Kiinan suurlähetystö kommentoi suojainkauppasotkua

Kiinan Suomen-suurlähetystö tarjoaa apuaan pieleen menneen suojainkaupan selvittämisessä.

Kiinan Suomen-suurlähetystön tiedotteen mukaan maa pitää vientituotteiden laatua tärkeänä.

9.4.2020 12:34

Kiinan Suomen-suurlähetystö kommentoi kiinalaissuojaimista herännyttä kohua lyhyellä tiedotteella. Siinä suurlähetystö tarjoaa apuaan tapauksen selvittämiseksi.

Suomi tilasi Kiinasta kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja 200 000 hengityssuojainta. Kun odotetut suojaimet tiistaina saapuivat Suomeen, huomattiin, etteivät ne sovellut sairaalakäyttöön. Hoivakoteihin ne sen sijaan sopivat.

Tiedotteessaan suurlähetystö kertoo olevansa tietoinen keskiviikkoisesta tiedotustilaisuudesta, jossa tapausta käsiteltiin. Suurlähetystö kertoo myös panneensa merkille, että tilaisuudessa kerrotun mukaan suojaimet ostettiin vapailta markkinoilta.

– Neuvomme ostajaa ja toimittajia huolehtimaan riittävästä kommunikaatiosta, jotta asia voidaan selvittää sopimusehtojen ja liiketoiminnan periaatteiden mukaisesti. Suurlähetystö ottaa yhteyttä Suomen Huoltovarmuuskeskukseen saadakseen lisätietoja ja selvittääkseen, kuinka voisimme tässä tilanteessa olla avuksi, tiedotteessa sanotaan.

Suurlähetystön mukaan Kiina pitää vientituotteiden hyvää laatua erittäin tärkeänä.

Lähetystö kertoo tiedotteessaan, että Kiinan kauppaministeriö, tullihallinto ja lääkkeiden valvonnasta vastaava viranomainen julkaisivat maaliskuun viimeisenä päivänä yhteisen lausunnon. Sen mukaan vientiin menevien hengityssuojainten, suojahaalareiden, hengityskoneiden, infrapunakuumemittareiden sekä koronatesteissä käytettävien reagenssien täytyy olla viranomaisten sertifioimia ja täyttää niitä ostavan maan tai alueen laatuvaatimukset.

Lopuksi suurlähetystö korostaa, että Kiina ja Suomi ovat pitäneet yllä hyvää kommunikaatiota ja yhteistyötä siitä lähtien, kun koronavirus alkoi levitä.

– Kiina on halukas jatkamaan yhteistyötä ja maiden keskinäistä tukemista taistelussa pandemiaa vastaan.

Suojainkaupasta on kehkeytynyt sekava vyyhti, jossa osallisena ovat liikemies Onni Sarmaste ja kauneusyrittäjä Tiina Jylhä, jonka asiamiehenä toimii juristi Kari Uoti. Tapauksessa puhutaan miljoonista euroista ja jopa Helvetin enkeleistä.

Klo 13:36 täsmennetty muotoilua siitä, miten Kari Uoti liittyy tapaukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?