Hallitukselta vaadittiin vastauksia koronalinjasta ja yhteisvastuusta – eduskunnassa kuulluissa sanoissa ”kalmankatkuinen kaiku” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitukselta vaadittiin vastauksia korona­linjasta ja yhteis­vastuusta – edus­kunnassa kuulluissa sanoissa ”kalman­katkuinen kaiku”

Kyselytunnilla pohdittiin, mihin seuraan Suomi kuuluu.

Pääministeri Sanna Marin, työministeri Tuula Haatainen ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni tekivät selkoa hallituksen korona- ja yhteisvastuulinjasta.

14.5.2020 20:21

Onko tavoitteena pitää koronavirustartunnat mahdollisimman vähäisinä vai ei? Oppositio penäsi eduskunnan kyselytunnilla hallitukselta selvyyttä linjaan koronaviruksen vastaisissa toimissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti hallitukselle tukun kysymyksiä, joihin ei olla vielä saatu vastauksia. Mihin tartuttavuusluvun haarukkaan tähdätään ja millainen määrä tehohoitopotilaita on liikaa? Mitä Hetemäen raportin skenaariota hallituksen linja vastaa?

Perussuomalaisten Mari Rantanen taas tivasi selkeää vastausta siihen, tavoitteleeko hallitus laumasuojaa vai ei.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz halusi tietää maskeista, Petteri Orpo strategiasta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja kiistivät laumasuojatavoitteen jyrkästi.

Pääministerin mukaan hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa. Marin muistutti, ettei sairastumisen edes varmasti tiedetä synnyttävän immuniteettia taudille.

– Pitäisin hyvin vastuuttomana, jos hallitus tavoittelisi sitä, että mahdollisimman iso osa väestöstä taudin sairastaisi, Marin sanoi ja lupasi lisätietoa aiheesta tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Marin pitää perjantaina kello 10 tiedotustilaisuuden, jossa avataan hallituksen hybridistrategiaa ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota. Voit seurata tilaisuutta suorana ISTV:stä.

Kyselytunnilla keskusteltiin myös siitä, mihin ryhmään Suomi kuuluu ja mihin sen pitäisi kuulua.

Oikeaa viiteryhmää pohdittiin, kun hallitukselta penättiin perusteluja Suomen vastuiden kasvattamiseen EU:n tukimekanismeissa. Perussuomalaiset epäilivät rahojen valuvan ranskalaispankeille.

– Mikä on suomalaisen osa? Takaa velkaa, maksa velkaa, Ville Vähämäki (ps) lausui.

Kokoomuksen Orpo halusi tietää, onko Suomen linja muuttunut, kun Suomea ei ole viime aikoina näkynyt Hollannin rinnalla Hansa-ryhmässä pitämässä kiinni siitä, jokainen maa pitää huolen omasta taloudestaan.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan Suomen lähtökohta on, että EU on yhtenäinen ja toimintakykyinen. Ministerin mukaan tavoitteeseen ei kuulu blokkien muodostuminen EU:n sisään.

Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi sanoi Suomen olevan väärässä seurassa euromaiden joukossa, ja ryhmänjohtaja Ville Tavio ehdotti oikeaksi ryhmäksi euron ulkopuolelle jättäytyneitä Norjaa ja Sveitsiä. Keskustelussa kuultiin välihuutoja, ja Riikka Purra (ps) kiisti euroa kritisoivien perussuomalaisten kaipaavan Venäjän kainaloon.

Perussuomalaisten Tavio huomautti, etteivät Etelä-Euroopan euromaiden taloudet olleet vahvoja edes ennen koronakriisiä.

– Nyt koronakriisin varjolla tämän euron kärsimysnäytelmän annetaan jatkua, Tavio sanoi.

Ville Tavio näkisi Suomen mieluiten Norjan ja Sveitsin seurassa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ei hyväksynyt Ville Tavion tulkintaa yhteisvastuun kasvattamisesta.

Eurooppaministeri Tuppurainen ei sulattanut Tavion viestiä.

– Käytitte ilmaisuja, jossa on varsin kalmankatkuinen kaiku, Tuppurainen sanoi.

Ministeri piti puhetta yhteisvastuun luomisesta koronakriisin varjolla mauttomina.

– Mitään vanhoja velkoja ei ole tarkoitus ottaa yhteisvastuullisesti hoidettavaksi. Nyt keskustelemme siitä, miten tuemme eurooppalaista työllisyyttä ja eurooppalaisia yrityksiä tämän kriisin yli ja miten jälleenrakennamme uuden kestävän kasvun. Ja pankeille ei ole menossa yhtään mitään.

Euroopan tukimekanismista maksettava tuki menee terveyskriisin hoitoon, Euroopan investointipankista maksettava tuki pk-yrityksille ja Sure-tukivälineestä työllisyyteen, Tuppurainen luetteli.

Pääministeri Marin ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) muistuttivat kansanedustajia siitä, että Suomessa budjettivaltaa käyttää eduskunta – siis edustajat itse.

– Budjettisuvereniteetti on yksiselitteisesti tällä talolla, Kulmuni totesi.

– Kuunnelkaa perussuomalaiset! kuului välihuuto keskustan suunnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?