Hallitus antoi kaksi valmius­lain käyttöön­otto­asetusta – lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitus antoi kaksi valmius­lain käyttöön­otto­asetusta – lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa

Julkaistu: 17.3. 16:12

Toinen asetuksista annettiin kiireellisellä menettelyllä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo, että valtioneuvosto on antanut kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta. Toinen asetuksista on annettu tavanomaisella menettelyllä ja toinen kiireellisellä menettelyllä.

Ulkoministeriö suosittelee toistaiseksi välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. Suositus koskee kaikkia maita. Ministeriö on aiemmin kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista.

Kiireellisessä menettelyssä on päätetty, että terveydenhuollon alan tarvikkeiden ja lääkkeiden myyntiä voidaan rajoittaa. Asetus on tullut jo voimaan.

Terveydenhuollon tarvikkeiden myyntirajoitukset tarkoittavat myyntirajoituksia apteekkeihin, ja ne koskevat myös hoitotarvikkeita ja suojatarvikkeita. Toimenpiteillä varaudutaan estämään tarvikkeiden vienti pois maasta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) mukaan lääkkeiden jakelussa erilaiset rajoittavat toimenpiteet ovat välttämättömiä. Tällä hetkellä lääkkeitä on varastoissa hyvin.

Kunnalla on oikeus poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoista ja sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnista koronavirustilanteen takia. Asetus tulee voimaan keskivikkona.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa 19.3. vuorokauden vaihtuessa. Ulkomaille ei pidä matkustaa, se koskee liikennettä maateitse, meritse tai lentäen.

Työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi Ruotsin ja Norjan rajalla määrätyillä rajanylityspaikoilla sallitaan. Myös tavaraliikenne jatkuu.

Ruotsin-vastaisella rajalla avoinna pidetään Karesuvannon, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion rajanylityspaikat. Norjan-rajalla auki pysyvät rajanylityspisteet ovat Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki. Muissa paikoissa rajanylitys ei ole sallittua.

Sen sijaan itärajalla liikennettä ja aukioloaikoja rajoitetaan. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikalla keskeytetään.

Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pysyvät auki tavara- ja paluuliikennettä varten. Muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.

Suomeen palaavat ihmiset ohjataan kahdeksi viikoksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Rajojen sulkeminen ei vaikuta mahdollisuuteen hakea Suomesta turvapaikkaa.

Eläkkeellä olevia rajavartijoita ja poliiseja voidaan tarvittaessa kutsua takaisin töihin.

Poliisi valvoo yli kymmenen hengen kokoontumisrajoitusten noudattamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?