Kouluja ja päiväkoteja avataan 14.5. alkaen, kevätjuhlia ei järjestetä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kouluja ja päiväkoteja avataan 14.5. alkaen, kevätjuhlia ei järjestetä

Koulujen etäopetus perusasteella päättyy toukokuussa. Lähiopetukseen palataan porrastetusti ja hallitusti 14. toukokuuta. Myös päiväkodit avataan.

29.4. 19:27 | Päivitetty 29.4. 21:05

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa, varhais­kasvatuksen ja perusopetuksen rajoituksia poistetaan 13. toukokuuta. Hän sanoi, että opetusta voidaan järjestää vuoroissa ja kouluissa voidaan käyttää muitakin tiloja kuin luokkahuoneita. Opetuksen järjestäjä ei voi tämän jälkeen järjestää etäopetusta.

Terveysturvallisuus taataan sekä oppilaille että oppilaille. Esimerkiksi tilojen on oltava Marinin mukaan riittävän väljät.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) mukaan tähän asti rajoitukset ovat olleet epidemian vuoksi välttämättömiä ja epidemian hillitsemisessä on onnistuttu. Välttämätöntä perustetta opetuksen rajoittamiselle ei 13. toukokuuta jälkeen ole.

Andersson sanoi, että lasten perusoikeuksia ei pidä rajoittaa enemmän kuin on pakko, sillä koulu on tärkeä paikka myös lasten hyvinvoinnille.

Kouluissa valmistaudutaan nyt myös syksyyn noudattamalla tavanomaista tarkempaa hygieniaa.

– Emme vielä tiedä, millainen epidemiatilanne on syksyllä, Andersson sanoi.

THL:n johtaja Mika Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa, että nyt on opittu, että lasten osuus (epidemian levittämisessä) on erittäin pieni. Riski siitä, että lapsi tartuttaa aikuisen, ei näytä hänen mukaansa olevan realistinen.

OAJ vastustanut lähiopetukseen palaamista

Lähiopetus keskeytettiin Suomen kouluissa 18. maaliskuuta alkaen. Peruskoulun kolmen ensimmäisen luokka-asteen oppilaat ovat tämän jälkeenkin voineet käydä kouluissa, mutta Opetushallituksen mukaan enintään kymmenesosa pikkukoululaisista osallistui maaliskuun lopulla lähiopetukseen.

Muun muassa Opettajien ammattijärjestö OAJ on vastustanut lähiopetukseen palaamista ennen muuta terveyssyihin vedoten. Lähiopetukseen palaamista ei ole pidetty myöskään pedagogisesti hyvänä ratkaisuna, vaan opetuksen on katsottu onnistuvan toistaiseksi paremmin etäopetuksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?