SK: Ministeriöt maksoivat Kulmunille esiintymiskoulutusta lähes 50 000 eurolla – näin TEM:n viestintäjohtaja selittää - Politiikka - Ilta-Sanomat

SK: Ministeriöt maksoivat Kulmunille esiintymis­koulutusta lähes 50 000 eurolla – näin TEM:n viestintäjohtaja selittää

Konsulttiyhtiö Tekir on laskuttanut ”sparrauksesta” 700 euroa tunnilta.

Konsulttiyhtiö Tekir on valmentanut valtiovarainministeri Katri Kulmunia (kesk) esimerkiksi puheen pitämiseen ja esiintymisiin sekä yksittäistä haastattelua varten.

2.6.2020 19:56

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) on syyskuusta lähtien käyttänyt viestintäkonsultti Harri Saukkomaan yrityksen palveluita lähes 50 000 eurolla, kertoo Suomen Kuvalehti. Tekir Oy:n konsulttipalveluista on kertynyt arvonlisäveroineen yhteensä 47 771 euron laskut kahdelle ministeriölle.

Tekir on valmentanut Kulmunia esimerkiksi puheen pitämiseen ja esiintymisiin sekä yksittäistä haastattelua varten. SK:n mukaan Kulmunille valmennusta on antanut usein Saukkomaa itse.

Valmennuksen lisäksi yritys on tarjonnut ministerille yksittäisiä lyhyitä konsultointeja, ”sparrauksia”, SK kertoo. Muiden konsulttien osalta sparraus on maksanut 350 euroa tunnilta, mutta Saukkomaan konsultoinnin hinta on ollut 700 euroa tunnilta ilman arvonlisäveroa.

Kulmunin käyttämät konsulttipalvelut on maksanut työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö. Kulmuni oli Antti Rinteen (sd) hallituksessa elinkeinoministeri viime vuoden kesäkuusta joulukuuhun, jolloin hänet nimitettiin Sanna Marinin (sd) hallituksessa valtiovarainministeriksi.

SK:n mukaan Kulmuni käytti Tekirin valmennusta myös 3. joulukuuta, jolloin Rinne erosi pääministerin tehtävästä. Kulmuni oli päivää aiemmin ilmoittanut keskustan luottamuksen Rinnettä kohtaan loppuneen Posti-kriisin seurauksena, minkä jälkeen Rinne lopulta erosi tehtävästä. Kulmuni oli erityisen paljon julkisuudessa esillä Rinteen eropäivänä.

Kulmuni vastasi SK:lle sähköpostitse, että hänen on tarpeellista saada esiintymisvalmennusta, sillä ministeri on paljon julkisuudessa esillä ja jokaisessa esiintymisessä on onnistuttava.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski viestitti Ilta-Sanomille, että valtioneuvosto ei ole ollut tietoinen Kulmunin viestintäkoulutuksista tai järjestänyt niitä.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) viestintäjohtaja Mikko Koivumaa kertoo IS:lle, että TEM on karkeasti arvioiden maksanut noin puolet Kulmunin koulutuksista.

– Koulutuksen sisällön on määritellyt ministerin esikunta ja Tekir. Tämä ei ole ministeriön viestintäyksikön järjestämä koulutus, enkä siksi pysty kauhean hyvin kommentoimaan sparrausten sisältöä, Koivumaa sanoo.

Viestintäjohtajan mielestä on ”suositeltavaa ja normaalia”, että ministeri saa viestintäkoulutusta.

– Viime vuosi oli äärimmäisen kiireinen vuosi, kun hallituskausi alkoi ja oli EU:n puheenjohtajuuskausi.

Miksi koulutuksen maksoi ministeriö, eikä puolue?

– Hän on ennen kaikkea ministeri. Hänellä on kaksi roolia: ministeri ja puoluepolitikko. On aika vaikea sanoa, mihin koulutus on mennyt. En tiedä, onko perustetta sanoa, että se on mennyt puoluepoliittiseen hyötyyn. En pysty sanomaan, mihin häntä on tarkalleen ottaen koulutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?