Niinistö arvostelee euroalueen bailout-järjestelyjä – haluaa jäsenmailta ”talousryhtiä”

Niinistön mukaan talousvastuissa lähdettiin kymmenisen vuotta sitten ”aika lailla uusille teille”.

22.5.2020 11:57 | Päivitetty 22.5.2020 15:32

Presidentti Sauli Niinistö penäsi perjantaina paluuta paitsi aiempaan EU:n talouspolitiikkaan, myös Euroopan paluuta tärkeisiin politiikan pöytiin.

Niinistö kommentoi asiaa perjantaina Kultaranta-keskustelujen pohjustuksena toimivassa mediatapaamisessa.

Ranska ja Saksa ovat hiljattain ehdottaneet 500 miljardin euron elpymisrahastoa EU-budjetin yhteyteen talouden uudelleenkäynnistämiseksi. Varat käytettäisiin pahiten koronaviruskriisistä kärsineiden alueiden ja alojen tukemiseen.

Jäsenmailla on ollut hyvin erilaisia näkemyksiä esimerkiksi siitä, annettaisiinko rahastosta tukea jäsenmaille lainoina vai avustuksina.

Niinistö ei ottanut asiaan suoraan kantaa, mutta nosti esille näkemyksiään no bail out -säännösten palautuksesta.

– Mitä tulee talousvastuisiin, niin niiden suhteen lähdettiin kymmenisen vuotta sitten aika lailla uusille teille. Minusta nyt pitäisi ottaa keskusteluun se, että palataan takaisin alkuperäiseen euroalueen sopimukseen no bail out -säännöksineen. Siinä samalla korostuisi kunkin jäsenmaan talousryhti, presidentti sanoi.

No bail out -säännössä on kyse siitä, että jokaisen eurovaltion on huolehdittava talousvastuistaan, kuten veloistaan, ilman toisten jäsenvaltioiden apua.

Niinistö oli samassa yhteydessä huolissaan Euroopan vaikutusvallan heikkenemisestä. Hänen mukaansa se jatkuu väistämättä, ellei EU selviydy sisäisistä paineista, kuten talous- ja rajakysymyksistä.

– Olemme jääneet tärkeissä pöydissä vähän sivurooliin.

Ylipäätään Niinistö arvioi olemassa olevien jännitteiden nousseen pinnalle koronan myötä.

– Olemme nähneet kahtiajakoa sekä Kiinan ja Yhdysvaltain välisen vuoropuhelun kiristymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?