Työministeri Haatainen: Ravintolat, pubit, yökerhot ja kahvilat kiinni toukokuun loppuun asti - Politiikka - Ilta-Sanomat

Työministeri Haatainen: Ravintolat, pubit, yökerhot ja kahvilat kiinni toukokuun loppuun asti

Julkaistu: 24.3. 20:04

Lait pyritään saamaan läpi eduskunnasta lauantaina ja voimaan mahdollisimman pian.

Hallitus on päättänyt sulkea ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat asiakkailta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Hallituksen esitys majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annetaan eduskunnan käsittelyyn jo tänään tiistaina, ja eduskunta käy lähetekeskustelun esityksestä jo tänä iltana.

– Parhaimmassa tapauksessa hallituksen esitys on tällä viikolla jo eduskunnassa käsitelty, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd).

Lait pyritään saamaan läpi eduskunnasta lauantaina ja rajoitukset voimaan mahdollisimman pian. Ravintolat voivat pysyä suljettuina toukokuun viimeiseen päivään asti.

– Jos aiemmin on mahdollista näitä rajoitustoimenpiteitä purkaa, niin siihen ilman muuta olemme valmiita, Marin sanoo.

Työministeri Tuula Haataisen (sd) mukaan ravintolat eivät saa olla asiakkaille auki siten, että ravintolaan jäädään ruokailemaan. Säännös kattaisi ravintolan terassit ja muut ulkotilat, joilla liike harjoittaa ravitsemistoimintaa.

Sen sijaan ravintolat voivat halutessaan jatkaa ruoan myymistä ulos. Asiakas tai ruokalähetti voi hakea valmiit annokset ravitsemisliikkeestä tai ravintola itse toimittaa annokset suoraan asiakkaille.

– Ravintolat ovat muuten kiinni, mutta sieltä voidaan noutaa tai netin kautta tilata. Keittiö voi toimia, mutta sinne ei voi jäädä syömään ruokia yhdessä, Haatainen sanoi.

– Ruokia ei saa jäädä terassille eikä lähialueille nauttimaan. Kaikille kehotuksena on se, että metrin väli. Koska tämä tauti leviää.

Rajoituksen tarvetta perustellaan muun muassa sillä, että juuri ravintoloissa ihmisten välinen kanssakäyminen on niin tiivistä, että pisaratartunta on hyvin mahdollinen.

Rajoitukset koskevat Haataisen mukaan kaikkia toimipisteitä, joissa tarjoillaan ruokaa tai anniskellaan alkoholia, eli ravintoloita, kahviloita, pubeja ja yökerhoja.

Myöskään majoitusliikkeet, kuten hotellit eivät saa tarjoilla aamupalaa ravintolansa tiloissa nautittavaksi, mutta voisivat tarjota asiakkaalle mukaan valmiita annoksia tai aamupalatarvikkeita.

Poikkeuksena ovat henkilöstöravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle, kuten päiväkotien, koulujen, sairaaloiden, ja vankiloiden ruokalat sekä teollisuuslaitosten henkilöstöruokalat. Kyseiset ravintolat voivat jatkaa toimintaansa.

Hallituksen esityksessä kerrotaan, että hallitus pohti yhtenä vaihtoehtona myös ravintoloiden aukiolojen rajoittamista päiväsaikaan. Tätä ei kuitenkaan pidetty riittävänä toimenpiteenä, sillä tarve sosiaalisten kontaktien vähentämiselle koskee myös päiväsaikaan tapahtuvaa toimintaa, esityksessä kirjoitetaan.

Hallituksen esityksessä todetaan, että ravintoloiden sulkemisen voidaan arvioida lisäävän lomautuksia ja irtisanomisia.

Pääministeri Marin vakuutti, että yrittäjiä pyritäänkin auttamaan siinä, etteivät nämä menettäisi toimeentuloaan ja yritystään rajoitusten vuoksi.

Ravintola-ala työllistää yli 50 000 henkilöä, minkä lisäksi alalla käytetään vuokratyövoima ja osa-aikaisia työntekijöitä.

Useat Euroopan valtiot ovat koronavirusepidemian käynnistyttyä rajoittaneet ravintoloiden aukioloa tai määränneet ne kokonaan suljettavaksi.

Ravintolat on suljettu esityksen mukaan esimerkiksi Itävallassa, Tanskassa, Ranskassa, Kreikassa, Unkarissa, Luxemburgissa, Alankomaissa, Puolassa, Romaniassa, Sloveniassa ja Slovakiassa. Saksa on rajoittanut aukioloaikoja ja Espanja aikoo sulkea ravintolat lähiaikoina.

Marinin mukaan mahdollisesta Uudenmaan eristämisestä on lisää tiedotettavaa vasta huomenna keskiviikkona. Alun perin hallituksen oli määrä pitää asiasta tiedotustilaisuus puoli kymmeneltä.

Juttua täydennetty 21:12

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?