Sanasota yltyy: Marinilta tyrmäävä vastaus Orpon kritiikkiin: ”Valheellisia väittämiä” – Orpo: ”Missä olen valehdellut?”

”Kansanedustajien kysymyksiin on vastattu kyselytunnilla.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastaa Twitterissä kokoomuksen Petteri Orpon esittämään kritiikkiin hallituksen koronalinjasta.

16.5.2020 12:20 | Päivitetty 16.5.2020 14:29

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastaa Twitterissä kokoomuksen Petteri Orpon esittämään kritiikkiin hallituksen koronalinjasta.

– On valitettavaa, että oppositiopolitiikkaa tehdään valheellisilla väittämillä. Kansanedustajien kysymyksiin on vastattu kyselytunnilla. Hallituksen tavoite on koko ajan ollut estää viruksen leviämistä, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, Marin kommentoi.

Orpo kritisoi Marinia ja hallituksen koronalinjaa kokoomuksen puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina. Orpon mukaan Marinilla on toimintatapa, jossa kysymyksiin ei vastata eduskunnassa, vaan niitä varten järjestetään erillinen tiedotustilaisuus, jossa ei ole paikalla kriittistä oppositiota.

– Kansanedustajat kysyivät pääministeriltä hallituksen linjasta tämän viikon torstain kyselytunnilla. Pääministeri vastasi kertovansa siitä medialle perjantain tiedotustilaisuudessa. Minusta tämä on eduskunnan ja parlamentarismin väheksymistä, sanoi Orpo.

Orpo ja Marin jatkoivat Twitterissä viestinvaihtoa Marinin vastauksen jälkeen. Orpo pyysi pääministeri tarkentamaan, missä hän on valehdellut.

– Voisitteko tarkentaa, missä olen valehdellut? Hallitus on päivittänyt linjaansa vasta viime viikon periaatepäätöksellä. Toimeenpano edelleen ontuu, kuten olette eduskunnassa sanoneet. Testaus, jäljitys ja suojaus on saatava kuntoon ennen kuin yhteiskunta laajemmin avataan.

Marin vastasi:

– Sanot, että ”jatkuva pallottelu siitä, annetaanko taudin levitä vai ei, luo epävarmuutta”. Hallituksen tavoitteena on koko ajan ollut viruksen leviämisen estäminen ja olen kertonut tämän eduskunnassa lukuisia kertoja viimeisten kuukausien aikana.

– Väität myös, etten olisi vastannut kysymyksiin eduskunnassa. Se ei pidä paikkansa. Olen vastannut ja kertonut samalla, että mittareista kerrotaan vielä tarkemmin infossa, jossa asiantuntijat käyvät tilannetta läpi. Tämä ei ole parlamentarismin halventamista toisin kuin väität.

Orpo kuittasi perään, että pääministeri ja valtioneuvosto ovat ensisijaisesti tilivelvollisia eduskunnalla ja että hallituksen ja sen alaisten viranomaisten linjauksissa on viime viikkoina ollut suuriakin ristiriitoja.

– Jokainen voi myös arvioida, miten hyvin torstain istunnossa vastattiin kysymyksiini, Orpo totesi.

Marin kaipasi myös selkeyttä kokoomuksen koronalinjaan. Hän viittasi Orpon puolentoista viikon takaiseen haastatteluun, jossa Orpo patisti hallitusta nopeampaan koronarajoitusten purkamiseen. Lauantaina Orpo puolestaan painotti, että koronavirukseen liittyvä testaus, jäljitys ja suojaus on saatava kuntoon ennen kuin yhteiskunta laajemmin avataan.

Orpo vastasi Marinin kommentteihin kuvalla eduskunnan viime torstain kyselytunnin pöytäkirjasta, joka Orpon mukaan havainnollisti, sitä kuinka hallitus ei vastaa opposition kysymyksiin eduskunnassa.

Marin vastasi muistuttamalla, että hallitus on pitänyt koronakriisin aikana useita infotilaisuuksia eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajille, joissa on ollut mahdollisuus kysyä hallitukselta ja asiantuntijoilta.

– Koronakriisin hoitamista on käyty läpi myös pääministerin ilmoituksissa eduskunnalle ja lakien esittelyjen yhteydessä. Kun kokoomus pyysi pääministerin ilmoitusta 21.4., vastasin asiaan heti myöntävästi, Marin muistutti.

– Tämän valossa pidän erittäin epäasiallisena, että Petteri Orpo syyttää hallitusta eduskunnan ja parlamentarismin väheksymisestä, hän jatkoi.

Orpon alkuperäisen kritiikin mukaan hallituksen suunnittelemat taudin hallintakeinot niin testauksessa, jäljityksessä kuin suojaamisessa ovat edelleen puutteelliset.

– Hallitus on kertonut strategiakseen testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Hyvä näin. Täsmälliset tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi ovat kuitenkin epäselviä ja toimeenpanossa on ollut jatkuvasti ongelmia. Jatkuva pallottelu siitä, annetaanko taudin levitä vai ei, luo epävarmuutta. Hybridistrategiasta uhkaa tulla hyppyri tuntemattomaan, sanoo Orpo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?