Liittyykö Suomi Baltian matkustuskuplaan? – Maria Ohisalo: ”Jos näyttää hyvältä, niin totta kai meillä voi olla mahdollisuuksia”

Pohjoismaiden kuplaan sisäministeri Maria Ohisalo suhtautuu varovaisesti, lähinnä Ruotsin erilaisen tautitilanteen vuoksi.

Sisäministeri Maria Ohisalo hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 4. toukokuuta 2020.

15.5.2020 17:18

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) suhtautuu edelleen varovaisesti mahdollisuuteen, että suomalaiset pääsisivät kesän aikana vielä matkustamaan lomillaan Euroopan lomakohteisiin.

– Jos tautitilanteet saadaan samankaltaisiksi, niin myös rajoituksia voidaan lähteä rajoilla purkamaan, Ohisalo sanoo.

Ohisalon kommentit noudattelivat EU-komission linjausta, jonka mukaan vapaa-ajanmatkustamista maasta toiseen voisi sallia, jos jäsenmaat ovat koronavirusepidemian kanssa samassa tilanteessa.

Suomen hallitus ei hänen mukaansa kuitenkaan ole tehnyt tästä mitään päätöksiä.

Muun muassa Viro, Latvia ja Liettua ovat kokeneet pystyneensä hillitsemään koronaviruksen leviämistä niin hyvin, että ne avaavat rajat toisilleen.

Ohisalon mukaan tähän Baltian kuplaan liittyminen voisi olla mahdollista.

– Seuraamme tilannetta jonkin aikaa, että miten tauti kehittyy. Ja jos näyttää hyvältä, niin totta kai meillä voi olla mahdollisuuksia että lähinaapurien kanssa mietittäisiin rajoitusten helpotusta sisärajojen osalta, Ohisalo sanoo.

Sen sijaan Pohjoismaiden kuplaan Ohisalo suhtautui varovaisesti, lähinnä Ruotsin erilaisen tautitilanteen vuoksi. Pohjoismaiden sisäministerit keskustelivat videokokouksessaan tänään perjantaina rajaliikenteen rajoitusten keventämisestä.

Muut Pohjoismaat Ruotsia lukuun ottamatta ovat Ohisalon mukaan saaneet tautitilanteensa vakaaksi.

– Ruotsin osalta tilanne on vielä huolestuttavampi. Siinä mielessä jokin täysin pohjoismainen lähestymistapa, niin se ei ole vielä tässä kohtaa pohdinnoissa.

Ohisalo kertoi koronaviruksen vaikutuksista rajaliikenteeseen ja matkustamiseen puhelimitse järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tänään perjantaina.

Nykyisillä päätöksillä sisärajavalvontaa jatketaan 14. kesäkuuta asti. Tämän jälkeisestä ajasta ei ole vielä hallituksessa päätetty.

Ohisalon mukaan hallitus tekee päätöksiä rajojen avaamisen ajankohdasta seuraavien kahden viikon aikana.

– Tunnen varovaista optimismia, mutta hallituksena meillä on tietty vastuu epidemian leviämisen estämisestä. Enkä halua antaa mitään löysiä lupauksia siitä, miten ihmiset pääsevät liikkumaan, koska tässä on seurattava koko ajan taudin kehittymistä.

Ohisalon mukaan Suomen hallituksen linja on ollut se, mitä Euroopan komissio on suositellut. Eli että rajoitustoimien välissä olisi aina kaksi viikkoa, jotta nähdään toimien vaikutus epidemian leviämiseen.

Tänään järjestettiin myös EU-komission vetämä sisäministerien videokokous, jossa aiheena oli komission keskiviikkona antama tiedonanto sisärajavalvonnan vaiheittaisesta poistamisesta ja vapaan liikkuvuuden palauttamisesta.

Komission ehdotukset ovat vain suosituksia, joten varsinaiset päätökset jäävät jäsenmaiden tehtäväksi. Käytännössä kesälomamatkailun onnistuminen Euroopassa riippuu siitä, mitä jäsenmaat keskenään sopivat matkustusrajoitusten purkamisesta.

Komissio korostaa myös epidemiatilanteen arvioinnin tärkeyttä päätösten taustalla.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 17:46

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?