Jari Lindström kertoo nyt dramaattisen puoluekokouksen erikoisesta tunnelmassa ja käsimerkeistä – näin perussuomalaiset hajosi - Politiikka - Ilta-Sanomat

Jari Lindström kertoo nyt dramaattisen puoluekokouksen erikoisesta tunnelmassa ja käsimerkeistä – näin perussuomalaiset hajosi

Mitään suunnitelmaa uuden puolueen perustamisesta ei ollut olemassa.

20.5.2020 8:50

Ex-kansanedustaja, ex-ministeri Jari Lindström (ps/sin) tukee muiden asianosaisten kertomusta perussuomalaisten hajoamisesta kesällä 2017.

Mitään suunnitelmaa uuden puolueen perustamisesta ei ollut kuin vasta päivä puoluekokouksen jälkeen.

Lindström kertoo oman versionsa sinisten perustamisesta elämäkerrassaan Syvään päähän (WSOY).

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli ollut tyytymätön hallituksen politiikkaan jo pitkään.

Maaliskuussa 2017 ennen kunnallisvaaleja yhdeksän maahanmuuttokriittistä kansanedustajaa julkaisi oman, hallituksen linjaa kritisoivan tiedotteensa, mikä suututti niin hallituskumppanit kuin perusuomalaisten omat ministerit.

Lindströmin mukaan tämän jälkeen tapahtui jako heihin ja meihin, ja perussuomalaisten seuraava ryhmäkokous oli ollut raivoisa.

Puheenjohtaja Timo Soini ja kansanedustaja Laura Huhtasaari ottivat yhteen isoilla kirjaimilla.

– Pidin kuitenkin tätä yhdeksikön toimintaa täysin käsittämättömänä ja raukkamaisena omaan pesään kusemisena, täysin omien kustannuksella. Sillä aikaa, kun valtaosa ryhmästä kantaa vastuuta ikävistäkin päätöksistä, seisoo tuiskussa ja tuulessa vastaamassa kansalaisten palautteeseen, päättää tämä porukka toimia omin päin ja vain omaan napaansa tuijottaen.

– Vitutti se, että toisilla on pokkaa tehdä noin. Toisaalta heitä varmaankin vitutti meidän toimintamme, koska moisiin toimiin lähtivät, Lindström kirjoitti.

Hivenen keväämmällä Soini ilmoitti vetäytyvänsä puheenjohtajan paikalta, ja alkoi puheenjohtajakisa. Kärkikaksikoksi kehkeytyi Jussi Halla-aho vastaan hallitukseen kulttuuriministeriksi noussut Sampo Terho.

– Eduskunnassa yhä useammin korviini alkoi kuulua puheita siitä, mitä tulevassa kesän puoluekokouksessa tulisi tapahtumaan, ja ennen kaikkea siitä, mitä se tarkoittaisi. Mitään todellista suunnitelmaa, erilaisten skenaarioiden varalle ei ollut, emme esimerkiksi harkinneet uuden ryhmän perustamista. Spekulointia oli sitäkin enemmän. Minullekin tehtiin istuvana ministerinä tarjouksia loikkaamisesta muihin puolueisiin, ja pyytäjät olivat omien puolueidensa kärkihahmoja, Lindström muisteli.

Ennen puoluekokousta tehdyistä suunnitelmista uuden puolueen perustamiseksi ei ole tullut mistään näyttöä tai todisteita.

Puoluekokouspaikalla Jyväskylässä kesäkuun toisena viikonloppuna saattoi aavistaa, mitä oli tulossa. Ei Halla-aho itse, vaan hänen hengenheimolaisensa olivat mobilisoineet puoluekokoukseen osallistujiksi maahanmuuttokriittistä porukkaa pitkin kevättä.

Jussi Halla-aho voitti perussuomalaisten puheenjohtajaäänestyksen jo ensimmäisellä kierroksella. Tämän kanssa Sampo Terhon kannattajat olisivat voineet vielä hyväksyä.

