IS kurkisti maskikauppojen kulisseihin – Huoltovarmuuskeskus veti liinat kiinni, Juha Sipilää pyydettiin apuun - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS kurkisti maskikauppojen kulisseihin – Huoltovarmuuskeskus veti liinat kiinni, Juha Sipilää pyydettiin apuun

Kolme suomalaisyritystä yritti järjestää suojavarusteita Kiinasta Suomeen. Huoltovarmuuskeskus vetäytyi keskusteluista. Pian kävi ilmi, että HVK oli tehnyt kaupat Onni Sarmasteen ja Tiina Jylhän kanssa.

Terveydenhuoltoviranomaiset tutustuivat suojavarustekauppojen tunnusteluvaiheessa tuotesertifikaatteihin. Aineistossa oli myös kuva kiinalaiselta tehtaalta (vasemmalla).

17.4.2020 21:29

– Mahtuisiko tämän verran mukaan? Kone täyteen! Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Jyrki Hakola viestitti 29. maaliskuuta kolmen suomalaisyrityksen ryhmittymälle.

Ahvenanmaan maakunnan hallitus oli tilannut merkittävän lastin N95-maskeja Kiinasta Optinova Ab:n toimitusjohtaja Anders Wiklundin liikesuhteiden avulla. Lähetyksen arvoksi arvioitiin liki miljoona euroa.

Lasti vei Hakolan mukaan 60 kuutiota, joten Shanghaista Helsinkiin lähdössä ollut Boeing 737 -rahtikone oli vasta puoliksi täynnä.

Yritysryhmään kuulunut Lifa Air viestitti, että konetta voitaisiin täydentää toisella maskilastilla. Lifa Airilla on tehdas Etelä-Kiinassa, satojen kilometrien päässä Shanghaista. Rekkakuljetuksen arvioitiin kestävän 30 tuntia.

Esillä oli myös ajatus, että Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Turun yliopistollinen keskussairaala ja Huoltovarmuuskeskus täyttäisivät lentokoneesta vapaana olevan tilan FFP2- tai FFP3-maskeilla.

Alkoi näyttää siltä, että ilmasilta Shanghain ja Helsingin välille oli rakentumassa. Ajatuksena oli, että suojavarusteita saataisiin toimitettua ensimmäisen rahtikuljetuksen jälkeen Kiinasta Suomeen suurempiakin määriä.

Aprillipäivänä 1. huhtikuuta Huoltovarmuuskeskuksesta ilmoitettiin, että he eivät voi järjestää suojavarustekuljetusta Kiinasta Suomeen.

Huoltovarmuuskeskus maksoi Onni Sarasteen LDN Legal Partners Ltd:lle 4 980 000 euroa. HVK on ryhtynyt kaupan osittaiseen purkuun ja vaatii suorituksen palauttamista toimittamatta jääneen tavaran osalta sekä hinnanalennusta virheellisen tavaran perusteella.

Myöhemmin on selvinnyt, että Huoltovarmuuskeskus oli tehnyt sopimuksen Onni Sarmasteen ja Tiina Jylhän yhtiöiden kanssa vain kolme päivää aiemmin: STT:n mukaan HVK hyväksyi sekä Sarmasteen että Jylhän tarjouksen 29. maaliskuuta eli samana päivänä, kun Hakola vielä viestitteli yritysryppään kanssa.

– Se oli todennäköisesti syy vähäiselle kiinnostukselle, he olivat kiireisiä muiden asioiden kanssa. He menivät normaalin bisneksen ulkopuolisiin kanaviin, se oli enemmän kuka tuntee kenet -tilanne, Wiklund sanoo IS:lle.

Yritysryhmittymästä viestittiin Huoltovarmuuskeskukselle turhautuneen oloisesti, eikö Suomen valtio halua suojavarusteita. Ruotsissa päätöksenteko on suorempaa, Huoltovarmuuskeskukselle vihjailtiin.

Kun yhteydenpito Huoltovarmuuskeskuksen kanssa keskeytyi, apua haettiin yllättävältä taholta – ex-pääministeri Juha Sipilältä (kesk).

Sipilältä oli tiedusteltu jo viikkoa aiemmin, onko hän tietoinen yrityksistä, jotka voisivat tuoda pikaisesti sairaalatarvikkeita Kiinasta Suomeen. Sipilä ilmoitti selvittävänsä asiaa.

Lentämistä harrastava ex-yritysjohtaja ja ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai yhteydenoton yritysryhmittymältä.

Sipilän avustaja ohjeisti yritysryhmittymää olemaan suoraan yhteydessä Huoltovarmuuskeskuksen silloiseen toimitusjohtajaan Tomi Lounemaan tai työministeri Tuula Haataisen (sd) erityisavustajaan Timo Nevarantaan, olihan Huoltovarmuuskeskus työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva organisaatio. Nevarannalle viestitettiin, että suomalaisyritykset voivat auttaa valtiota ”koronan vastaisessa taistelussa”, mutta asiat Huoltovarmuuskeskuksen kanssa eivät etene.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema joutui irtisanoutumaan maskikohun takia.

