Rajat ja koulut kiinni, liikkumista voidaan rajoittaa, ohjeet yli 70-vuotiaille... Hallitukselta kovia toimia koronan takia - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rajat ja koulut kiinni, liikkumista voidaan rajoittaa, ohjeet yli 70-vuotiaille... Hallitukselta kovia toimia koronan takia

Suomi aloittaa valmistelun rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen, mutta tavaraliikenne jatkuu.

16.3. 11:03 | Päivitetty 16.3. 19:19

Hallitus on päättänyt rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

Valtio sulkee valtion ja kuntien museot, teatterit, kirjastot sekä urheilu-, nuoriso-, järjestö-, harrastus- ja kerhotilat. Yksityisen ja kolmannen sektorin sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Hallitus velvoittaa yli 70-vuotiaita pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Linjaus ei koske valtiojohtoa, kansanedustajia ja kunnallisia luottamushenkilöitä.

Koulujen sulkemisesta huolimatta yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus.

Hallitus toteaa, että ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi. Tänään tiedotustilaisuudessa todettiin, että operaatio tulee olemaan raskas suomalaisille. Tavoite on, että riskiryhmät olisivat turvassa.

– Olemme kaikki talkoissa, jotta nämä riskiryhmät pärjäisivät, sanoi peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Pääministeri Sanna Marin (sd) toteaa, että suomalaiset saavat muun muassa käyttää joukkoliikennevälineitä, käydä kaupassa ja apteekissa ja ulkoiluttaa koiraa. Tarpeetonta oleilua julkisilla paikoilla on kuitenkin vältettävä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) toteaa valmiuslain käyttöönoton olevan ensimmäinen kerta Suomen historiassa.

– Valmiuslaki antaa oikeuden kajota ihmisten perusoikeuksiin. Siksi se on niin poikkeuksellinen ja se vaatii, että myös eduskunta yhtyy tähän.

Asia menee huomenna eduskunnan käsittelyyn, joka viime kädessä päättää, saako käyttöönottoasetus jäädä voimaan.

– Tiedämme, että nyt ollaan kajoamassa ihmisten normaaliin arkeen, mutta se tehdään siksi, etteivät ihmiset kärsisi tästä epidemiasta, Henriksson sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vahvistanut aikovansa ehdottaa jäsenmaiden johdolle, että EU:n alueelle kiellettäisiin väliaikaisesti muu kuin välttämätön matkustaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?