Matkailuministeri Mika Lintilä ei lämpene matkustuskuplille: ”Tämä kesä ja syksy on jo menetetty” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Matkailuministeri Mika Lintilä ei lämpene matkustuskuplille: ”Tämä kesä ja syksy on jo menetetty”

Mika Lintilä ei näe matkailun aukenevan liiemmälti lomalaisille koronatilanteen vuoksi vielä kesällä.

Julkaistu: 15.5. 12:45

Mika Lintilä painottaa IS:lle, että ulkomaanmatkailua pitää lähteä avaamaan EU:ssa yhtenäisesti. Samalla hän torppaa ajatuksen Suomen ja Baltian yhteisestä matkustuskuplasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) toppuuttelee Euroopasta Suomeen rantautunutta keskustelua matkustuskuplista. Viro, Latvia ja Liettua katsovat pystyneensä hillitsemään koronaviruksen leviämistä niin hyvin, että ne avaavat rajat toisilleen. Saksa ja Itävalta ovat tekemässä samanlaista siirtoa.

Suomessa esiin on noussut kysymys siitä, voisiko se päästä kesäksi Baltian maiden kuplaan mukaan. Tällöin lomaa voisi suunnitella muuallekin kuin koti-Suomeen.

– En ole innostunut siitä, että tehtäisiin jokin Baltia-Suomi-malli. Tiedossa on, että tautimäärät ovat eri maissa vähän erilaiset. Ulkomaan matkailun rajoja pitää lähteä avaamaan EU:ssa yhdessä koordinoidusti. Siinä pitää olla jonkinlainen yhteinen linja, Lintilä sanoo IS:lle.

Samalla hän kehaisee Viron hoitaneen koronatilannetta hienosti. Siellä tartuntojen määrä on varsin alhainen. Lintilä ei ota kantaa siihen, voiko kysymys olla ennemminkin niin päin, etteivät Baltian maat edes haluaisi Suomea kuplaansa, koska meillä tartuntoja on enemmän.

Koska Ruotsin koronatilanne on tartunnanmäärissä Suomea heikompi, on pyöritelty, jäisikö Suomen ainoaksi mahdollisuudeksi omien rajojen ulkopuolella Norja. Lintilä ei tällekään lämpene. Ministerin mukaan matkustusta suitsii jo pelkästään koronaan liittyvä pelkokerroin.

– Kyllä jonkin aikaa kestää suomalaisella ennen kuin se lähtee Milanoon.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) osallistuu tänään EU:n sisäministereiden videokokoukseen rajaliikenteestä ja matkustamisesta koronaepidemian keskellä. Ennen kokousta hän keskustelee rajaliikenteen rajoituksista Pohjoismaiden kollegoidensa kanssa. Ohisalo tiedottaa keskusteluista kello 16.

EU-komissio suositteli tällä viikolla, että vapaa-ajan matkailua voitaisiin avata sellaisten jäsenmaiden välillä, jotka ovat keskenään samanlaisessa epidemiatilanteessa. Suomi ei vielä ole neuvotellut muiden EU-maiden kanssa lomamatkailusta. Toistaiseksi lomamatkoja ei suositella.

Lintilä osallistui toissa viikolla EU:n matkailuministerien videokokoukseen ja suhtautuu käydyn keskustelun perusteella varauksellisesti siihen, että lomamatkustaminen aukenisi juurikaan kesän aikana. Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, koska matkailu voisi normalisoitua lähemmäs aiempaa tasoa.

– Se lähtee pikkuhiljaa liikkeelle. Jos (pandemiassa) ei tule mitään uutta, niin sitten nopeammin. Minun näkemykseni on, että tämä kesä ja syksy on jo menetetty.

Lintilä ymmärtää hyvin useiden turismista leijonaosan saavien maiden haluja avata oviaan turisteille. Turismin osuus bruttokansantuotteesta on valtava maille kuten Kreikka, Italia, Espanja ja Malta.

Osa Euroopan maista on puhunut rajojensa aukaisemista niin, että ehtona olisi ennen matkaa tehty virustesti. Lintilä ei pidä sitä kovin realistisena takeena matkustamisen turvallisuudesta.

– Itämisajat ovat erilaisia. Tartunnat näkyvät testeissä eri tavalla.

Esimerkiksi Kreikka on ehdottanut, että matkailijan pitäisi tehdä virustesti kolme päivää ennen matkaa. Virustestit eivät olleet EU:n tällä viikolla antamien matkustukseen liittyneiden suositusten listalla.

Lintilä nostaa varoittavana esimerkkinä esiin tuoreen tapauksen Etelä-Koreasta. Maan pääkaupungissa Soulissa kaikki baarit ja yökerhot määrättiin suljettavaksi, kun uusia tartuntoja todettiin kymmeniä.

Yli parikymmentä niistä yhdistettiin 29-vuotiaaseen mieheen. Tämä ehti yhden viikonlopun aikana liikkua useissa baareissa ja yökerhoissa. Samaan aikaan niissä oli hänen kanssaan yhteensä yli 7 000 henkilöä.

EU-komissio linjasi ehdotuksessaan tällä viikolla matkustamisen helpottuvan ensin työntekijöille ja niille, joilla on välttämätön syy matkustamiseen. Ensimmäisenä aukenevat EU:n sisärajat. Schengenin ulkopuolelta matkustamista rajoitetaan ainakin 15. kesäkuuta asti.

EU-komissio suositti linjauksessaan, että matkustusrajoituksia puretaan ensin alueilta, joilla tautitilanne on todistettavasti parantumassa, hoito- ja testauskapasiteettia on tarpeeksi ja jäljitys mahdollista esimerkiksi älypuhelinsovellusten avulla.

Se painotti koordinointia EU:n ja jäsen- sekä naapurimaiden kesken. Komissio ei suoraan kieltänyt niin sanottuja ”turismikäytäviä”, mutta ei myöskään suositellut niitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?