Antti Kaikkonen IS:lle: Puolustus­voimat on varautunut virka-apu­pyyntöön ja reserviläisten kutsumiseen

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan puolustusvoimat on varautunut viranomaisilta tulevaan virka-apupyyntöön koronaviruksen takia. – Olen kehottanut varautumaan, että tällaista voi tulla, Kaikkonen sanoo IS:lle.

Periaatteessa reserviläistenkin kutsuminen on joissakin yhteyksissä mahdollista, puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo.

24.3.2020 12:11

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo IS:lle, että puolustusvoimat varautuu viranomaisten virka-apupyyntöön sekä varusmiesten että reserviläisten osalta.

– Tällaiseen on varauduttava, että viruksen leviämistä voidaan rajoittaa.

– Puolustusvoimat sitten arvioi, miten mahdollisiin virka-apupyyntöihin voidaan vastata.

– Periaatteessa reserviläistenkin kutsuminen on joissakin yhteyksissä mahdollista, hän lisää.

Miten todennäköistä tämä on?

– No olen kehottanut varautumaan, että virka-apupyyntojä voi tulla. Ne tutkitaan huolella.

Kaikkosen mukaan puolustusvoimat avustaisi muita viranomaisia, kuten poliisia liikenteenohjauksessa.

Reserviläisten roolista koronakriisin aikana syntyi epätietoisuutta, kun puolustusvoimat twiittasi viikonloppuna, että se valmistautuu reserviläisten koolle kutsumiseen.

– Todennäköisyys riippuu paljolti siitä kuinka virusinfektio kyetään eristämään ja mille tasolle tartuntahuippu tulee nousemaan, twiitissä arvioitiin.

Myöhemmin puolustusvoimat lisäsi, ettei aktiivista valmistelua ole käynnissä.

Myös kertausharjoitukset on peruttu koronan takia.

Toistaiseksi lähtökohta on, että jos virka-apupyyntö tulee, sen hoitavat varusmiehet. Kyseeseen voisi tulla muun muassa liikenteen ohjaus poliisin apuna, varsinkin jos hallitus päättää rajoittaa liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Esimerkiksi Santahaminassa Kaartin jääkärirykmentissä pääkaupunkiseudulla on nyt viitisensataa varusmiestä.

Jos isompia varusmiesmuskeleita tarvitaan, Porin prikaatista löytyy noin 2 800 varusmiestä, joista kaksi kolmannesta voisi tarvittaessa ohjata siis esimerkiksi poliisin avuksi.

Varusmiesten määrä on nyt pienimmillään, kun 8,5 kuukauden palvelusta suorittaneet on juuri kotiutettu.

Mutta myös reserviläisten kutsuminen on mahdollista – valmiuslain mukaan nopeasti.

Siihen on kriisiajan varalta toki varauduttu ja tehty valmiit suunnitelmat.

Maakuntakomppanioilla on valmiita virka-apujoukkoja, jotka ovat tarvittaessa jo valmiiksi nopeisiin lähtöihin ja siihen sitoutuneet.

– Se on oiva apparaatti tällaisessa tilanteessa. Sitä voisi taustalla viritellä jo, IS:lle arvioidaan puolustusvoimista.

Normaalisti reserviläisille tulee kutsu harjoituksiin kolme kuukautta etukäteen, mutta presidentin määräyksellä virka-apujoukot olisivat käytössä heti.

Reserviläisten käyttämisestä määritellään asevelvollisuuslain 79. pykälässä, jossa kerrotaan reserviläisen palveluksesta suuronnettomuus- ja muussa vakavassa tilanteessa valmiuslain mukaisesti:

Tasavallan presidentti voi valtioneuvoston esityksestä päättää, että pääesikunta voi määrätä reservissä olevia asevelvollisia lyhyeksi, kuitenkin enintään 14 päivän ajaksi, puolustusvoimissa saamansa erityiskoulutuksen mukaisiin lääkintä-, pioneeri-, viesti-, kuljetus- ja suojelualan sekä muihin vastaaviin tehtäviin, joihin ei liity sotilaallisten voimakeinojen käyttämistä, jos se on välttämätöntä valmiuslain 4 ja 5 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa.

Palvelukseen astumisesta todetaan lain 80. pykälässä:

Reservissä oleva asevelvollinen voidaan 79 §:ssä tarkoitetun päätöksen nojalla määrää astumaan palvelukseen välittömästi.

Vapautuksen voi lain mukaan saada perhe- tai taloudellisten olojen taikka ammatin tai elinkeinon harjoittamisen takia, mutta hakemus ei ole pätevä syy jäädä pois palveluksesta.

Pääkaupunkiseudulla moni on jo saattanut hämmästellä, onko varusmiehet kutsuttu jo apuun, kun teillä näkyy puolustusvoimien autoja ja sotilasväkeä.

Kyse on kuitenkin siitä, että Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee Helsingissä ja Vantaalla valmiiden suunnitelmien mukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?