Hallitus: Uusimaa eristetään muusta Suomesta, katso merkittävät poikkeukset – näin poliisi valvoo - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitus: Uusimaa eristetään muusta Suomesta, katso merkittävät poikkeukset – näin poliisi valvoo

Julkaistu: 25.3. 16:13, Päivitetty 26.3. 0:41

Hallitus aikoo eristää Uudenmaan muusta Suomesta. Tätä se tarkoittaa.

  • Miten Uudenmaan eristäminen vaikuttaa arkeesi ja muuten elämääsi? Ota yhteyttä Ilta-Sanomiin sähköpostilla: uutiset@iltasanomat.fi

Pääministeri Sanna Marin (sd) vahvistaa hallituksen päätöksen: liikkuminen Uudeltamaalta ja Uudellemaalle kielletään. Hallituksen mukaan liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi.

Hallituksen mukaan liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Vapaa-ajan matkat eivät ole riittävä syy ylittää Uudenmaan rajaa. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Rajoitukset tulisivat voimaan 27. maaliskuuta ja ne ovat voimassa 19. huhtikuuta asti. Niiden tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja ja hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Hallituksen liikkumisrajoitukset eivät koske Uudenmaan sisällä tapahtuvaa liikkumista. Tästä huolimatta hallitus vetoaa voimakkaasti kansalaisiin, että tarpeetonta liikkumista vältetään kaikin tavoin.

Hallituksen mukaan poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista. Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa. Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä tai tarkoituksesta.

Käytännössä Uudenmaan liikkumisrajoitusten valvontaa hoitaa poliisi, joka voi tarvittaessa pyytää virka-apua. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoo, että Puolustusvoimat on varautunut virka-apupyyntöön. Kaikkosen mukaan kyseeseen tulisivat varusmiehet, jotka poliisin apuna osallistuisivat liikenteenohjaukseen.

Tavara-, rahti- ja jakeluliikenne jatkuvat huolimatta liikkumisrajoituksista. Sen sijaan juna- ja bussiliikenteeseen on tulossa lisää supistuksia, joskin työmatkaliikenne on tarkoitus turvata jatkossakin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan riski tartunnan merkittävälle leviämiselle muualle Suomeen Uudeltamaalta tapahtuvan ei-välttämättömän matkustamisen kautta on suuri. Epidemian hidastaminen liikkumisen alueellisella rajoittamisella pelastaa ihmishenkiä.

Pääministeri Sanna Marin puhui myös ravintoloiden sulkemisesta. Toisin kuin hallitus on halunnut, ravintoloita ei tänä viikonloppuna saada kiinni. Marin vetoaa, että emme näkisi viikonloppua, jolloin ravintoloita olisi vielä auki.

– Suljetaan tilat asiakaskäynneiltä, Marin vetosi ravintoloitsijoihin.