseta, Mannfolk kertoo.

Rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseffin mukaan myöskään puolue ei ole maksanut ministenereille tällä kaudella viestintäkoulutuksia.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) viestinnästä vastaava erityisavustaja Touko Sipiläinen kertoo, että Anderssonille ei ole tilattu opetus- ja kulttuuriministeriön tai puolueen toimesta viestintäkoulutuksia ministerikauden aikana.

Juttua muokattu kello 14:24: Tarkennettu Valtioneuvoston järjestämään esiintymiskoulutukseen osallistuneiden ministerien määrää.

Lisätty tieto kello 14:38 siitä, että Li Anderssonille ei ole tilattu opetus- ja kulttuuriministeriön tai puolueen toimesta viestintäkoulutuksia ministerikauden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?