Herravihaajasta tuli herra ja vihan kohde – ex-ministeri Lindström kertoo, mikä oli hänen uransa suurin virhe - Politiikka - Ilta-Sanomat

Herravihaajasta tuli herra ja vihan kohde – ex-ministeri Lindström kertoo, mikä oli hänen uransa suurin virhe

Jari Lindström kertoo kirjassaan, minkälaista oli olla perussuomalainen, sininen ja ministeri.

Jari Lindström Sinisten eduskuntavaalivalvojaisissa huhtikuussa 2019.

20.5.2020 6:05

Ex-kansanedustaja, ex-ministeri Jari Lindströmin (ps/sin) elämäkerta Syvään päähän (WSOY) on yksi rehellisimmistä poliitikkokirjoista vuosikausiin.

Lindström ei järin kehu itseään, eikä hän myöskään piikittele tai ilkeile vihamiehilleen.

Yllättäen Lindström kuvailee raskaimmiksi tapahtumikseen paikallista perussuomalaisten riitelyä Kouvolassa ja Kymen piirissä.

– Minulle nämä paikalliset yhteenotot ja riidat ovat olleet raskaampia kuin mikään valtakunnallinen vääntö ikinä. Nämä jos mitkä asiat seuraavat kotiin asti: asun Kouvolan Kuusankoskella ja joudun joka ikinen päivä tavalla tai toisella olemaan tekemisissä näiden ihmisten ja asioiden kanssa, Lindström kirjoitti kirjassaan.

Sipilän hallituksen kaksi ensimmäistä vuotta olivat rankkoja ja stressaavia Lindströmille, joka työläispohjalta perehtyi ja hoiti työministerin salkun lisäksi oikeusministerin tehtäviä.

Lindströmin mukaan etenkin torstain kyselytunnit olivat stressaavia. Hän vastasi alkuaikoina usein kysymyksiin, että hän ei nyt tiedä vastausta, mutta seuraavalla kerralla tietää. Lindström sai kollegoiltaan kiitosta rehellisyydestään.

Lindström sai vastata ministeriaikanaan eduskunnassa 299 kysymykseen.

Jari Lindström piti kyselytunteja vaikeina paikkoina ministereille. Lindström sai ministerinä vastata kysymyksiin 299 kertaa.

– Mutta en voi sanoa millään lailla nauttineeni kyssäreistä. En varsinkaan silloin, kun olin jo sairastunut korkeaan verenpaineeseen. Silloin oli hetkiä, jolloin pelkäsin pyörtyväni kesken kaiken ja tunsin, kuinka koko naamani oli ravunpunainen. Reagoin kropallani stressiin ja jännitykseen.

– Kahden ministerinsalkun kantaminen oli lähes kahden vuoden mittainen Via Dolorosa. Keväällä 2017 oloni huononi ja toisinaan tunsin pyörtyväni hetkellä millä hyvänsä. Se oli stressin ja verenpaineen aiheuttamaa. Nukuin huonosti, ja kun heräilin aamuyöllä, aloin jo pohtia tulevaa päivää, Lindström muisteli kevään 2017 tapahtumia.

Tuplaministeri ei mennyt valittamaan oloaan lääkäreille, kunnes eräänä aamuna hän ei pystynyt aloittamaan töitään. Ministeriauto vei Pasilan-asunnolta Lindströmin eduskunnan työterveyshuoltoon.

– Verenpaine mitattiin, ja se oli hälyttävissä lukemissa. Yläpaine pitkälle yli 200 ja alapaine pitkälle yli 100. Päänsärky ei hellittänyt edes lääkärin antamalla lääkkeellä, Lindström muisteli.

Työterveydestä Lindström lähetettiin Meilahden sairaalaan tutkittavaksi.

– Päänuppini kuvattiin, ja lääkärit totesivat asian, jonka tiesin, mutta joka sai lääketieteellisen vahvistuksen: mitään ei löytynyt, Lindström itseironisesti vitsaili.

Verenpaineen lisäksi Lindströmillä todettiin korkea kolesteroli ja diabetes, ja hän sai niihin lääkityksen ja ryhtyi taas huolehtimaan itsestään ja terveellisestä ruokavaliosta.

– Stressistä en tiennyt aikanaan tehtaalla yhtään mitään. Nyt tiedän, miten stressi voi viedä ihmisen todella huonoon kuntoon ja jopa hautaan. Koen käyneeni lähellä, Lindström totesi kirjassaan.

Ministeri Lindströmin stressi osin helpotti toukokuussa 2017, kun Sipilän hallitus päätti lisätä ministereiden määräänsä kolmella, ja Lindström jäi hoitamaan vain työministerin virkaa.

Maaliskuussa 2016 hallitus oli sorvannut kikyä, ja ministerit tekivät Alexander Stubbin aloitteesta nyrkkitervehdyksen. Kirjassaan Jari Lindström kertoi, että hän vastasi tervehdykseen ja tiedotustilaisuuden anti meni täysin poskelleen.

Helppoa ei ollut työministerinä, oli kiky ja tuli aktiivimalli, jolle Lindström antoi kasvot julkisuudessa.

