Sisäministeri Ohisalo Tornion-jupakasta: Kyse kansalaisten hengen ja terveyden suojaamisesta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sisäministeri Ohisalo Tornion-jupakasta: Kyse kansalaisten hengen ja terveyden suojaamisesta

Sisäministeriö: Rajavartiolaitoksen toiminnasta koronan aikana on kanneltu oikeuskanslerille.

11.5.2020 18:17

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) vetoaa kansalaisiin, jotta nämä välttäisivät edelleen tarpeettomia rajanylityksiä Ruotsin puolelle.

– Ei-välttämättömiä rajanylityksiä on edelleen syytä välttää, sillä koronaepidemia ei ole ohi Suomessa eikä naapurimaissa. Tilanne on yhä vakava, hän sanoo sisäministeriön maanantaisessa tiedotteessa.

Hallitus antoi maaliskuussa epidemian levitessä suosituksen, ettei ulkomaille pidä matkustaa, eikä etenkään vapaa-ajanmatkoja tulisi tehdä.

– Tämä suositus on edelleen voimassa. Useimmissa maissa on myös voimassa maahan saapujille karanteenirajoituksia, ministeriön tiedotteessa kirjoitetaan.

– Jotta koronatilanne ei huonontuisi merkittävästi, tarvitaan jokaisen kansalaisen panosta hallituksen suositusten noudattamiseksi. Rajaliikenteessä se tarkoittaa ei-välttämättömien rajanylitysten välttämistä jatkossakin, tiedotteessa lukee.

Etenkin Tornion rajanylityspaikalla on hallituksen suosituksista huolimatta ollut viime päivinä ruuhkaa jonoiksi asti.

Syynä tähän on aiemmin viime viikolla julkisuuteen noussut tieto, jonka mukaan suomalaiset voivat sittenkin ylittää rajan, koska oikeus on kirjattu Suomen perustuslakiin.

Monet suomalaiset uskoivat vielä ennen tätä, että valtion rajat ovat koronapandemian vuoksi kiinni kaikilta muilta, paitsi töihin kulkevilta ihmisiltä.

Ruotsista Suomeen palaavien ihmisten on täytynyt myös täyttää Tornion rajalla lomake, jossa he ilmoittavat henkilötietonsa sekä tietoja terveydentilastaan ja mahdollisista hengitystietulehduksen oireista.

Lomakkeen tiedoissa on kuitenkin sittemmin ilmennyt kuitenkin vakavia puutteita, ilmenee IS:n tekemästä selvityksestä.

Rajavartiolaitoksen toiminnasta on kanneltu oikeuskanslerille. Kantelut käsitellään säädösten ja määräysten mukaisesti.

Ministeriön mukaan rajavartiolaitoksen virkamiehet ovat rajanylityspaikoilla kuitenkin vain suositelleet ja neuvoneet kansalaisia välttämään kaikkea ei-välttämätöntä liikennettä, jotta vakavan tartuntataudin leviäminen hidastuisi.

– Viranomaiset ovat rajatarkastuksissa pyrkineet erityisesti edistämään kansalaisten perusoikeutta hengen ja terveyden suojaamiseksi.

Sisäministeriö toteaa, että perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan tai lähtemään maasta.

– Rajavartiolaitoksella on tässä tilanteessa ja muulloinkin keskeinen rooli Suomen sisäisen turvallisuuden edistämisessä perusoikeuksia kunnioittaen. Perusoikeuksien toteutumisesta pidetään kiinni viranomaistoiminnassa myös poikkeusoloissa, Ohisalo sanoo tiedotteessa.

Ministeri vieraili tänään maanantaina Tornion rajanylityspaikalla tutustumassa rajatarkastajien työhön.

– Kävimme rajalla mielenkiintoisia keskusteluja arjen kohtaamisista ja haluan kiittää jokaista rajatarkastajaa heidän tärkeästä ja haastavasta työstään pandemian leviämistä vastaan, sanoo Ohisalo tiedotteessa.

– Tähän asti olemme onnistuneet hyvin estämään viruksen leviämistä ja kiitos tästä kuuluu vastuullisille suomalaisille, jotka ovat ottaneet rajoitukset ja suositukset vakavasti. Yhteistä työtä koronaviruksen leviämisen estämiseksi tarvitaan yhä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?