Uusimaa suljetaan – näin hallitus perusteli perusoikeuksiin kajoamista: ”Oikeus elämään on keskeisin oikeus” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Uusimaa suljetaan – näin hallitus perusteli perusoikeuksiin kajoamista: ”Oikeus elämään on keskeisin oikeus”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja pääministeri Sanna Marin (sd).

Julkaistu: 26.3. 0:48

Hallitus perusteli Uudenmaan eristämistä välttämättömyydellä ja elämän suojelulla.

Ilmoittaessaan Uudenmaan eristämisestä hallitus vetosi ei vähempään kuin elämän suojeluun.

– Tämä ei ole kevyt rajoitus. Tämä on perusoikeuksiin menevä rajoitus. Se on kuitenkin välttämätön, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Uudenmaan eristämisestä hallituksen tiedotustilaisuudessa myöhään keskiviikkoiltana.

Maakunnan eristämisellä pyritään hidastamaan koronavirusepidemian leviämistä niin, että muiden maakuntien tehohoidon kapasiteetti riittää.

– Liikkumisvapaus on keskeinen perustuslaissa turvattu oikeus, mutta oikeus elämään on keskeisin oikeus, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) sanoi tiedotustilaisuudessa.

IS:n tietojen mukaan juuri Henriksson ja Rkp ovat olleet vastentahtoisia rajaamaan liikkumista, koska se merkitsee puuttumista kansalaisten perusoikeuksiin.

Pandemia on ajanut sairaanhoidon äärirajoille, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi.

– On välttämätöntä, että kaikki keinot viruksen valtakunnallisen leviämisen estämiseksi ja hidastamiseksi otetaan käyttöön, jotta tehohoidon kapasiteetti riittäisi, hoitoon ottamista ei jouduttaisi rajoittamaan eikä tartunnan saaneiden ja muiden tehohoitoa tarvitsevien henki ja terveys vaarantuisi, Kiuru sanoi.

Poliisi valvoo rajoituksen noudattamista, mutta poliisin voimavaroja tarvitaan kiireisten tilanteiden hoitamiseen. Ministerit vetosivat tiedotustilaisuudessa suomalaisiin, jotta rajoitusta noudatettaisiin ilman valvontaakin.

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Ville Tavion mielestä tässä kohtaa kuultiin hallitukselta turhaa pehmeyttä. Pehmeyden sijaan Tavio toivoi kuria.

– Kun joku rajoitus annetaan, annetaan ihmisille yksiselitteinen käsky noudattaa sitä. Voi sanoa suoraan, että siitä seuraa rangaistus, Tavio sanoi Ylen A-studiossa.

Perussuomalaiset ja muut oppositiopuolueet olivat antaneet tukensa rajaustoimelle jo aiemmin.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmänjohtajat keskustelivat rajoituksista A-studiossa heti hallituksen tiedotustilaisuuden loputtua.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen oli eri mieltä Tavion kanssa.

– Enemmän kuin viranomaisten kuriin luottaisin suomalaisten järkeen. Vetoan itsekin siihen, että nyt ei ole matkojen eikä mökin siivouksen aika, Kurvinen sanoi A-studiossa.

– On ihan selvää, että tämä tulee aiheuttamaan ihmisille paljon vaivaa ja kiusaa heidän arkeensa. Tämä tulee tuottamaan taloudellista vahinkoa. Mutta se tehdään siksi, että tämä hengenvaarallinen kulkutauti saataisiin kuriin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kai Mykkänen kuvasi päivää poikkeuksellisen dramaattiseksi ja nosti esiin huolen, ettei rima turvautua poikkeuslainsäädäntöön laskisi.

– Oikeus elämän on kuitenkin perustuslailla taattu. Tämä on oikeansuhtainen teko, mutta täytyy olla tarkka myös siitä, että näistä päästään takaisinpäin. Suomi ei saa muuttua liian helposti kiinni meneväksi, Mykkänen sanoi A-studiossa.