Kuntasopimuksen kaatuminen nosti ay-väen riidat julkisuuteen – JHL syyttää Tehyä valehtelusta

Vappuaattona kaatunut kunta-alan sovitteluratkaisu on synnyttänyt harvinaisen avoimen sodan julkisen alan liittojen välillä. JHL syyttää sopimuksen kaatanutta Tehyä vääristelystä, ellei jopa valehtelusta, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (oik) on saanut muiden julkisen alan liittojen karvat pystyyn. Kuntasopimus olisi kelvannut muille kuten OAJ:n puheenjohtajalle Olli Luukaiselle (vas). Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (keskellä) seuraa liittojen kisaa hämmentyneenä.

4.5.2020 8:19

Kunta-alalla on kipunoinut jo pitkään, eikä kyse ole vain työantajan ja työntekijöiden riitelystä.

Kyse on riidasta Tehy ja Super vastaan muut.

Lähinnä Tehy vastaan muut. Koronakriisi on tuonut tulehtuneeseen tilanteeseen omat mausteensa.

Riita kärjistyi, kun hoiva-alan liitot Tehy ja Super kaatoivat vappuaattona valtakunnansovittelijan esityksen kunta-alan sopimukseksi.

Se olisi kelvannut kaikille muille kunta-alan liitoille.

Se tarkoittaa sitä, että kunta-alalla jatketaan sopimuksettomassa tilassa, mutta vanhalla TES:llä.

Kuntapuolella palkankorotuksia saadaan odottaa, kilpailukykysopimus on voimassa.

Uusi sopimus saattaa venyä Tehyn ja Superin ansioista jopa ensi syksyyn. Muut eli JUKO opettajineen ja Julkisen alan unioni JAU olisivat valtakunnansovittelijan esityksen hyväksyneet.

Julkisen alan ammattiliittojen tulehtuneet välit ovat olleet tiedossa, mutta sopimuksen kaatuminen nosti ay-sodan kirkkaaseen päivänvaloon.

Liittojen keskinäinen tappelu on nyt kovempaa kuin konsanaan liittojen hyökkäily Kuntatyönantajaa ja sen työmarkkinajohtajaa Markku Jalosta kohtaan.

Muut ovat puistelleet päätään hoitoalan liitojen vaatimukselle, että niiden pitäisi saada 1,8 prosenttiysikön muita suuremmat korotukset kymmenen vuoden ajan putkeen.

Hyvinvointialojen ammattiliiton JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch purki sappeaan sunnuntaina blogissaan ja syytti Tehyn puheenjohtajaa Millariikka Rytköstä vääristelystä, ellei jopa valehtelusta:

– Ensimmäisenä väitteistä kaikkein hämmästyttävin, ”palkankorotustaso jää alle sen, mitä on sovittu muille aloille” (Tehyn puheenjohtajan blogi 30.4.). Väite muita alemmasta korotustasosta ei pidä paikkaansa, Karrasch kirjoittaa.

Karraschin mukaan sopimus olisi noudattanut yleistä noin 3,3 prosentin linjaa parille vuodelle – desimaalilleen samalla tarkkuudella kuten muillakin.

Yleinen 3,3 prosentin linja on ruhtinaallinen, kun koko talouselämä on menossa nurin niskoin koronakriisin takia.

Jos Tehy ja Super tähtäävät syksyyn, valmiiksi kriisiytyneen kunta-alan kriisi vain syvenee, kun kuntien veropohja romahtaa koronan takia.

Syksyn odottajalle saattaa käydä kalpaten, pelätään muissa liitoissa.

Karrasch ihmettelee myös Rytkösen puheita, että ”työaikaan tulee heikennyksiä korvauksena työnantajalle kiky-tuntien poistamisesta”. Tämäkään ei pidä JHL:n mukaan paikkaansa.

Muissa kunta-alan liitoissa on ylipäätään jo pitkään ihmetelty, mihin Tehyltä on kadonnut perinteinen työmarkkinaosaaminen.

Valtakunnansovittelija esitti, että sote-henkilöstö olisi saanut oman, kauan kaivatun työehtosopimuksensa maaliskuussa 2022. Tämä ei Tehylle kelvannut, sen olisi pitänyt tulla voimaan heti, sormia napsauttamalla. Tehy ei tingi mistään, mikä lukittaa tilanteen. Neuvottelut ovat turhia, jos yksi osapuoli ei liikahda milliäkään.

JHL:n Karrasch arvelee, ettei Tehyn ja Superin toiminta edistä neuvotteluprosessin jatkoa tai sopimukseen pääsyä, ”mutta se ei liene näiden liittojen tarkoituskaan vielä pitkään aikaan”.

JHL:n neuvottelujohtajan purkaus on harvinaistakin harvinaisempi, mutta yksin Karrasch ei ole. Muissa kunta-alan liitoissa ajatellaan samalla tavalla.

Samaan aikaan Tehyn Rytkönen toistaa, ettei Tehy ole ansainnut huonoa sopimusta.

Nyt ei sopimusta tule hetkeen lainkaan. Entisillä mennään.

Kuten todettu: syksyllä tilanne ei ole taatusti parempi kuin nyt.

Ei, vaan se on hirvittävän paljon huonompi. Kuinka paljon, sitä harva uskaltaa edes ajatella.

Koronakriisi on sotkenut jo monet suunnitelmat.

Ehkä Tehynkin kannattaisi miettiä, olisiko vanha, vanhalle maailmalle kirjoitettu pelikirja suunnitelmineen syytä kirjoittaa uusiksi. Se on hienon hieno säie, joka muuttaa sympatian ja oikeutetut vaatimukset ahneuden kaapuun.

Lopetetaan vielä Karraschin parkaisuun:

– Vastoin vakiintuneita työmarkkinoiden hyviä pöytätapoja Tehy ja Super antoivat päätöksensä julkisuuteen jo ennen vastauksen antamista valtakunnansovittelijalle. Lisäksi nämä liitot esittivät välittömästi myös yksityiskohtaisia tietoja ratkaisuesityksestä, väritettynä omiin tarpeisiinsa. Oi aikoja, oi tapoja.

Kunta-alan neuvottelujen jatkosta ei ole mitään tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?