Hallituspuolueet torppasivat kokoomuksen ehdotuksen alkoholin ulosmyynnistä: ”Märkää rättiä ravintola-alan kasvoille” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituspuolueet torppasivat kokoomuksen ehdotuksen alkoholin ulosmyynnistä: ”Märkää rättiä ravintola-alan kasvoille”

Ravintoloiden on määrä avata ovensa asiakkaille ensi maanantaina poikkeusjärjestelyin.

Julkaistu: 26.5. 16:46

Hallituksen esitys ravintoloiden avaamisen ehdoista 1. kesäkuuta alkaen oli tänään tiistaina eduskunnan käsittelyssä.

Eduskunta hyväksyi tiistaina lait ravintoloiden työllistämistuesta sekä hallituksen sulkemispäätöksestä tulevasta hyvityksestä.

Hyvitysten perustana olevan myynnin alenemisen vertailuajankohta on tammi–helmikuu tai viime vuoden huhti–toukokuu.

Sen sijaan kokoomuksen eduskuntaryhmän esitys, jonka mukaan hallituksen tulisi tuoda viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi alkoholilain muutosesitys, jolla sallittaisiin väliaikaisesti muun muassa viinien ulosmyynti ravintoloista, kaatui eduskunnan äänestyksessä.

– Olen valtavan pettynyt hallituspuolueiden ratkaisuun. Muun muassa vihreät puolueena sekä keskustalaiset kansanedustajat Joonas Könttä, Mikko Kärnä ja Antti Kurvinen ovat esittäneet viinien ulosmyynnin sallimista ravintoloille. Voin vain kuvitella ravintola-alan valtavan pettymyksen”, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo tiedotteessa.

– Hallituspuolueiden edustajat tarjoavat märkää rättiä maakuntien lisäksi myös ravintola-alan yrittäjien ja työntekijöiden kasvoille.

Lausumaehdotuksen tehnyt kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) muistutti, että ravintoloiden katteet tulevat nykyisin pitkälti alkoholijuomista.

Näin ollen väliaikainen kädenojennus ravintoloiden suuntaan olisi Vartiaisen mukaan helppo ja halpa toimi auttaa ravitsemusalaa koronakriisin keskellä.

Kokoomuksen riveistä ehdotusta puolustettiin muun muassa toteamalla, että hallituksen ravintoloille suunnattu tukipaketti jäi vajaaksi, ja ravintoloita täytyy kyetä tukemaan tehokkaammin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen huomautti, että ravintoloihin kohdistuva alkoholin alv-verokannan alentaminen ja viinien ulosmyynnin salliminen todennäköisesti helpottaisivat ravintoloiden ahdinkoa.

Monen mukaan aika ei kuitenkaan ole nyt sopiva alkoholipolitiikan pohtimiseen.

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk) kritisoi kokoomusta alkoholipolitiikkaan keskittymisestä keskellä koronakriisiä, kutsuen sitä vastuuttomaksi.

– Tässä esityksessä on kyse yritysten ei pikkunäppärästä alkoholipoliittisesta keskustelusta kansallisen hätätilan ja epidemiakriisin keskellä.

– Mielestäni tämä on vastuutonta, Honkonen lisäsi.

Vartiaisen mukaan ehdotuksessa on kuitenkin kyse puhtaasti ravintolaelinkeinon toimintaedellytysten säilyttämisestä.

– Sitä on täällä väheksytty ja sanottu, että alkoholipolitiikka ei tähän kuulu.

– On pikkuisen halpamaista, kun edustaja Honkonen täällä sanoo, että se on pikkunäppärää alkoholipolitikointia, hän totesi.

Vartiainen vastasi myös salista tulleeseen kritiikkiin, jonka mukaan kokoomuksen lausumaehdotus lisäisi alkoholin haittoja.

– On se aika epäuskottavaa, koska kalliillahan ne (ravintolat) sitä viiniään ulos myyvät, ja se kai nostaisi silloin keskimääräistä hintaa, jolla alkoholia myydään ulos, Vartiainen sanoi.

Kysymys jakoi kuitenkin myös hallituspuolueiden jäseniä. Muun muassa osa keskustan edustajista suhtautui kokoomuksen lausumaehdotukseen varsin suopeasti.

Ehdotus kaatui kuitenkin lopulta eduskunnan äänestyksessä äänin 32–20.

Ravintoloiden on määrä avata ovensa asiakkaille ensi maanantaina poikkeusjärjestelyin. Tällä hetkellä ravintolat saavat myydä ruokaa ainoastaan ulos.

Hallituksen esityksen mukaan ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa sillä edellytyksellä, että ne ovat auki enintään kello 23:een ja tarjoilevat alkoholia kello 22:een.

Lisäksi ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja.

Ravintolassa on istuttava, mutta pöytiin tarjoilu ei ole pakollista.

Perustuslakivaliokunta moitti eilen antamassaan lausunnossaan hallituksen esitystä. Valiokunta kiinnitti huomiota esimerkiksi esitettyjen rajoitusten pitkään kestoon. Hallitus ehdottaa, että laki olisi voimassa lokakuun loppuun asti.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?