Huoltovarmuuskeskuksen johdolle tuli pääsiäisen alla isoja huolia: kävi ilmi, että 7. huhtikuuta Suomeen Kiinasta saapunut suojavaruste-erä, kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityssuojainta, ei kelvannut sairaalakäyttöön.

VTT:n testissä paljastui, että Huoltovarmuuskeskus maksoi lähes viisi miljoonaa euroa Sarmasteen toimittamista varusteista, jotka eivät täytä edes alimman FFP1-luokan suojaustasoa. FFP1-suojaustason suojaimia käytetään esimerkiksi kotisiivouksessa.

Huoltovarmuuskeskus vaatii suorituksen palauttamista toimittamatta jääneen tavaran osalta sekä hinnanalennusta virheellisen tavaran perusteella. Krp on aloittanut suojavarustekaupoista esitutkinnan.

Jylhän yhtiölle maksettu 2,6 miljoonaa euroa on jäädytetty. Huoltovarmuuskeskus esittää kaupan purkua ja katsoo yhtiön markkinoineen vastaavia tuotteita väärennetyllä tuotesertifikaatilla. Jylhä on kiistänyt purkuperusteen olemassaolon.

Lounema joutui eroamaan Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan paikalta maskisotkun vuoksi pitkänäperjantaina 10. huhtikuuta.

Huoltovarmuuskeskuksesta viestitettiin kaaoksen keskeltä yritysryhmittymälle, että pääsiäisenä ”puretaan sählinkiä” ja asiaan voitaisiin palata pääsiäisen jälkeen.

Pääsiäisen jälkeen luuta lakaisi jälleen: Huoltovarmuuskeskuksen hallitus vapautti kauppatoimien selvittelyn ajaksi työvelvoitteesta johtoryhmän jäsenet Hakolan ja Asko Harjulan.

Tiina Jylhän The Look Medical Care Oü -yhtiölle on maksettu 5 310 000 euron kauppasummasta 2 655 000 euroa. Maksettu kauppasumma on jäädytetty.

KPMG:n tekemän selvityksen mukaan Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankinnoissa on ”painotettu vaihtoehtoisia hankintakanavia”, eikä HVK:lla ole ollut ”kyvykkyyttä ja resursseja toimia nykyisenkaltaisen tilanteen mukaisena hankintaorganisaationa”.

Toisin sanoen Huoltovarmuuskeskus alisuoriutui kriisitilanteessa ja osti julkisilla varoilla miljoonien eurojen edestä sekundatavaraa.

Selvää on, että Huoltovarmuuskeskus on joutunut poikkeuksellisen kovaan paineeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi torstaina tehneensä Huoltovarmuuskeskukselle 12.2.–6.4. viisi hankintaesitystä: niissä ministeriö on esittänyt muun muassa 30 miljoonan kirurgisen maskin ja yli kuuden miljoonan FFP2/FFP3-hengityssuojaimen hankkimista.

Kiinan suojavarustemarkkinoita on kuvailtu ”villiksi länneksi”. Lifa Airin hallituksen puheenjohtaja Vesa Mäkipää sanoo, että kaikki varustekuljetukset Suomeen tulevat myöhästymään, koska kiinalaiset haluavat hoitaa nyt laadunvalvonnan itse.

– Kiinalaiset ovat saaneet niin paljon rapaa niskaan huonoista tuotteista, että he tarkistavat, ovatko sertifikaatit aitoja vai feikkejä. Tavara myöhästyy, mutta se tulee olemaan parempaa.

Kuvassa yksi tuotesertifikaateista, joista suomalainen terveydenhuoltoviranomainen kysyi Huoltovarmuuskeskuksen kommenttia maskikauppojen tunnusteluvaiheessa.

Lifa Air päätyi tekemään suoraan kauppaa Huoltovarmuuskeskuksen kanssa oltuaan ensin mukana tunnusteluissa muiden suomalaisyritysten kanssa.

– Meillä on ollut Huoltovarmuuskeskuksen kanssa täysin toimiva yhteistyö. On tosi surullista, että tässä on käynyt niin kuin on käynyt, Mäkipää toteaa.

Wiklundin mukaan Huoltovarmuuskeskuksesta on tullut toimitusjohtajan vaihtumisen jälkeen ”positiivisia signaaleja”.

– Kun Huoltovarmuuskeskus ei osoittanut kiinnostusta, olimme yhteydessä Ruotsiin ja etenkin Tukholman alueelle. Sieltä on osoitettu isoa kiinnostusta, mutta vielä emme ole tehneet mitään. Haluamme yhä auttaa etenkin suomalaisia sairaalatyöntekijöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?