Halla-aho voitti puheenjohtajakisan heittäen, ja puoluejohtoon valittiin varapuheenjohtajiksi kolme maahanmuuttokriittistä perussuomalaista: Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Kun Halla-aho tuki Huhtasaaren valintaa ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, ja paikalta syrjäytettiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä Jussi Niinistö, hävinneen osapuolen mitta alkoi täyttyä. Lindströmille muun muassa näytettiin keskisormea.

– Valinnat olivat mielestäni täydellinen kosto entiselle johdolle. Näkyikö siellä käsimerkkejä? Kyllä. Minulle näytettiin keskisormea valintojen jälkeen. Keskisormen näyttäjä, Juha Mäenpää, istuu nykyisessä eduskunnassa perussuomalaisten kansanedustajana – ja on ollut eduskunnassa ongelmissa pitämänsä ”vieraslajipuheen” vuoksi, Lindström kertoi.

– Tiesin noina hetkinä hallitusyhteistyön olevan lopussa. Mutta iso osa paikalla olleista ei tätä tajunnut lainkaan. He keskustelivat siitä, kuinka nyt puolueen kannatus lähtisi nousuun uuden johdon myötä, Lindström jatkoi.

Tämä näky oli liikaa. Jussi Halla-ahon vanavedessä koko puoluejohto täyttyi maahanmuuttokriittisistä, kun varapuheenjohtajiksi valittiin Laura Huhtasaari, Juho Eerola ja Teuvo Hakkarainen.

Hallituskumppani kokoomus suhtautui jo etukäteen ynseästi Halla-ahon mahdolliseen valintaan ja varoitteli hallitusyhteistyön päättymisestä.

Halla-aho puolestaan oli kertonut, että hän johtaisi puoluetta Brysselistä seuraavan vuoden eduskuntavaaleihin asti. Jos hallitusyhteistyö olisi perussuomalaisten kanssa jatkunut, todennäköisesti perussuomalaiset olisivat istuttaneet ministeriryhmänsä johtoon ensimmäisen varapuheenjohtajansa, Huhtasaaren, ja Soini olisi saanut lähteä ulkoministerin paikalta.

– Uskon, että kaikkinensa tämä olisi johtanut joka tapauksessa hallituskriisiin hyvin nopealla aikataululla, Lindström otaksui.

Lindström lähti lauantai-iltana ryyppäämään muiden pettyneiden kanssa, ja oli hiljaa omassa mielessään aikeissa erota perussuomalaisista ja perustaa oman yhden miehen eduskuntaryhmänsä. Uuden puolueen perustamisesta ei vielä tuolloinkaan puhuttu.

– Tunnelmani olivat todella surkeat ja järjettömän pettyneet. Päätin tuona viikonloppuna, että omalta osaltani perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolue saisivat jäädä. Päätin erota ryhmästä ja olla loppukauden yksin omassa ryhmässäni. En siis päättänyt perustaa uutta puoluetta tai loikata toiseen puolueeseen. Kukaan ei houkutellut minua tähän päätökseen, ja kaikkein vähiten ajatuksissani oli ministerinpesti, oma tai kenenkään muun. Ei edes Timo Soinin.

– Jos joku suunnitteli jotain uutta, minulle se ei valjennut tuona viikonloppuna, eli olin sellaisista suunnitelmista ulkona kuin lintulauta. Keskityin enemmänkin tuikun ottamiseen murheeseen ja paskan puhumiseen. En ollut suunnittelemassa mitään muuta kuin korkeintaan sitä, että miten poistun ryhmästä, Lindström muisteli puoluekokousvalintojen iltaa.

Meni sunnuntai ja tuli maanantaiaamu.

– Enkä tiennyt minäkään mitä tuleman piti. Olin menossa maanantaina Helsinkiin vasta iltapäivästä. Valtiosihteeri Samuli Virtanen soitti kuitenkin heti aamusta ja pyysi tulemaan Valtioneuvoston Linnaan niin pian kuin mahdollista. Kysyin Samulilta, mistä on kyse. Hän kertoi suunnitelmasta perustaa uusi ryhmä ja kysyi, olenko valmis siirtymään siihen, Lindström muisteli.

