Kulmuni: Merkelin ja Macronin ehdotus 500 miljardin elpymisrahastosta syventäisi yhteisvastuita merkittävästi – ei mene sellaisenaan läpi - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kulmuni: Merkelin ja Macronin ehdotus 500 miljardin elpymisrahastosta syventäisi yhteisvastuita merkittävästi – ei mene sellaisenaan läpi

Saksa ja Ranska ehdottivat luotavaksi EU:n yhteistä rahastoa, josta myönnettäisiin tukia koronaviruskriisistä pahiten kärsineille alueille ja aloille.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mielestä yhteisvastuullista velkaa ei pidä lisätä edes poikkeustilanteessa.­

22.5. 14:49

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi ei tule toteutumaan sellaisenaan, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kirjoittaa Facebookissa.

Kulmunin mukaan Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saa eteensä selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Vielä sellaista ei ole.

Merkel ja Macron ehdottivat elpymisrahaston luomista maanantaina. Rahaston varat käytettäisiin pahiten koronaviruskriisistä kärsineiden alueiden ja alojen tukemiseen.

Ehdotuksen mukaan EU-budjetin yhteyteen tuleva rahasto olisi määräaikainen ja rahoitettaisiin EU-komission nimissä markkinoilta otettavalla lainarahalla. Varat jaettaisiin tukina EU:n budjetin ohjelmien kautta.

Kulmunin mukaan kaksikon ehdotuksesta ei vielä tiedetä juuri muuta kuin suuruusluokka.

– Selvää on, että Merkelin ja Macronin esitys ei tule sellaisenaan menemään läpi. Esitys syventäisi yhteisvastuita merkittävästi. Olisi myös iso periaatteellinen kysymys antaa avustuksia lainan sijaan, Kulmuni kirjoittaa.

Emmanuel Macron ja Angela Merkel pitivät maanantaina yhteisen etätiedotustilaisuuden.­

Ministerin mukaan Suomi on sitoutunut edistämään euroalueen vakautta, mikä on myös vientivetoisen Suomen talouden etu. Vastuu talouspolitiikasta täytyy kuitenkin myös jatkossa olla jokaisella jäsenmaalla itsellään.

– Olemme yhteistyöhakuinen Euroopan unionin jäsenmaa, mutta poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden omaa vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta eikä lisätä yhteisvastuullista velkaa.

EU-budjetin yhteyteen sommiteltavasta elpymisrahastosta keskusteltiin jo huhtikuun lopussa EU-johtajien videokokouksessa, mutta tuolloin rahaston koko ja muut yksityiskohdat jäivät täysin auki.

Pallo on nyt komissiolla, sillä se valmistelee päivitettyä budjettiesitystä, johon kuuluisi myös elpymisrahasto. Komissio julkistaa esityksensä ensi viikolla.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kirjoitti tiistaina Twitterissä, että Suomen kanta elpymisrahastoon on rakentava ja avoin.

– Meillä on valmius tarkastella erilaisia vaihtoehtoja. Euroopan elpymiseen tarvitaan paras mahdollinen työkalu. Varsinaisia neuvotteluja käydään komission tulevan esityksen pohjalta ja hallitus ottaa kantaa siihen, Tuppurainen twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?