Halla-aho: ”Hallitus toimii tässä tilanteessa yhtä sokkona kuin muutkin” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Halla-aho: ”Hallitus toimii tässä tilanteessa yhtä sokkona kuin muutkin”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti vappupuheensa perussuomalaisten Youtube-kanavalla.

Julkaistu: 1.5. 13:31

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pohti vappupuheessaan päättäjien asemaa koronakriisissä. Se on hänen mukaansa hyvin epäkiitollinen.

Suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten, puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti vappupuheensa perussuomalaisten Youtube-kanavalla.

Myös Halla-ahon puheen pääteemana oli koronakriisi ja sen seuraukset.

Halla-aho totesi, että ”hallitus on tehnyt kevään aikana lukuisia virheitä, joista sitä on perustellusti kritisoitukin”.

– Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että hallitus toimii tässä tilanteessa yhtä sokkona kuin muutkin. On myös todettava, että nyt maksetaan laskua monista virheistä ja laiminlyönneistä, joita kaikenväriset hallitukset ovat vuosikausien ajan tehneet.

Halla-ahon mukaan osapuolten välisen syyttelyn ja irtopisteiden keräämisen sijaan on tärkeintä on tunnistaa tehtyjä virheitä ja ongelmia, jotta niiltä vältyttäisiin tulevina vuosikymmeninä.

Halla-aho totesi, että Suomen kansantalous elää viennistä. Koronaviruspandemia koskettaa kaikkia maita ja kansantalouksia, jolloin myös vientiteollisuus on vaikeuksissa, jotka puolestaan heijastuvat laajalti myös muille toimialoille.

– Kun ihmisillä on entistä vähemmän rahaa käytettävissään, se näkyy palvelujen kysynnässä ja palveluyritysten kannattavuudessa ja työllistämiskyvyssä.

Halla-ahon mukaan on toissijaista, milloin esimerkiksi ravintolat saavat jälleen avata ovensa.

– Ovien avaaminen ei paranna tulosta, jos asiakasmäärät eivät palaa ennalleen.

Koska kyseessä on globaali kriisi, kukaan ei Halla-ahon mukaan pysty varmuudella sanomaan, mikä selviytymisstrategia on viisain. Kriisi menee aikanaan ohi ja siitä selvitään, mutta sen seurauksia ei voida ennustaa.

– Jos rajoitustoimet puretaan liian varhain tai niitä ei oteta käyttöön ajoissa, tulee paljon ruumiita, kuten naapurimaassa Ruotsissa on nähty. Jos toisaalta yhteiskunta toimii pitkään säästöliekillä, tulee konkursseja ja työttömyyttä, Halla-aho sanoi.

Päättäjien osa on tilanteessa erittäin epäkiitollinen: eri näkökulmien välille on löydettävä tasapaino.

– Kun pohditaan, miten poikkeustilasta päästään ulos, ei voida kuunnella pelkästään terveysalan asiantuntijoita, eikä pelkästään opettajia, eikä pelkästään yrittäjiä, Halla-aho totesi.

Halla-ahon mukaan nyt vaikuttaa siltä, että Suomi voi selvitä koronapandemiasta montaa muuta maata vähemmillä inhimillisillä uhrauksilla. Suomessa ei ole tarvinnut toteuttaa esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa tai talouden täyssulkua.

Hän kiitti puheessaan tavallisia suomalaisia, jotka ovat suhtautuneet kriisitilanteen sen edellyttämällä vakavuudella ja noudattaneet suosituksia.

– Saamme ehkä kiittää myös kulttuuriamme, jossa pidetään enemmän etäisyyttä ja lääpitään muita ihmisiä vähemmän kuin monessa muussa paikassa, sanoi Halla-aho.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?