IS:n tiedot: Hallituksessa kova riita EU:n koronatuki­paketista ja Suomen vastuista – Tuppurainen ja Ohisalo jyrättiin

Hallitus ajautui IS:n tietojen mukaan viime viikonvaihteessa riitelemään Suomen suhtautumisessa euro- eli koronabondeihin ja EU:n koronakriisipakettiin. EU- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) olisivat halunneet lisätä Suomen vastuita, mutta heidän näkemyksiensä yli käveltiin.

Hallitus ajautui viime viikonloppuna riitoihin Suomen koronatukipolitiikan linjoista. Maria Ohisalo (vihr. kuvassa selin) ja Tytti Tupparainen (sd) olisivat halunneet kasvattaa Suomen tukilinjaa. Eduskunnan valiokunnissa se ei mennyt läpi.

9.4.2020 15:27

Euromaiden valtiovarainministerit vääntävät tänään torstaina jälleen kättä noin 500 miljardin jättituista, joilla olisi tarkoitus pelastaa erityisesti Italian ja Espanjan taloutta koronakriisin jäljiltä.

Jos linjasta on erimielisyyttä euromaiden kesken, on siitä syntynyt lihava riita myös Suomessa.

Aihe on poliittisesti erittäin herkkä ja kohtalokas.

IS:n tietojen mukaan hallitus kävi Suomen tukilinjasta ja erityisesti koronabondeista kovan keskustelun, jota voi luonnehtia myös riitelyksi, vielä viime viikonloppuna.

Koronabondeillta eli eurobondeilla tarkoitetaan euromaiden yhteisiä velkakirjoja.

Tällöin samassa valuutassa olevat maat vastaisivat yhteisvastuullisesti kaikkien euromaiden veloista.

Koronabondit tuskin menevät läpi, sillä niitä vastustaa myös EU:n mahtimaa Saksa.

Suomen tukilinjasta piti päättää jo viime perjantain hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.

Asia piti käsitellä saman tien myös eduskunnassa, muun muassa EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa.

Kun hallitus ei päässyt linjastaan sopuun perjantaina, eduskunta pääsi vasta maanantaina asian kimppuun. Viime perjantailta esimerkiksi suuren valiokunnan kokous jouduttiin perumaan tämän takia.

Erityisesti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja EU-ministeri Tytti Tuppurainen (sd) olisivat olleet valmiita Suomen taakanjaon ja vastuiden lisäämiseen.

Tämä ei muille käynyt, esimerkiksi keskustalle ja valtiovarainministeri Katri Kulmunille (kesk).

IS:n tietojen mukaan kokouksessa käytettiin kovaa kieltä.

Lopulta Kulmunin linja voitti.

Viikonlopun kiistelyn jälkeen asia saatiin maanantaina eduskunnan suureen valiokuntaan, perustuslakivaliokuntaan ja valtiovarainvaliokuntaan.

Myös valiokunnat tukivat keskustan ajamaa linjaa.

Vielä perustuslakivaliokunnassakin vihreiden varajäsen Iris Suomela suhtautui eurobondeihin positiivisesti.

Valiokuntalähteiden mukaan Suomen budjettivallan itsenäisyyden nimissä Suomi ei voi taipua lisävastuisiin, vaan se vaatisi perustuslain muutokset. Samaa mieltä ovat olleet myös virkamiehet.

Koronabondien yhteydessä on puhuttu jopa tuhannen miljardin euron potista. Nyt EU:n rahaministeri kiistelevät noin 500 miljardin euron tukipaketista.

Suomen kokoisen maan budjetti, tai budjetit, ei yksinkertaisesti enää kestäisi sitä jos vastuut realisoituisivat.

Vihreät olisivat poikenneet muiden linjasta, samoin Tuppurainen

EU-taakanjaon pelättiin nousevan Suomen osalta kohtuuttoman suureksi.

Euroopan rahaministereiden listoilla on muutenkin ennätykselliset tukipaketit.

Kiistelty tukipaketti muodostuu 240 miljardin tukilainoista, Euroopan investointipankin 200 miljardin hätälainoista yrityksille sekä 100 miljardin euron väliaikaisesta työttömyysvakuutusjärjestelmästä.

Keskustassa pelättiin ehkä sitäkin, jos linja rahanjakolinja menisi läpi, niin perussuomalaiset saisivat siitä aseen keskustaa vastaan, ja Paavo Väyrynen liittyisi huutokuoroon.

Kulmuni kommentoi euroryhmän tilannetta eilen.

Hänen mukaansa myös Suomella on reunaehtonsa, eli Suomi ei kannata yhteistä velanottoa ja katsoo, että kaikki maat vastaavat omasta talouspolitiikastaan.

Hallitus ajatui viime viikoloppuna riitoihin Suomen koronatukipolitiikan linjoista. Maria Ohisalon (vihr, kuvassa selin) ja Tytti Tuppurainen (sd) olisivat halunneet, että Suomen tukilinjaa voisi kasvattaa. Eduskunnan valiokunnissa se ei mennyt läpi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?