Yli 70-vuotiaiden rajoitukset pysyvät voimassa, ravintoloille muutoksia, urheilusarjoja ja kirjastoja avataan... lue hallituksen koronalinjaukset - Politiikka - Ilta-Sanomat

Yli 70-vuotiaiden rajoitukset pysyvät voimassa, ravintoloille muutoksia, urheilusarjoja ja kirjastoja avataan... lue hallituksen koronalinjaukset

Hallitus kertoi koronarajoitusten muutoksista.

4.5.2020 9:10 | Päivitetty 4.5.2020 20:56

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa, että poikkeusolot jatkuvat ja hallitus antaa jatkamisasetuksen valmiuslain pykälistä. Marinin mukaan nyt siirrytään kohti hybridistrategiaa tavoitteena edelleen estää viruksen eteneminen ja turvata terveydenhuollon kantokyky sekä suojella riskiryhmiä.

Marin kertoi, että 50 hengen kokoontumiset sallitaan kesäkuun alusta alkaen, rajoitus voimassa toistaiseksi. Nyt rajoitus on kymmenessä henkilössä.

Ravintoloita ja kahviloita voidaan avata rajoitetusti kesäkuun alussa. Lisäksi etätyösuositus jatkuu, samoin suositus yli 70-vuotiaiden pidättäytymiseen fyysisistä sosiaalisista kontakteista.

Ennen vappua pääministeri Marin tähdensi kansalaisille, ettei ole oikea aika mennä mökille. Entä kesän alussa? Marinin mukaan hallitus sivusi myös mökkeilijöiden tilannetta, mutta sitä ei kuitenkaan tähän kokonaisuuteen sisällytetty. Ohjeistusta on kuitenkin katsottava tarkasti ja asiaan palataan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) mukaan hallitus on päättänyt, että nykyisiä kokoontumisrajoituksia joustavoitetaan. Muun muassa kirjastojen uloslainaus avataan välittömästi ja kulttuuritiloja sekä liikuntatiloja avataan asteittain.

Lisäksi esimerkiksi huvipuistojen ja muiden julkisten tilojen osalta turvallisuus varmistetaan hygieniaohjeiden, asiakasmäärien ja turvavälien avulla. Asiakasmäärä suhteutetaan tilaan.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) mukaan koulutuksen järjestäjät muun muassa yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukioissa ja ammatillisessa opetuksessa voivat päättää itse siitä, missä määrin lähiopetusta voidaan järjestää 14.5. lähtien, mikäli sitä tarvitaan esimerkiksi kokeiden järjestämiseen.

Valtioneuvosto suosittelee, että yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukioissa, ammatillisessa opetuksessa, vapaassa sivistystyössä sekä aikuisten perusopetuksessa jatketaan etäopetusta lukukauden loppuun.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi, että koronaan liittyvä uhka on edelleen vakava eikä onnistuminen ensimmäisen aallon torjunnassa ole peruste luopua poikkeusoloista. On jopa mahdollista, että tulee toinen aalto.

Lue lisää: Näin rajoitustoimia puretaan – katso koko lista

Lue lisää: Yksi kuva näyttää, milloin mikäkin rajoitus puretaan – katso päivämäärät

Lue lisää: Matkustaminen vapautuu osittain

Lue lisää: Kesäkuun alussa elämä alkaa palailla hiljalleen kohti uutta normaalia – muun muassa ravintoloita, museoita ja teattereita auki

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?