Haatainen veti esityksensä pois kalkki­viivoilla – TEM:n kanslia­päällikkö­nimitys siirtyy

Työministeri Tuula Haatainen (sd) veti esityksensä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköksi pois kalkkiviivoilla keskustan pyynnöstä. Haatainen esitti alunperin, että paikalle valittaisiin jo huomenna ex-pääministeri Antti Rinteen (sd) entinen valtiosihteeri Raimo Luoma (sd).

Ex-pääministeri Antti Rinteen luottomiestä Raimo Luomaa (sd) esitetään TEM:n kansliapäälliköksi, mutta nimitys siirrettiin torstailta pois.

27.5.2020 18:11

Ilta-Sanomat uutisoi aamulla, että työministeri Tuula Haatainen (sd) on yllättäen esittämässä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikköratkaisua ja Raimo Luoman (sd) nimitystä pikaisesti jo huomisessa valtioneuvoston kokouksessa.

Esitystä pidettiin harvinaisen nopeana, sillä uusi kansliapäällikkö aloittaa tehtävässään vasta lokakuun alussa.

Keskiviikkona iltapäivällä Haatainen vetikin esityksensä pois tiettävästi keskustan pyynnöstä.

Ellei Haatainen olisi vetänyt esitystään pois, keskusta olisi todennäköisesti ottanut asian pöydälle huomisessa kokouksessa, mikä olisi vain lisännyt kohua poliittisesti herkkien nimitysten ympärillä.

Kansliapäällikkönimityksistä on syntynyt hallituksessa Sdp:n ja keskustan välille hännänvetoa, jossa valtiovarainministeriön ja TEM:n kansliapäällikkönimitykset ovat kytkeytyneet tai pikemminkin kytketty toisiinsa.

Haataisen ehdokas TEM:n kansliapäälliköksi on siis ex-pääministeri Antti Rinteen (sd) entinen valtiosihteeri Raimo Luoma. Luoma oli Rinteen valtiosihteeri myös tämän valtiovarainministeriaikana Alexander Stubbin (kok) hallituksessa toissa vaalikaudella.

Luoma on toiminut myös Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana ja virkamiehenä työ- ja elinkeinoministeriössä.

Kansliapäällikkönimityksistä on tullut kiusallinen sotku hallituksen johdolle. Pääministeri Sanna Marin (sd) ja Katri Kulmuni olivat jo sopineet Päivi Nergin nimittämisestä kansliapäälliköksi, kunnes Sdp:n Antti Rinne torppasi suunnitelmat. Nyt Tuula Haatainen veti esityksensä TEM:n kansliapäälliköstä pois kalkkiviivoilla.

Nyt siis sekä valtiovarainministeriön että työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkönimitykset ovat alkaneet pomppia valtioneuvoston pöydällä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) joutui niin ikään vetämään huhtikuun lopulla esityksensä valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi pois, kun Kulmunin ehdokas, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg ei kelvannut Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Sekavassa sopassa pääministeri Sanna Marin (sd) ja Kulmuni olivat jo ehtineet sopia Nergin nimittämisestä. Valtiovarainministeriön kansliapäällikköratkaisua on veivattu kuukausitolkulla.

Rinteen mukaan Nergiä ei voida nimittää, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta haluaa tietoja eduskunnan ja valtiovarainministeriön välisestä tiedonkulusta viime vaalikauden sote-kiistojen aikana.

Viime viikolla poliisi päätti, etteivät Nerg tai muut virkamiehet ole rikkoneet lakia tai virkavelvollisuuksiaan, eikä esitutkintaa aloiteta.

Kun Sdp sotki Nergin nimityksen, keskusta on niin sanotusti päättänyt maksaa potut pottuina ja seurata tarkasti, miten TEM:n kansliapäällikkönimitys etenee.

Keskustassa Luoman nimitystä pidetään umpipoliittisena verrattuna sitoutumattoman Nergin nimittämiseen.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkönimitys pitäisi ratkaista kesäkuun loppuun mennessä, jolloin virassa jo kahteen kertaan jatkanut kansliapäällikkö Martti Hetemäki siirtyy työelämäprofessoriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?