Kotimainen 20 minuutissa tuloksen antava koronatesti saa viranomais­hyväksynnän pian – EK hoputtaa jo ministeriötä, testit uhkaavat valua ulkomaille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kotimainen 20 minuutissa tuloksen antava koronatesti saa viranomais­hyväksynnän pian – EK hoputtaa jo ministeriötä, testit uhkaavat valua ulkomaille

EK:n mielestä Suomen pitäisi toimia nopeasti, ennen kuin testit myydään muualle.

Uuden testin näyte otetaan kuten muissakin koronatesteissä.­

6.5. 16:26

Ylähengitystieinfektioiden diagnostiikkaan keskittyvä suomalaisyritys ArcDia on kehittänyt koronatestin, joka antaa tiedon tartunnasta 20 minuutissa.

Testaaminen alkaa niin kuin yleensäkin, eli näyte otetaan tikulla potilaan nenänielusta. Näyte laitetaan analyysilaitteeseen, joka tunnistaa näytteestä hengitystieinfektioiden aiheuttajia.

Testi saa viranomaisen vaatiman CE-merkinnän kuluvan kuun 20. päivänä eli runsaan kahden viikon päästä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK toivoo sosiaali- ja terveysministeriön kiirehtivän, ennen kuin laitteet myydään ulkomaille ja Suomi jää nuolemaan näppejään.

– Suomen ei pitäisi tulla tässä jälkijunassa, EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara sanoo.

Rytivaara kertoo käyttäneensä saman yrityksen samalla teknologialla toimivaa virustestiä omalla vastaanotollaan.

– Se on ollut hyödyllinen, kun tulokset voi ilmoittaa potilaalle jo samalla vastaanotolla.

Samalla tartuntaketjujen jäljittäminen pääsee nopeasti vauhtiin, kun potilaalta voi saada siihen luvan samalta istumalta.

Tartunnasta ilmoittamiseen esimerkiksi työnantajalle tarvitaan luonnollisesti potilaan lupa. Yrityksille on kuitenkin tärkeää saada tieto heti, jotta ne voivat alkaa jäljittää potilaan lähellä olleita työtovereita ja tarvittaessa siivota tiloja. Yrityksillä on velvollisuus huolehtia turvallisesta työympäristöstä, Rytivaara muistuttaa.

Laitteita on jo melko laajassa käytössä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Sekin nopeuttaisi testaamista, että moni terveydenhuollon ammattilainen osaa jo valmiiksi käyttää niitä.

ArcDian toimitusjohtajan Vesa Kemppaisen mukaan maailmalla on kysyntää laitteille mutta se asettaa yrityksen hankalaan tilanteeseen. ”Suomi-fanina” hän myisi laitteet mieluiten Suomeen.

– Helposti käy niin, että siinä vaiheessa kun tuote on CE-merkitty, meillä ei ole enää kapasiteettia jota myydä, Kemppainen sanoo.

Analyysilaitteita on Suomessa käytössä jo 50, pääosin yksityisellä mutta myös julkisella puolella. Jos yhteiskunta ottaisi hoitaakseen testaamisen kustannukset ja jo valmiiksi käytössä olevat laitteet päivitettäisiin tunnistamaan myös COVID-19-virus, kapasiteetti riittäisi 15 000 testiin vuorokaudessa.

Niin halutessaan Suomi voisi myös ostaa uusia laitteita keskussairaaloihin asennettaviksi, Kemppainen ehdottaa.

– Toivon mukaan Suomi liikkuu vauhdilla. Muuten tulee outo tilanne, jossa suutarin lapsella ei ole kenkiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?