Näin yöhön asti venynyt vääntö Uudenmaan rajojen aukaisemisesta eteni – härkäpäisesti vastaan harannut keskusta tempaisi esiin yllätysehdotuksen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin yöhön asti venynyt vääntö Uudenmaan rajojen aukaisemisesta eteni – härkäpäisesti vastaan harannut keskusta tempaisi esiin yllätysehdotuksen

Keskustan asenne Uudenmaan eristyksen purkuun aiheutti suurta ihmetystä muiden hallituspuolueiden keskuudessa.

15.4.2020 22:55 | Päivitetty 16.4.2020 7:09

Hallitus kokoontui eilen tiistaina Säätytalolle keskustelemaan Uudenmaan eristyksen jatkosta. Viiden jälkeen iltapäivällä alkaneet neuvottelut venyivät lähemmäs puolta yötä.

Lähinnä kokousta pitkitti keskustan kipuilu ja haluttomuus purkaa eristystä.

Keskustan puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Katri Kulmunille oli IS:n haastattelemien hallituslähteiden mukaan asetettu kovat paineet keskustan eduskuntaryhmän suunnalta.

Puolueen ministerit suhtautuivatkin Uudenmaan eristyksen purkamiseen hyvin nihkeästi.

Etenkin keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä loi hyvin vahvaa maakunnat vastaan Uusimaa -asettelua puheenvuorossaan, IS:lle kuvaillaan. Myös Kulmuni käytti asiassa monta puheenvuoroa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan keskusta ehdottikin Uudenmaan eristämisen purkamista vastakaupaksi sitä, että kokoontumisrajoituksia kiristettäisiin nykyisestä kymmenestä noin viiteen henkilöön.

Keskustan asenne ja asento neuvotteluissa asiassa aiheuttivat suurta ihmetystä muiden hallituspuolueiden keskuudessa.

– Keskustalle tehtiin selväksi, ettei kyse ole tässä kriisitilanteessa mistään vaihtokaupasta, IS:lle kerrotaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) ja pääministeri Sanna Marin (sd).

– Mutta kyllä se lopulta meni ymmärrykseen myös keskustalle, että tämä on ihan oikeasti juridisesti mahdotonta. Eli ei yksinkertaisesti voi pyyhkiä perustuslailla pöytää, toinen kokouksessa paikalla ollut kuvailee.

Epidemiologisesti rajoituksen jatko olisi ollut perusteltu, mutta se ei riitä. Valmiuslaki edellyttää välttämättömyyden perustetta, jota ei enää ole.

Maakuntien väliset erot ovat tautitilanteen osalta tasoittuneet, vaikka Uudellamaalla on edelleen selvästi eniten tapauksia.

– Seuraavaksi rajoitukset koskisivat sitten jotain ihan muuta aluetta kuin Uuttamaata, ehkä keskustakin on nyt tajunnut tämän, IS:lle kommentoidaan.

Perustuslakivaliokunta on mietinnössään korostanut, että liikkumisrajoitus on kumottava, jos epidemiatilanteen muuttuu niin, ettei valmiuslain pykälän 118 mukaiselle liikkumisrajoitukselle ole enää oikeudellisia perusteita.

Hallitus kuuli asiassa sekä sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen asiantuntijoita. Oikeusministeriöstä paikalla oli kansliapäällikkö Pekka Timonen ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Etenkin Pöystin arvio eristyksen välittömästä purkamisesta muutti monen yllätykseksi täysin neuvotteluiden suunnan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kiirehti tiistaina hallitusta purkamaan Uudenmaan eristyksen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) oli aiemmin samana iltana tuonut pöytään STM:n selvityksen asiasta, joka lähti siitä, että eristys purettaisiin vasta viikon päätteeksi 20. huhtikuuta, kuten aiemmin oli tarkoitus.

Oikeuskanslerin ja oikeusministeriön kannan kuvaillaan kuitenkin olleen hyvin voimakas.

– Aika aikaisessa vaiheessa pääministeri totesi, että tässä ei nyt ole varmaan enää edes syytä keskustella siitä, puretaanko eristys vai ei, vaan siitä, koska se tehdään.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi tänään Ilta-Sanomille, että hän tahtoisi kokoontumisrajoituksen kiristysten lisäksi myös selvitystä sitä, pitäisikö kasvomaskeja alkaa Suomessa käyttää julkisilla paikoilla.

Tällä hetkellä hallituksella ei ole IS:n tietojen mukaan pöydällä uusia rajoituksia, vaan niistä on käyty keskustelua lähinnä yleisellä tasolla.

Kasvomaskien suositus vaatisi sen, että niitä pitäisi myös kyetä toimittamaan kansalaisille. Tällä hetkellä suojavarusteiden saatavuudessa on suuria ongelmia.

Maskipakko nähdään kuitenkin keinona sellaisena, joka rajoittaisi ihmisiä melko vähän.

Sen mahdollisen potentiaalin kerrotaan myös herättäneen keskustelua ja kysymyksiä eduskunnan valiokunnissa.

Vastaavien suosituksen tulisi perustua arvioihin, joiden mukaan siitä olisi aidosti hyötyä epidemian hillitsemisessä. Toistaiseksi todellisesta vaikuttavuudesta on vielä melko ristiriitaista tietoa.

Hallitus käsittelee ensi viikolla epidemian kehittymistä. Ensi viikolla on myös luvassa ensimmäisiä arvioita väestön nykyisestä immuniteettitasosta.

– Ne eivät ole vielä kovin tarkkoja, mutta niiden perusteella arvioidaan, onko tarvetta uusille rajoituksille tai nykyisten kiristämiselle. Mutta myös sitä, missä vaiheessa oltaisiin valmiita purkamaan rajoituksia, IS:lle kerrotaan.

Jos tilanne pahenee, on hallituksen kesken keskusteltu muun muassa yksittäisiä maakuntia tai kuntia koskevien sulkujen mahdollisuudesta.

Korjaus kello 7.09: Keskustan ministerit suhtautuivat Uudenmaan eristyksen purkamiseen hyvin nihkeästi, ei Uudenmaan eristykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?