Maanantaina iltapäivällä pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) twittasivat, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa ei enää ollut mahdollista ja Suomessa oli hallituskriisi. Hallitus eroaisi seuraavana päivänä tiistaina.

Viikonloppuna puheenjohtajaksi valittu Jussi Halla-aho kävi maanantaiaamuna Kesärannassa keskustelemassa hallitusyhteistyöstä. Vähän tämän jälkeen Juha Sipilä ja Petteri Orpo ilmoittivat, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa ei ole mahdollista ja Sipilä kertoi jättävänsä hallituksen eroanomuksen seuraavana päivänä.

Maanantai-iltana perussuomalaisten ministerit kävivät puoluetoimistolla tapaamassa uutta puheenjohtajaa Halla-ahoa tämän kutsusta. Soini ei kutsuun tarttunut.

– Halla-aho oli selvästi hämmentynyt puheenjohtajavaalin tuloksesta ja kyseli tunnelmiamme.

– Se oli vain vaivaantunut tunnelmien haistelun hetki, ja Halla-aho kai haistoi, ettei tunnelma ole hyvä. Minulle jäi tuosta outo maku ja hämmentynyt olo, Lindström kertoi kirjassaan.

Lindströmin mukaan tapahtumat etenivät nopeasti.

– Tilanteet muuttuivat ja kaikki perustui nopeuteen, luottamukseen ja yllätykseen, Lindström kuvaili.

Tiistaiaamuna uusi 20 hengen ryhmä piti perustamiskokouksen Hotelli Vaakunan kabinetissa ja marssi sieltä perussuomalaisten ryhmäkokoukseen ilmoittamaan erostaan ryhmästä.

Ryhmähuoneen edessä parveili suuri lauma mediaa, ja kellään ei ollut vihiä tai tietoa siitä, että perussuomalaisten ryhmä hajoaa ja joukko perustaa oman puolueensa.

– Mitään suurempaa ei varmaankaan odotettu, vielä vähemmän massaeroamista ryhmästä. Yllätimme ulostulollamme kaikki. Toki pian julkisuuteen ilmestyi paljon tietäjiä, jotka olivat ”osanneet odottaa jotain tällaista tapahtuvaksi”. Höpön pöpön.

– Jos näitä asioita olisi suunniteltu, ne eivät olisi pysyneet salassa. Siksi väitteet siitä, että tätä liikettä olisi suunniteltu koko kevät, ovat naurettavia, Lindström osaltaan torppasi puheet puolueiden masinoimista suunnitelmista perussuomalaisten hajottamiseksi.

Tämä yllätti kaikki: 20 perussuomalaista kansanedustajaa marssi perussuomalaisten ryhmäkokoukseen, he ilmoittivat erostaan perussuomalaisten ryhmästä ja kertoivat medialle perustaneensa uuden eduskuntaryhmän.

Valtiosihteeri Virtanen oli sunnuntaista asti informoinut pääministeri Sipilää, ja Sipilä perui viime tipassa hallituksensa eropyynnön, kun uusi ryhmä oli saatu perustettua.

Perussuomalaisista eronneet siniset jatkoivat hallituksessa sen loppuun asti.

Lindström ei kadu valintaansa jättää perussuomalaiset.

– Meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa. Emme halunneet jäädä ryhmään ja puolueeseen, joka ei kykene kantamaan tiukassa paikassa vastuuta vaan väistelee sitä.

– Uutta eduskuntaryhmää ei perustettu kenenkään ministeripestin jatkamisen vuoksi, se perustettiin käytännön syistä ja pakosta olla samanhenkisten kanssa. Sitä ei perustettu Timo Soinin vuoksi vaan hänestä ja riskeistä huolimatta. Timo Soini oli viimeinen, joka päätti lähteä sinisiin, eikä hän ollut millään tavoin rakentamassa uutta puoluetta, Lindström sanoi..

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?