STM:n kansliapäällikkö: Suomi menossa kohti hybridimallia – ”Jotakin höllennetään ja samanaikaisesti jotakin muuta tilalle” - Politiikka - Ilta-Sanomat

STM:n kansliapäällikkö: Suomi menossa kohti hybridi­mallia – ”Jotakin höllennetään ja samanaikaisesti jotakin muuta tilalle”

Koulujen avaaminen on yksi mallinnusryhmän pöydällä olevista vaihtoehdoista.

Jatkuuko etäopetus- ja opiskelu? Hallitus pohtii koronastrategiaansa tällä viikolla.

20.4.2020 15:25

Suomi on muuttamassa strategiaansa koronaviruksen torjunnassa, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi IS:lle.

Varhila, joka on mukana Suomen koronastrategiaa pohtivassa mallinnusryhmässä, sanoo, että Suomi on menossa ”yhä enemmän kohti hybridimallia”. Ryhmä luovuttaa hallitukselle arvionsa keskiviikkoon mennessä.

– Se pohdinta lähtee testausstrategiasta. Kiurun (perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru) strategia on testaa, jäljitä, hoida. Kun pyritään lisäämään testausten määrää kohti 10 000:ta, mukana tulee monenlaisia uusia toimenpiteitä, joita pitää pohtia. Miten tartuntatautivirkalääkärit riittävät, miten löytyy resurssia jäljittämiseen, Varhila havainnollistaa esillä olevia kysymyksiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on nostaa huimasti testausmääriä – alle 2 000 testistä jopa 10 000 testiin vuorokaudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kuuluu mallinnusryhmään, joka luovuttaa hallitukselle arvionsa Suomen koronastrategiasta keskiviikkoon mennessä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi aiemmin Helsingin Sanomille, että hybridimalli olisi vielä Suomen oloissa mahdollinen: ensin viruksen leviämistä hidastetaan, sitten rajoituksia aletaan purkaa asteittain ja samalla pidetään virus aisoissa.

Strategia vaatisi laajaa testaamista, tartuntaketjujen jäljittämistä ja altistuneiden eristämistä.

Tähän asti pääministeri Sanna Marin (sd) on korostanut, että Suomen strategia perustuu viruksen leviämisen hidastamiseen. Hidastamisstrategian on arvioitu tulevan taloudellisesti erittäin kalliiksi.

Miten strategian muuttaminen näkyisi ihmisten arjessa: johtaisiko se rajoitustoimien höllentämiseen vai jopa päinvastoin niiden tiukentamiseen?

– Vaiko niin, että jotakin höllennetään ja samanaikaisesti tulee jotakin muuta tilalle, joka on paremmin kohdennettu, Varhila vihjaa.

Varhilan mukaan hallitus on pyytänyt mallinnusryhmältä arviota esimerkiksi koulujen avaamisesta.

– Se on yksi kysymyksistä. Vielä en uskalla sanoa enempää. Kaikki pitää tehdä hallitusti ja tietoon perustuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?