Krista Kiuru: tehohoito­paikkojen määrä nostetaan tuhanteen – IS seurasi valmiuslain käsittelyä

Eduskunta jatkoi valmiuslain käsittelyä torstaina. Illalla keskustelun sähköisti uutinen tehohoitopotilaista.

19.3.2020 9:31 | Päivitetty 19.3.2020 22:26

Suomi nostaa tehohoitopaikkojen määrän tuhanteen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi torstaina eduskunnan täysistunnossa, jossa käsiteltiin valmiuslakien käyttöönottoa.

Tehohoitopaikkoja on Kiurun mukaan tällä hetkellä 300 ja tehovalvontapaikkoja 200.

  • IS seurasi, miten valmiuslain käyttöönotto etenee Suomessa. Hetki hetkeltä -seuranta on päättynyt, mutta voit lukea sen yhä jutun lopusta.

Keskustelussa nousi kuuden jälkeen esille uutinen, jonka mukaan sosiaali- ja terveysministeriö olisi antanut sairaanhoitopiireille viranomaisohjeen olla kertomatta julkisuuteen tietoja koronaviruksen vuoksi tehohoidossa olevien määristä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi, ettei ollut tiennyt sairaanhoitopiirien määräyksistä kieltää kertomasta tehohoidossa olevien määrästä.

Kiuru kertoi hieman myöhemmin, että Suomessa on viisi ihmistä tehohoidossa koronan vuoksi.

– Tilanne on se, että THL raportoi alueilta tulevat luvut. Tuo luku on viisi. Suomessa ei voi salailla tämän tyyppisiä asioita, Kiuru sanoi.

Kiuru sanoi myös, että tällä hetkellä Suomessa voidaan tehdä noin 1 500 koronatestiä päivässä. Testien määrän nostamiseksi tehdään ministerin mukaan kaikki mahdollinen.

Valmiuslain soveltamisasetukset jäivät voimaan

Eduskunta päätti torstaina, että valmiuslain soveltamisasetukset saavat jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Perustuslakivaliokunta ei saanut torstaina valmiiksi mietintöä kaikista valmiuslain käyttöönoton soveltamisasetuksista. Valiokunta ei saanut valmiiksi mietintöä, joka koskee asetusta varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuuden väliaikaisesta rajoittamisesta. Asiasta kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) tiedotustilaisuudessa.

Asetus on kuitenkin jo voimassa, joten kyseessä on valiokunnan jälkitarkastus.

– Katsoimme tässä tilanteessa, että kun kyse on jälkitarkastuksesta eli asetus on jo voimassa, jälkitarkastuksella ei ole niin kiire, etteikö me tätä lisäaikaa nyt otettaisi, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelän mukaan kouluruokailu oli yksi asia, mistä valiokunnassa keskusteltiin.

– Olisi vähän ristiriitaista kehottaa koululaisia syömään koululla, kun lähikontakteja on vältettävä. Puhuimme muun muassa eväspusseista, hän sanoi.

Kahden muun soveltamisasetuksen osalta valiokunta puolsi sitä, että valtioneuvoston asetukset voivat jäädä voimaan.

Valiokunnan puoltamat asetukset koskevat kunnan oikeutta poiketa terveydenhuollon hoidontarpeen arvioinnista kiireettömissä tapauksissa sekä oikeutta poiketa työaika-, vuosiloma- ja työsopimuslaista.

Myös nämä asetukset ovat tulleet jo voimaan.

Perustuslakivaliokunta tarkasteli soveltamisasetusten asianmukaisuutta, välttämättömyyttä ja sitä, että ne ovat oikeasuhteisia.

– Menettely korostaa eduskunnan asemaa ylimpänä valtioelimenä myös valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa, Ojala-Niemelä sanoi.

Hän lisäsi, että jälkitarkastuksen tarkoitus on myös se, että myös poikkeusoloissa ylilyönneiltä yhteiskunnassa vältytään.

Käyttöönottoasetukset sinetöitiin jo aikaisemmin

Hallitus ja presidentti totesivat maanantaina, että Suomessa on koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, jonka myötä valmiuslaki voidaan aktivoida. Hallitus antoi kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta.

Toinen annettiin kiireellisenä ja toinen tavanomaisessa menettelyssä. Kiireellisenä annettiin käyttöönottoasetus, joka rajoittaa terveydenhuollon lääkkeiden ja tarvikkeiden hamstrausta.

Tavanomaisessa menettelyssä annettiin käyttöönottoasetus, jolla voidaan esimerkiksi poiketa tiettyjen viranomaisten työaikaa, lomia ja irtisanoutumista koskevasta sääntelystä.

Eduskunta sinetöi käyttöönottoasetukset jo keskiviikkona ilman äänestystä perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Käyttöönottoasetuksissa kerrotaan valtioneuvoston käsitys siitä, mitkä valmiuslain pykälät otetaan käyttöön. Soveltamisasetuksissa puolestaan täsmennetään sitä, miten yksityiskohtaisesti valmiuslain myötä tulevia toimivaltuuksia käytetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?