Näin Aino-Kaisa Pekonen kommentoi EU:n jättimäisiä suoja­varuste­hankintoja viime viikolla: ”Olemme ehtineet hyvin mukaan”

Suomi jäi ainoana EU-maana ulos mahdollisuudesta osallistua yhteenkään unionin jättimäisistä koronasuojusten yhteishankintakierroksista.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

18.4.2020 11:16

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) vakuutteli vielä viime viikon alkupuolella Ylen A-studiossa, että Suomi ei menettänyt mitään, vaikka se liittyi EU:n koronatarvikkeita koskevaan yhteishankintasopimukseen jälkijunassa, vasta maaliskuun lopulla.

– Ei menetetty. Me olemme ehtineet hyvin mukaan tähän EU:n yhteishankintaan. Tämä on erittäin tärkeä yksi osa tätä hankintarengasta, että saamme materiaalia muualta maailmasta, myöskin Euroopan kautta.

Suomi on Pekosen mukaan halunnut nimenomaan myös pitää materiaalin hankinnan omissa käsissään.

– Olemme katsoneet, että se on meidän varautumisen kannalta hyvä, että pystymme tekemään näitä hankintoja itse. Ja voimme kansallisesti päättää näistä asioista. Silloin kun liitytään tähän EU:n yhteishankintaan, niin silloin se on komission käsissä EU:n osalta nämä hankinnat, Pekonen sanoi Ylellä.

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että Suomi ei ehtinyt mukaan EU:n jättimäisiin tarjouspyyntöihin, vaikka Brysselistä kerrottiin STM:lle tulevista keskitetyistä hankinnoista jo helmikuun alkupuolella.

Suomi jäi ainoana EU-maana ulos mahdollisuudesta osallistua yhteenkään käynnistetyistä, jättimäisistä hankintakierroksista. Komission kautta on käynnistetty neljä isoa pandemiavarustehankintaa.

STM:n hallitusneuvos Kalle Tervo sanoo IS:lle, että ministeriössä herättiin asiaan ”arviolta helmikuun puolivälin jälkeen” – joka tapauksessa ennen kuin EU-komissio alkoi lähettää tarjouspyyntöjä suojavarusteista.

Maaliskuun lopulla Suomi ryhtyi yrittämään sopimukseen liittymistä jälkijunassa, mutta jo tehtyihin massiivisiin hankintakierroksiin ei enää kyetty osallistumaan.

Ilta-Sanomat ei ole tavoittanut ministeri Pekosta kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?