Tästä kaikesta hallitus päätti koronariihessä – yritystuet, toimeentulo, kulttuuri ja liikunta, suojavälineiden hankinta... - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tästä kaikesta hallitus päätti koronariihessä – yritystuet, toimeentulo, kulttuuri ja liikunta, suojavälineiden hankinta...

Hallitus laittaa nyt 4,1 miljardia euroa koronakriisin hoitoon.

8.4.2020 17:22

IS kokosi listan toimenpiteistä, joista hallitus päätti kehysriihessään.

Kyseessä on historian suurin lisäbudjetti, sen suuruus on 4,1 miljardia euroa. Lisärahaa jaetaan muun muassa yrityksille, kunnille, kulttuurin ja liikunnan toimijoille sekä koronakriisin takia vaikeuksiin joutuneille tavallisille kansalaisille.

Suojavälineet

Hallitus kertoi satsaavansa 600 miljoonaa euroa hoitohenkilöstön suojavälineiden ostamiseen ja lääkkeisiin. Suojavarusteet hankitaan Huoltovarmuuskeskuksen kautta.

Hallitus varasi lisäbudjetissaan 600 miljoonaa euroa lisärahaa hoitohenkilöstön suojavarusteiden hankkimiseksi.

Yritystuet

Noin miljardi euroa lisää.

Pk-yrityksille 200 miljoonaa euroa kehittämistukea, Business Finlandille avustuksiin 100 miljoonaa ja lainojen myöntämisvaltuuksiin 300 miljoonaa, kunnille 150 miljoonan euron lisäys yksinyrittäjien tukeen, ja Teollisuussijoitukselle 150 miljoonaa euroa pääomittamiseen.

Maaseudun yritystoimintaan 40 miljoonaa euroa.

Lisäksi muun muassa Ely-keskuksille 20 miljoonaa euroa hakemusruuhkan helpottamiseksi, noin 340 henkilötyövuotta.

Toimeentulo

Uusi tuki vanhemmille, jotka ovat epidemian vuoksi palkatta pois töistä. Jos on palkatta kotona päiväkotilapsen tai alle 10-vuotiaan koululaisen kanssa, tähän saa väliaikaista tukea. Sen suuruus on sama kuin vanhempainpäivärahan minimi, eli 723,50 euroa kuukaudessa.

Tähän on varattu 94 miljoonaa euroa.

Jos vanhempi jää kotiin palkattomalle vapaalle päiväkotilapsen tai 1.-3. luokkalaisen koululaisen kanssa, tähän saa väliaikaista tukea 723,50 euroa kuukaudessa.

Kaikkiaan ansioturvaan ja perusturvaan tulee 1,1 miljardin euron lisäykset.

Tästä noin 800 miljoonaa johtuu työttömien ja lomautettujen määrän kasvusta.

Perustoimeentulotuen menot lisääntyvät 169 miljoonaa euroa, ja asumistukipotti kasvaa 177 miljoonaa euroa.

Jotta ihmiset saivat etuutensa ajallaan, hallitus myöntää Kelalle 41 miljoonaa euroa etuuskäsittelijöiden palkkaamiseksi ja työttömyyskassoille 20 miljoonaa euroa.

Kunnat

Kunnat saavat lisärahoitusta yli 1,5 miljardia, kahdessa erässä.

Ensiksi kunnille korvataan 547 miljoonaa euroa tämän vuoden veromenetyksiä. Ja toukokuussa tulevassa seuraavassa lisäbudjetissa kunnille luvataan vähintään miljardin euron tukipaketti.

Kulttuuri ja liikunta

Kun hallitus kielsi kaikki yli 10 hengen kokoontumiset, samalla loppuivat urheilu- ja kulttuuritapahtumat ja harrastustoiminta.

Hallitus tukee nyt kulttuuri- ja liikuntaelämää 60 miljoonalla eurolla.

Kulttuuri ja taide saavat tästä 40 miljoonaa euroa. Summalla on tarkoitus korvata muun muassa pääsylipputulojen menetyksestä aiheutuneita kustannuksia esimerkiksi teattereille, orkestereille ja museoille.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi kaikki yleisötapahtumat kiellettiin. Kuvassa Karina-yhtye esiintyy Kulttuuritalolla ilman yleisöä maaliskuun 20. päivä.

Liikunta saa 19,6 miljoonaa euroa, jolla opetusministeriö myöntää lisäavustuksia urheilu- ja seuratoimintaan sekä liikunnan koulutuskeskuksille.

Viranomaiset

Rajavartiostolle 5,8 miljoonaa euroa lisää, kun rajavalvonta jatkuu ainakin kuukaudella.

Poliisi saa 300 000 euroa alkuvaiheen menoihin, esimerkiksi Uudenmaan sulkemisen valvonnasta aiheutuviin kuluihin.

Poliisi saa tässä vaiheessa lisärahaa 300 000 euroa, muun muassa Uudenmaan liikkumisrajoituksesta johtuvan valvonnan aiheuttamiin lisäkuluihin.

Aluehallintovirastoille tulee 2,9 miljoonaa euroa lisätehtäviin, jotka aiheutuvat tartuntatautilaista ja valmiuslaista.

Ylioppilastutkintolautakunta saa vähän yli miljoonan kevään kirjoitusten ”järjestämisestä aiheutuviin seurannaisvaikutuksiin”.

Fimean toimintamenoja lisätään 1,9 miljoonalla, koronaepidemian lääkehuollon turvaamiseksi ja it-palveluiden kapasiteetin varmistamiseksi.

Iso kuva

Valtiovarainministeriön tämän hetkisen arvion mukaan talous sukeltaa tänä vuonna 5,5 prosenttia.

Verotulojen ennakoidaan vähenevän 4,7 miljardia euroa, ja valtion osakemyynneistä tuloja kertyy 1,1 miljardia euroa arvioita vähemmän, eli valtion tulot alenevat 5,8 miljardia euroa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) arvioi, että uutta velkaa joudutaan ottamaan yli 10 miljardia euroa.

Hallitus on aiemmin päättänyt noin 15 miljardin euron koronatoimista.

Aiemmat tukipaketit

Finneran luottovaltuuksia lisättiin kymmenellä miljardilla eurolla, ja Business Finland ja Ely-keskukset alkoivat jakaa tukea yrityksille.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelivat monikohtaisen työelämän kriisipaketin, jossa muun muassa laskettiin työnantajan TEL-maksuja, helpotettiin myös muutamia muita työnantajan maksuja, ja yrittäjät saivat oikeuden työttömyysturvaan.

Ensimmäinen koronan takia tehty lisäbudjetti oli alun perin 400 miljoonaa euroa, mutta se kasvoi eduskuntakäsittelyn jälkeen 1,1 miljardiin euroon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?