Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema eroaa

Haataisen mukaan normaalia huolellisuusvelvoitetta ei ole suojavarusteissa noudatettu.

10.4.2020 16:24 | Päivitetty 10.4.2020 17:49

Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounema on pyytänyt eroa tänään, kertoi työministeri Tuula Haatainen (sd) tiedotustilaisuudessa. Haataisen mukaan Louneman ero astuu voimaan välittömästi.

  • IS seurasi työministeri Haataisen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Seurannan löydät tämän jutun lopusta.

  • Katso jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta, kuinka Haatainen perusteli Louneman eroa.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tiedotteen mukaan Louneman irtisanoutumisen syynä on viime päivinä laajasti julkisuudessa olleiden hengityssuojainhankintojen puutteellinen menettely ja siitä seurannut luottamuspula.

Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta suojavarusteita pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä liikemieheltä Onni Sarmasteelta ja kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä. Varusteiden laatu ei vastannut odotuksia.

"Huolimattomilla kaupoilla heikentävä vaikutus HVK:n uskottavuuteen"

Haatainen pyysi eilen Huoltovarmuuskeskukselta selvityksen julkisuudessa esillä olleista suojavarustehankinnoista. Selvitys toimitetaan ministeriöön tiistaina.

– Jo nyt voimme kuitenkin sanoa sen itsestäänselvyyden esillä olleiden hankintojen osalta, että normaalia huolellisuusvelvoitetta ei ole noudatettu. On täysin ymmärrettävää, että kun tehdään töitä kovan paineen keskellä kriisin aikana, virheitä voi sattua ja niitä sattuukin. Tällöin oleellista on arvioida, olisiko virheet voitu välttää, Haatainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Haataisen mukaan tähän mennessä saatujen selvitysten perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että tapahtuneet virheet olisi pitänyt pystyä välttämään kohtuullisin vaatimuksin.

– Taustojen tarkistaminen olisi ollut tehtävissä ja se olisi tullut tehdä tässä kriisitilanteessa. Huolimattomasti toteutetuilla kaupoilla on ollut heikentävä vaikutus Huoltovarmuuskeskuksen uskottavuuteen. Tätä en voi sallia. Kriisin keskellä ei voi syntyä epäselvyyttä sen suhteen, kykeneekö Huoltovarmuuskeskus toimimaan asianmukaisella tavalla.

Aiemmin tänään pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Ilta-Sanomille, ettei Huoltovarmuuskeskuksen johtaja enää nauti hänen luottamustaan.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtajan mukaan suojavarusteostoista on käynnistetty ulkoinen tarkastus. Myös sisäistä tarkastusta on vahvistettu.

Louneman tilalle TEMin Känkänen

Haatainen on nimennyt Janne Känkäsen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi huomisesta alkaen siihen asti, että valtioneuvosto nimeää uuden toimitusjohtajan. Känkänen on työ- ja elinkeinoministeriön EU- ja kansainvälisten asioiden johtaja, jonka TEM oli 7. huhtikuuta määrännyt siirtymään tilapäisesti Huoltovarmuuskeskukseen tukemaan sitä kriittisten suojavälineiden hankinnoissa.

Haataisen kanssa tiedotustilaisuudessa paikalla ollut Känkänen kertoi, että Huoltovarmuuskeskus on tähän mennessä sopinut kahden kotimaisen yhtiön kanssa suojainkaupoista. Näistä yhtiöistä on varmistuttu VTT:ssä ja TEMissä.

Känkänen myös sanoi, että hän käynnistää laajemman auditoinnin Huoltovarmuuskeskuksessa. Känkäsen mukaan tullaan varmistamaan, että tehtyihin varustekauppoihin ei liity epäselvyyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?