Kesän festarit ja vappupiknikit peruttu – Yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään heinäkuun loppuun asti - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kesän festarit ja vappupiknikit peruttu – Yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään heinäkuun loppuun asti

Pääministeri Sanna Marin (sd) lähetti ohjeen vapunviettoon: ”Ei ole syytä kokoontua isossa määrin vappupiknikeille ”

22.4. 20:32

Yli 500 hengen yleisötilaisuuksien kieltoa on pääministeri Sanna Marin (sd) mukaan yhä syytä jatkaa ainakin heinäkuun viimeiseen päivään asti.

– Pidimme varsin kohtuullisena sitä, että tapahtumajärjestäjät saisivat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tiedon siitä, voitaisiinko näitä tapahtumia järjestää, Marin kertoi tänään tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Tilannetta arvioidaan kuitenkin säännöllisesti, ja aluehallintavirastoilla on toimivalta kieltää tilaisuudet aina kuukaudeksi kerrallaan.

Loppukesän ja alkusyksyn osalta rajoituksia arvioidaan viimeistään kesäkuun alussa.

Alle 500 hengen kesällä järjestettävien yleisötilaisuuksien osalta Marin totesi vain, että yli kymmenen hengen kokoontumiset julkisilla paikoilla ovat edelleen kielletty.

– Tällä hetkellä arvio on se, että on syytä pidentää toukokuun lopusta yleisötilaisuuksien rajoitusta, Marin lisäsi.

Hallitus ei käynyt keskustelua erikseen siitä, aiotaanko tapahtumanjärjestäjiä tukea jollain tavalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikön Anita Lehikoisen mukaan osa tapahtumajärjestäjistä toimii yritysmuotoisesti ja he voivat tarvittaessa hakea rahallista tukea työ- ja elinkeinoministeriön Business Finlandista, ely:stä tai kunnilta.

Marin korosti tiedotustilaisuudessa myös sitä, että yli kymmenen hengen kokoontumiskielto koskee myös vapunjuhlintaa.

– Eli ei ole syytä kokoontua isossa määrin vappupiknikeille tai viettämään aikaa isoissa joukoissa. Meillä on kokoontumisrajoitukset voimassa.

Marinin mukaan poliisi voi ohjeistaa ihmisiä siihen, millä tavalla tulee käyttäytyä.

– Mutta toki ihmisillä itsellään on myös vastuu tässä tilanteessa noudattaa näitä rajoituksia ja huomioida läheisten ja muiden terveys.

Suomen tavoite on Marinin mukaan yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella riskiryhmiin kuuluvia.

Suomen hybridistrategia nojaa rajoitustoimien hallitun purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajatteluun. Siinä laaja testaus, tehokas tunnistettujen tautitapausten ja -ketjujen jäljittäminen, sairastuneiden eristäminen sekä altistuneiden karanteeni estävät taudin etenemistä, Valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan.

Osana hybridistrategiaa hallitus jatkaa epidemian hallinnassa käytettävän mobiilisovelluksen käyttöönoton valmistelua.

Viruksen etenemisen hillitsemisessä on Marinin mukaan onnistuttu toistaiseksi hyvin.

– Haluan muistuttaa, että tilanne on yhä paha, hän lisäsi.

– Hallitus on tarvittaessa valmis myös uusiin toimiin, mikäli tilanne niin vaatii.

Rajoitustoimien purkamisesta hän ei kuitenkaan kertonut muuta kuin se, että Suomen on mahdollista siirtyä asteittain ja hallitusti laajoista rajoitustoimista tartuntatautilain mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan.

Kaikista rajoitustoimista ei voida kuitenkaan luopua kerralla, Marin muistutti.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama valmisteluryhmä tekee 1. toukokuuta mennessä suunnitelman rajoitustoimenpiteistä irtaantumiseksi oikea-aikaisesti ja siirtymiseksi kohti taudin etenemisen hillinnän seuraavaa vaihetta. Hallituksen neuvottelu asiasta järjestetään 3. toukokuuta.

Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen osalta päätökset rajoitusten purkamisesta voidaan kuitenkin Marinin mukaan tehdä jo ennen toukokuun alkua, jotta lähiopetuksen aloittamiseen voidaan varautua hyvissä ajoin.

Juttua täydennetty kello 21:05

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?