Tuppurainen elpymisrahastosta: ”Avoimen valtakirjan lahjarahaa yksikään maa ei esitä – eikä edes pyydä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tuppurainen elpymisrahastosta: ”Avoimen valtakirjan lahjarahaa yksikään maa ei esitä – eikä edes pyydä”

Komissio esittelee ehdotuksensa EU:n yhteiseksi elpymisrahastoksi huomenna keskiviikkona.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan hallituksella on yhteinen näkemys siitä, että EU tarvitsee voimakkaita elpymistoimia.­

26.5. 18:04

EU:n elpymisrahaston tuki tulee olemaan ehdollista, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoo. Tuppurainen kommentoi asiaa lehdistölle EU:n eurooppaministerien videoneuvottelun jälkeen.

– Sen voi tämän keskustelun perusteella todeta, että aivan avoimen valtakirjan lahjarahaa yksikään maa ei tunnu esittävän eikä edes pyytävän, Tuppurainen sanoi.

Komissio esittelee ehdotuksensa EU:n yhteiseksi elpymisrahastoksi huomenna keskiviikkona. Silloin saadaan selvyyttä muun muassa rahaston kokoon ja siihen, olisiko tuki lainaa vai avustuksia.

Saksa ja Ranska esittelivät oman hahmotelmansa elpymisrahastoksi jo aiemmin. EU:n mahtikaksikon ehdotuksessa varat jaettaisiin tukina EU:n budjetin ohjelmien kautta.

”Säästäväisten” maiden nelikko Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi taas on korostanut, että elpymistuki tulee antaa yksiselitteisesti lainoina. Myös Suomen kanta on ollut, että tuen pitää olla ensisijaisesti lainamuotoista.

Tuppuraisen mukaan hallituksella on yhteinen näkemys siitä, että EU tarvitsee voimakkaita elpymistoimia.

Rahoitusta halutaan kohdistaa EU:n suuriin kasvustrategioihin, vihreän kasvun ohjelmaan ja digitalisaatioon.

Myös Suomi voi Tuppuraisen mukaan olla rahoituksessa saamapuolella. Mahdollisia väyliä ovat maaseudun kehittämisrahasto, Horisontti-tutkimusrahoitus ja rahasto, jolla tuetaan siirtymistä pois fossiilisesta energiasta.

Vaikka rahoitus ehdollista onkin, eurokriisiaikojen talouskuripolitiikkaa ei olla vaatimassa.

– Nyt on kyseessä kaikkia jäsenmaita symmetrisesti kohdannut vakava terveyskriisi. Yhteisestä talouskriisistä pois ponnistamiseksi tarvitaan yhteisiä elpymisrahaston varoja. Tältä osin tilanne on vähän erilainen kuin silloin aiemmin, kun kyseessä oli maita, joiden taloudenpidossa oli ollut puutteita.

Valtioneuvosto muodostaa oman kantansa perehdyttyään komission esitykseen, todennäköisesti ensi viikolla.

Alustavien arvioiden mukaan koko paketista voidaan päästä sopuun heinäkuussa, mutta aikataulu riippuu tautitilanteesta.

– Luulen, että sovun syntyminen on kiinni siitä, että päämiehetkin pääsevät fyysisesti tapaamaan, Tuppurainen arvelee.

Ainakin eurooppaministerit käsittelevät elpymisrahastoa yhtenä pakettina monivuotista rahoituskehyksen kanssa. Tuppuraisen mukaan se auttaa kaikkia hahmottamaan, mihin sitoudutaan ja missä mennään.

– Tästä tulee sen kaltainen kokonaisuus, jossa varmasti kaikkien näkökulmat tavalla tai toisella tulee huomioitua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?