Apulaisprofessori: Hallitus perääntyi valmiuslain ”kiistakohdassa” – ”Eikä niin vähäänkään vaan selkeästi” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Apulaisprofessori: Hallitus perääntyi valmiuslain ”kiistakohdassa” – ”Eikä niin vähäänkään vaan selkeästi”

Julkaistu: 17.3. 18:50

Hallitus jätti ottamatta askeleen, josta se eilen ilmoitti, sanoo apulaisprofessori Pauli Rautiainen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus perääntyi valmiuslain kohua herättäneessä kolmannessa kohdassa, katsoo julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta.

– Eikä niin vähäänkään vaan selkeästi.

Vielä maanantaina hallitus esitti järeää keinovalikoimaa valmiuslain soveltamiseen poikkeusoloissa.

Oikeusoppineissa arvostelua herätti lain kolmas kohta. Sen mukaan poikkeuslakia voidaan soveltaa väestöön kohdistuvien terveysuhkien lisäksi myös silloin, kun väestön toimeentuloon tai maan talouselämään liittyy uhkaa.

Apulaisprofessori Rautiainen arvosteli julkisesti kolmatta kohtaa. Hän piti talousseikkoihin vetoamista poikkeuksellisena.

Tänään hallituksen esitellessä valmiuslain käyttöönottoa esitys perustui pelkästään viidenteen kohtaan, joka liittyy tartuntatautiin ja terveysuhkiin.

Kiistelty kolmas kohta oli jäänyt esityksestä.

– Hallitus ei antanut kolmanteen kohtaan liittyviä käyttöönottoasetuksia tänään, mutta hallitus ei myöskään peruuttanut tähän kohtaan liittyvää poikkeustilaa. Hallitus jätti ottamatta sellaisen askeleen, jonka se eilen ilmoitti ottavansa.

Hallituksen esitys herättää Rautiaisessa kysymyksen, miksi hallitus aktivoi eilen kolmannen kohdan, mutta päätti tänään olla antamatta sen nojalla käyttöönottoasetuksia.

Oliko esitys liian tulenarka, vai mikä lienee taustalla?

– Tätä asiaa pitää kysyä hallitukselta, en halua ryhtyä arvailemaan, Rautiainen vastaa.

Asia etenee seuraavaksi perustuslakivaliokuntaan. Rautaisen mielestä tilanne on mielenkiintoinen.

– Valtioneuvosto julisti poikkeustilan maanantaina tietyillä perusteilla, mutta kuitenkin se on jättänyt antamatta käyttöönottoasetuksia, kun perustetta arvioidaan.

Vaikka kiistelty kolmas kohta jäi esityksestä pois, hallituksella on Rautiaisen mukaan mahdollisuus tulevaisuudessa turvautua siihen.

– Hallitus kun on julistanut poikkeustilan, niin hallitus voi milloin tahansa missä tahansa valtioneuvoston yleisistunnossa antaa tähän liittyviä käyttöönottoasetuksia.

– Silloin nämä käyttöönottoasetukset tulevat jälleen eduskunnassa arvioitavaksi. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on ottaa niihin kantaa.

Valmiuslain avulla hallitus voisi julistaa maahan poikkeustilan ei ainoastaan tartuntataudin vaan myös talouskriisin nojalla. Hallitus voisi valmiuslain avulla vaikuttaa muun muassa rahoitus- ja luottolaitosten toimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?