Kausityön­tekijä­pulaan esitetään maahan­muuttajille helpotusta vaihtaa työtä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kausityön­tekijä­pulaan esitetään maahan­muuttajille helpotusta vaihtaa työtä

Puutarhaliitto toivoo lakimuutoksesta helpotusta puutarhoille - pakkotilanne voi auttaa.

2.4.2020 17:07

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori toivoo, että lakimuutoksesta, jolla pyritään helpottamaan maahanmuuttajien työpaikan vaihdosta, voisi olla apua alan kausityöntekijäpulaan. Tähän mennessä puutarhatyöt eivät hänen mukaansa kuitenkaan liiemmin ole kiinnostaneet maahanmuuttajien enemmistöä.

– Meillä on Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta aika suuri joukko maahanmuuttajia, mutta heitä ei ole ollut ainakaan kovin suurilukuisina näillä puutarhatiloilla, Taulavuori sanoo STT:lle.

Taulavuoren mukaan puutarhoille tulee normaalisti runsaasti kausityöntekijöitä monista eri maista, eniten Ukrainasta. Nyt kun rajoja on suljettu koronapandemian vuoksi, ulkomaalaiset eivät ole päässeet tulemaan töihin. Aika moni on myös halunnut jäädä läheistensä luokse.

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi viime viikolla, että esimerkiksi maatiloille ja puutarhoihin tarvitaan Suomessa pikaisesti 1 500 ulkomaista työntekijää.

Hallitus haluaa helpottaa tilannetta lakimuutoksella, jonka mukaan jo maassa olevat maahanmuuttajat, joilla on laillinen peruste olla maassa, ovat oikeutettuja vaihtamaan työpaikkaa, jos uusi työ kuuluu huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta kriittiselle alalle.

Laki koskisi kaikkia voimassa olevia oleskelulupia, viisumeita ja kausityötodistuksia.

Nykylain mukaan kausityöntekijä saa luvan työskennellä vain yhdellä tai muutamalla työnantajalla kerrallaan.

Muutos voimassa loppuvuoteen

Lakimuutoksella tähdätään siihen, että aloilta, joilta on nyt koronakriisin vuoksi loppunut viime viikkoina työt, voisi löytyä vapaata työvoimaa esimerkiksi pelloille ja puutarhoihin.

Taulavuoren mukaan koronan takia syntynyt pakkotilanne voisi johtaa siihen, että puutarhatöihin hakeudutaankin elinkeinon perässä.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että lakimuutos koskisi ainakin joitakin satoja maahanmuuttajia. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa vuoden loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?