Kommentti: Tehyn Rytköselle kävi kuin Napoleonille Moskovassa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tehyn Rytköselle kävi kuin Napoleonille Moskovassa

Tehyn Millariikka Rytkösen uho päätyi kuin seinään. Tehy saa samat korotukset kuin muutkin.

Julkaistu: 29.5. 7:22

Ei tullut takkia, mutta tuliko patalappuakaan? Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen uho hiipui palkkaneuvotteluissa ja hän joutuu palaamaan työmarkkinakentältä kuin Napoleon Moskovasta 1812, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Nyt ei ole tarkoitus rivilläkään irvailla sairaanhoitajia tai muita terveysalan ammattilaisia.

Mutta heidän etujärjestöistään Tehystä ja Superista on syytä lausua muutama sana, kun julkisen puolen sopimukseen saatiin eilen nimet alle.

Varsinkin Tehystä.

Tehyn Millariikka Rytkösen totaalisen epärealistinen peli päätyi eilen kuin seinään. Hän palaa kevään työmarkkinakierrokselta Tehyn kotitoimistoon kuin Napoleon Moskovasta 1812.

Varjona seuraavat lunastamattomat lupaukset.

Tehy uhosi jo syksyllä ja pitkin kevättä, että se vaatii – eikä peräänny – omaa palkkaohjelmaa, jossa hoitajien palkkoja nostetaan 1,8 prosenttia vientiteollisuuden yleisen linjan päälle kymmenen vuoden ajan putkeen. Siis koko ajan enemmän kuin muille.

Hintalappu olisi ollut työantaja-arvioiden mukaan 800 miljoonaa per vuosi, kymmenessä vuodessa 8 miljardia.

Nyt Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tiivisti tuloksen niin, että sopimus on prikulleen yleisen linjan mukainen.

Tehy sai sen minkä muutkin, ei enempää, ei vähempää: 1,2 prosentin korotukset tänä vuonna, yhden prosentin korotukset ensi vuonna. Kiky lähtee, mutta se olisi lähtenyt muutenkin. Tehyn vaatimaa koronakorvausta ei tule.

Tehy saa kaivatun sote-sopimuksen, mutta sekin oli tarjolla jo vappuna. Sote-sopimus ei ole hoitajien oma, vaan siihen siirtyy koko nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Tehyn vaatimukset olivat mielettömiä jo ennen koronaa, ja koronan jälkeen ne muuttuivat vielä mielettömämmiksi. Tehyn vaatimia rahoja kuntasektorilla ei ole, eikä valtiollakaan. Koronaviruksen jälkeen kuntien verotulot suorastaan romahtavat.

Vaatimuksellaan Tehy olisi vetänyt mukanaan koko julkisen puolen mukaan, ei Tehy yksin olisi pottia kuitannut.

Normaalisti työmarkkinaneuvotteluissa kipinöi työntekijä- ja työantajaliittojen välillä.

Niin nytkin, mutta kevään aikana Tehyn Rytkönen onnistui suututtamaan myös muut julkisen puolen työntekijäliitot. Tehyä syytettiin työntekijäpuolella työmarkkinapöydän ammattitaidottomaksi, ahneeksi peluriksi.

Varsinaisen pimahduksen muut liitot saivat, kun Tehy ja Super kaatoivat valtakunnansovittelijan sovintoesityksen vapun alla. Kaikki muut liitot olisivat ratkaisun hyväksyneet.

Esimerkiksi JHL syytti julkisesti Tehyä vääristelystä, ellei jopa valehtelusta.

Tehy oli varautunut ennen koronaa kovaan peliin ja mahdollisiin lakkoihin.

Jotakin Tehyn tilannetajusta kertoo, ette se osannut muuttaa pelikirjaansa koronan jälkeenkään, vaan liiteli vielä vappuna pää taivaissa ja kaatoi kuntasopimuksen.

Onneksi kuukaudessa jonkin sortin realismi kuitenkin voitti. Ehkä Tehykin tajusi lopulta, ettei tilanne syksyyn mennessä kunta-alalla parane – se huononee. Lakkoaseelta oli mennyt pohja pois, kansa ei olisi sitä hyväksynyt.

Kysyä sopii, mitä Tehyn jäsenet miettivät?

Nyt ei puhuta siis liiton ay-aktiiveista, jotka ovat esiintyneet Rytkösen rinnalla nyrkit pystyssä pitkin kevättä.

Toivottavasti tämä käy työmarkkinoilla yleisemminkin realismin oppitunnista. Katteettomien lupausten kanssa on vaikea elää.

Tehy-aktiivien peliin on kuulunut myös törkeyksiä. Twitterissä ja sosiaalisessa mediassa esimerkiksi työantajien Markku Jalosta on maalitettu ja luotu mielikuva ikään kuin Jalonen voisi laskea tehyläisten palkankorotusrahat omasta lompsastaan.

Henki on ollut ilkkuva. Tehyn konttorilla toimintaan ei ole juuri puututtu.

Millariikka Rytkönen on ollut vahva ehdokas keskusjärjestönsä STTK:n puheenjohtajaksi Antti Palolan jälkeen.

Tämän kierroksen jälkeen tilanne voi olla toinen.

Kunta-ala sai eilen sovittua parivuotisen sopimuksen, jossa korotukset ovat samoja OAJ:n Olli Luukkaisen (vas) opettajille ja Tehyn Millariikka Rytkösen hoitajille. KT:n työmarkkinajohtajan Markku Jalosen (kesk) mukaan kustannusvaikutus on ”prikulleen” yleisen linjan mukainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?