Miten rajoitusten lievennys vaikuttaa koronan etenemiseen? – Hetemäen raportin neljä skenaariota - Politiikka - Ilta-Sanomat

Miten rajoitusten lievennys vaikuttaa koronan etenemiseen? – Hetemäen raportin neljä skenaariota

Rajoituksia höllennetään, mutta tauti ja rajoitukset jatkuvat vielä pitkään.

4.5.2020 22:25

Hallitus päätti koronarajoitusten höllentämisestä, ja julkaisi samalla valtiosihteeri Martti Hetemäen Exit-työrymän ensimmäisen raportin.

Raportin ehkä mielenkiintoisin anti oli asiantuntijoiden laatimat neljä eri skenaariota rajoitusten poiston vaikutuksesta.

Missään vaihtoehdossa korona ei katoa nopeasti.

Suomi on onnistunut koronan hillitsemisessä hyvin, ja terveydenhoidon kapasiteetti on riittänyt.

Koronan tartuttavuusluku R0 oli ennen rajoitustoimia 2,4, ja nyt se on alle yksi.

Jos kaikki rajoitteet purettaisiin tämän kuun aikana, seurauksena olisi taudin raju leviäminen ja tehohoitopaikat eivät riittäisi.

– Voimakas epidemia-aalto alkaisi rajoitustoimien päätyttyä. Ennusteen mukaan tehohoitojaksoja tulisi 5 100 ja tehohoidon maksimitarve (957 paikkaa) ylittää käytettävissä olevan raskaan tehohoidon kapasiteetin. Suuren epidemian uhka ei vähene, vaikka nykyistä rajaamista jatkettaisiin useita kuukausia pitempään, koska väestö saa matalan tartuttavuuden aikana vastustuskykyä erittäin hitaasti, raportti toteaa.

Jos rajaamistoimia höllennetään sen verran, että RO-luku on vain vähän yli yksi (R0=1,2), epidemia kestää noin vuoden.

– Tällöin kuitenkin oletetaan, että voimakkaita rajoituksia pidetään voimassa koko tämän ajan. Riskiryhmien eristämistä ja mm. matkustamisen rajoituksia on jatkettava pitempäänkin. Kun tartuttavuus nousee ko. tasosta, uusi voimakas epidemia-aalto on hyvin todennäköinen, sillä väestön vastustuskyky ei riitä sitä estämään; tässä skenaariossa yli 85 prosenttia väestöstä säilyy alttiina virustartunnalle, raportti kertoo.

Jos rajoitteita puretaan toukokuun puolivälistä, kahden muun mallin mukaan rajoitukset jatkuvat 4-5 kuukautta ja epidemia kestää vuoden.

– Jotta tehohoidon maksimitarve pysyy 25. maaliskuuta mallinnetun huippuluvun 300 alapuolella, rajaamista on jatkettava 4 kuukautta (kun R0=1,8) tai viisi kuukautta (kun R0=1,6). Epidemia kestää noin vuoden, raportti sanoo.

Raportti suosittaa samoja toimia mitä hallitus on tehnyt.

Korona ei häviä täysin ennen rokotetta.

Työryhmän mielestä taudin rajaaminen vaatii rajoituksia, testaamista ja jäljittämistä, ja yli satasivuinen raportti kertaa koronaepidemian tilannekuvan, tehdyt toimet ja niiden vaikutukset.

Työryhmä muistuttaa, että rajoitusten ja ohjeiden noudattamisessa voi tulla turnausväsymystä.

Hetemäen Exit-työryhmän toinen raportti koronakriisin taloudellisesta ja sosiaalisesta jälkihoidosta valmistuu tämän kuun viimeisenä päivänä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?