Kotimaan matkailusta syntymässä soppa: STM:n Varhila ei suosittele matkailua, Lintilä haluaa Suomen liikkeelle matkailemalla - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kotimaan matkailusta syntymässä soppa: STM:n Varhila ei suosittele matkailua, Lintilä haluaa Suomen liikkeelle matkailemalla

Kaikki hallitusryhmät ovat ilmaisseet tukensa kotimaan matkailun käynnistämiselle.

28.5. 10:54 | Päivitetty 28.5. 14:19

Kotimaan matkailusuosituksista on syntymässä soppa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi ajankohtaiskatsauksessa torstaina, että vahva suositus tällä hetkellä on, että kotimaassakaan ei matkailtaisi kesällä.

– Tällä hetkellä hallitus on vahvasti suositellut, että kotimaan matkailua ei harrastettaisi. Tämä on asia, jota hallitus joutuu tarkastelemaan, kun kesä tulee ja matkailuun liittyvät kysymykset koko ajan lisääntyvät. Vielä toistaiseksi suositus on se, että emme myöskään kotimaassa vapaa-ajalla matkaile, Varhila kommentoi.

THL:n johtaja Mika Salminen oli paikan päällä tiedotustilaisuudessa, eikä lähtenyt haastamaan Varhilan arviota.

IS:n tietojen mukaan Varhilan ulostulo on herättänyt hallituksessa hämmästystä, sillä kaikki hallitusryhmät ovat ilmaisseet tukensa kotimaan matkailun käynnistämiselle.

Ihmetystä on aiheuttanut myös matkailusta vastaavan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) eilinen tviitti.

– Näin matkailusta vastaavana ministerinä taidan sitten ottaa pikku irtioton ja kannustaa kotimaan matkailuun. Suomi liikkeelle matkailemalla, Lintilä tviittasi keskiviikkona.

Kotimaan matkailu kuuluu Lintilälle, mutta hallituslähteiden mukaan asiasta pitäisi tehdä virallinen linjaus ja Lintilän ”pikku irtiotto” tulkitaan keskustan poliittiseksi profiilinnostoksi.

Yleisemmin ihmetystä on herättänyt se, että ministeriöt odottavat ohjeita valtioneuvoston kansliasta eivätkä tee riittävästi yhteistyötä keskenään.

HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen sanoi torstaina, ettei hän pidä kesäistä kotimaanmatkailua merkittävänä riskinä koronaviruksen leviämisen kannalta.

Salminen puolestaan kommentoi, että ulkomaille ei kannattaisi matkustaa kuin välttämättömistä syistä.

– Se, että on päästy tällaiseen tilaan, on kaikkien suomalaisten hyvän toiminnan tulosta. Sitä pitää jaksaa jatkaa, muistaa etäisyydet, hyvä käsi- ja hengitystiehygienia.

Salminen piti kuukausi sitten pulmana sitä, että epidemia ei käytännössä etene, ja arvioi, että syksyllä saattaisi tulla uusi epidemiapiikki. Salmisen mukaan lausuntoa on ”problematisoitu liikaa”.

– Kyse on vaan siitä, että riski toiselle aallolle syksyllä on olemassa. Se ei tietenkään ole kenenkään toiveissa, että ihmiset sairastuisivat. Tämän hetkinen tilanne on hyvä, meillä ei ole tapauksia kauhean paljon ja ne vähenevät. Pitää varautua myös siihen, että kesällä saattaa tulla takaiskuja, sen takia on tärkeätä jatkaa turvatoimia.

Salmisen mukaan tällä hetkellä tiedetään, että koronatartuntojen riski on olemassa tilaisuuksissa, joissa ollaan tiiviisti yhteydessä, käytetään paljon ääntä, huudetaan tai lauletaan.

Sen sijaan tiedossa ei Salmisen mukaan ole, kuinka vahvan immuniteetin koronan sairastaminen taudilta antaa.

– Ongelma on se, että taudin immuniteetin mekanismia ei tunneta kovin hyvin, ei ole välttämättä niin, että immuniteetti syntyy pelkästään vasta-aineiden kautta. Immuunivasteessa on toinen osa, joka on niin sanottu soluvälitteinen immuniteetti, jonka tutkiminen on huomattavasti vaikeampaa. Emme vielä tiedä sitä, miten vahva immuniteetti syntyy, kuinka pitkään se kestää ja mistä se on riippuvainen. Se, että ihmiset paranevat, viittaa siihen, että immuunivaste toimii.

  • Alla olevalla videolla STM:n ja THL:n tilannekatsaus koronavirustilanteesta.

28.5. kello 12.50: Juttua ja otsikkoa päivitetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?