Laki aktiivimallista oli kyllä tehty sosiaali- ja terveysministeriössä, käyty läpi valtiovarainministeriön vetämässä kolmikantaisessa työryhmässä ja hyväksytty hallituksen kiky-ministeriryhmässä.

– En halua tällä vuodatuksella uhriutua, mutta minun on pettymyksekseni todettava, että todella usein koin olevani yksin puolustamassa hallituksen yhdessä sovittua esitystä. En koskaan mennyt sen taakse, että ”enhän minä vaan ne muut”, vaikka esitys leimattiin täysin paskaksi ja sen luultiin ilman epäilystä olevan minun oma keksintöni.

– Tätä se sitten pahimmillaan on, kun hallitukseen menee. Sen joko kestää tai sitten ei. Minulla oli monesti vaikeaa, Lindström tunnusti kirjassaan.

Lindström myöntää aktiivimallin poliittisen uransa isoimmaksi erheeksi.

– Suurin virheeni ja epäonnistumiseni oli aktiivimallin hyväksyminen sellaisenaan, vaikka tiesin itsekin alusta asti sen olevan torso. Minun ei olisi pitänyt hyväksyä huonoa lakia, mutta tein sen.

– Minun päätehtäväni oli työllisyysasteen nostaminen ja kaikkien siihen vaikuttavien keinojen pohtiminen. Ja kyllä, osa niistä oli minulle erityisen vaikeita hyväksyä, mutta sain myös läpi sellaisia asioita, joita ei muuten olisi saatu. Koin tekeväni asioita Suomen enkä uudelleenvalintani eteen, Lindström kirjoitti.

Työministeri Lindströmin vahtivuorolla hallitus onnistui tavoitteessaan nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Lindströmille ja kaikille sinisille kävi huonosti huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa. Light-versio perussuomalaisista ei löytänyt markkinarakoa, ja sinisten tarina eduskuntapuolueena kesti vajaat kaksi vuotta.

Lindström ei juuri kampanjoinut kevään 2019 eduskuntavaaleissa, hänellä oli vain kaksi valomainosta, toinen Kouvolassa, toinen Imatralla.

– Olin nimittäin aivan varma siitä, etten tule enää valituksi eduskuntaan. Aivan samoin kuin aiemmin olin aistinut hyvän tuloksen mahdollisuuden, nyt tuuli oli kääntynyt toiseen suuntaan. Siihen ei tarvittu edes poliittista nenää: en pärjäisi näissä pippaloissa.

– Vaikka tulen populistisesta puolueesta, jossa herraviha on eräs tärkeimmistä polttoaineista, voi käydä niinkin, että herravihaajasta tuleekin itsestään herra ja vihan kohde. Laajempi perehtyminen asioihin voisi vähentää monien kansalaisten pelkkään herravihaan tai ulkoisiin syihin perustavaa ennakkoluuloa päättäjiä kohtaan. Minulle kävi niinkin, Lindström näki.

Viimeinen hetki vallan kammareissa. Ex-työministeri Jari Lindström poistuu Sipilän hallituksen jäähyväiskäynniltä Presidentinlinnasta kesäkuun 6. päivä vuonna 2019.

Vaalien jälkeen työministeri Lindström istui Sipilän hallituksessa kesäkuun 6. päivään asti, ja aktiivimallin virallinen kasvo ilmoittautui itse tämän jälkeen työttömäksi.

– Ilmoittauduin siis työttömäksi, mutta en hakenut työttömyysturvaa vaan kansanedustajan sopeutumisrahaa, joka minulle myös myönnettiin. Rahaa maksetaan 30.6.2021 saakka eli kaksi vuotta ministerin pestin loppumisen jälkeen, Lindström kertoi kirjassaan.

Viime kesäkuussa työttömäksi Sipilän hallituksen ministerinä. Ex-työministeri ilmoittautui itse heti miten työttömäksi, ja on toistaiseksi nostanut sopeutumisrahaa.

Lindström, 54, uskoi tulevaisuudestaan, että hänellä ”olisi vielä paljon annettavaa työllisyysasioissa”.

– Tekisinkö sitä jopa työkseni? Aika näyttää. Yrittäminen houkuttaa, mutta idean pitää olla todella kestävällä pohjalla. Olen saanut mielenkiintoisia yhteydenottoja työllisyysasioihin liittyen muutamalta kunnalta, Espoolta, Kouvolalta ja Pyhtäältä.

Politiikkaan ja vaaleihin Lindström ei aio enää osallistua, tämän valtuustokauden hän hoitaa loppuun Kouvolassa.

– Kaikkein suurin syy on se, että palo on sammunut. Ei vain kiinnosta. Olen kyllästynyt eikä minulla ole motivaatiota. Kaikkeni annoin, ja se johti putoamiseen eduskunnasta.

– Sanotaan, ettei kannata sanoa ”ei koskaan enää”, enkä niin sanokaan. Totean vain, että olen tässä vaiheessa oman osani tehnyt. Nyt on muiden vuoro, Lindström summasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?