Ravintolat saamassa ”kohtuullisen kompensaation” valtion sulkemis­päätöksestä – STT:n tiedot: kyseessä ei ole suora yritystuki - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ravintolat saamassa ”kohtuullisen kompensaation” valtion sulkemis­päätöksestä – STT:n tiedot: kyseessä ei ole suora yritystuki

Eduskunta vaati kompensoimista hyväksyessään ravintoloiden sulkemispäätöksen.

Ostoskeskus Jumbon suljettuja ravintoloita perjantaina.­

7.4. 14:55

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet ovat ajautuneet koronan takia tukalaan tilanteeseen etenkin lauantain jälkeen, kun niiden piti sulkea ovensa asiakkailta valtion päätöksellä. STT:n tietojen mukaan ravitsemisliikkeille valmistellaan parhaillaan erillistä helpotusta, jolla valtion sulkupäätöksen myötä tulevia taloudellisia menetyksiä korvataan.

Kyseessä on STT:n tietojen mukaan kompensaatiomalli, ei erillinen suora yritystuki ravintoloille ja muille ravitsemisliikkeille. Todella yksinkertaistetusti ja kärjistetysti voisi sanoa, että kyseessä vahingonkorvaustyyppinen ratkaisu, vaikka juridisesti kyseessä ei ole vahingonkorvaus.

STT:n tietojen mukaan ravintoloille tuleva kompensaatio lasketaan todennäköisesti mekaanisen kaavan avulla, ja valtion suorittama korvaus suhteutetaan liiketalouden tunnuslukuihin.

Kompensaatiosta arvellaan aiheutuvan valtiolle satojen miljoonien euron kustannukset.

Eduskunta katsoi kompensoinnin välttämättömäksi

Kun eduskunta hyväksyi ravitsemisliikkeiden sulkemisen asiakkailta väliaikaisesti, se piti välttämättömänä kiellon aiheuttamien menetysten kohtuullista kompensoimista. Eduskunnan talousvaliokunta edellytti mietinnössään, että hallitus käynnistää välittömästi sellaisten täydentävien tukitoimien valmistelun, joilla helpotetaan erityisesti niiden ravitsemisliiketoimialan yritysten asemaa, joihin poikkeusolojen negatiiviset vaikutukset voimakkaimmin kohdistuvat.

– Vaikka tukitoimiin liittyy riskejä kilpailuneutraliteetin vaarantumisen ja markkinoiden toiminnan vääristymisen kannalta, tässä tilanteessa on välttämätöntä käynnistää toimia, joilla turvataan yritysten toiminnan jatkuvuutta poikkeusolojen aikana ja välittömästi sen jälkeen, talousvaliokunta totesi lausunnossaan.

Vaikka erillistä yritystukea ravintoloille ei sulkemispäätöksen seurauksena ole tällä tietoa tulossa, ne voivat edelleen hakea tukea muun muassa Business Finlandilta ja ely-keskukselta samoin kuin muutkin koronan takia iskua ottaneet yritykset.

Ravintoloissa ulosmyynti on edelleen sallittu

Ravintoloiden ja kahviloiden piti sulkea ovensa asiakkailta kaikissa Suomen maakunnissa, kun vuorokausi vaihtui lauantaiksi 4. huhtikuuta. Ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu.

Näillä näkymin ravintoloiden on pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti.

Ravintolat, kahvilat ja vastaavat määrättiin suljettaviksi, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa.

Ravintola-alan yritykset ja monien muiden alojen yritykset ovat saaneet koronaviruksen takia kovia taloudellisia iskuja. Suomen hallitus käy tänään ja huomenna neuvotteluita vuosien 2021–2024 julkisen talouden suunnitelmasta ja tämän vuoden toisesta lisätalousarvioesityksestä.

Pöydällä on etenkin se, miten koronaviruksen aiheuttamista talousvahingoista selvitään.

Hallitus julkisti maaliskuun 20. päivänä 15 miljardin euron tukipaketin työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi. Paketista iso osa koostui lainojen takauksista ja yritysten lakisääteisten maksujen lykkäyksistä.

Maaliskuussa hallitus ohjasi lisäksi ensimmäisessä lisätalousarviossaan kriisinhoitoon noin 400 miljoonaa euroa ja eduskunta kasvatti summan noin 1,1 miljardiin euroon. Rahaa ohjattiin erityisesti yritysten auttamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?