Krista Kiuru kehotti kansalaisia välttämään riski­ryhmiin kuuluvia läheisiä: ”On tärkeää, että rajoitamme ei-välttämätöntä toimintaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Krista Kiuru kehotti kansalaisia välttämään riski­ryhmiin kuuluvia läheisiä: ”On tärkeää, että rajoitamme ei-välttämätöntä toimintaa”

”Kommunikointia, normaalia yhteydenpitoa ja oman rakkaan kanssa läheistä tekemistä pitää suosia nyt muillakin keinoilla kuin sillä perinteisellä sosiaalisella kontaktilla”, ministeri totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Kiuru peräänkuulutti tiedotustilaisuuden aikana, että epidemian kynnyksellä Suomessa tarvitaan jokaista sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.­

12.3.2020 17:57

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi hallituksen torstaisessa tiedotustilaisuudessa ministeriön edellyttävän sosiaali- ja terveyspalvelualalta entistä jyrkempiä suojatoimenpiteitä koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

– Meidän pitää olla varmoja, että työntekijät jäävät kotiin hyvin matalalla kynnyksellä riskiryhmään kuuluvien ihmisten suojelemiseksi, jos työntekijä on palannut epidemia-alueelta, tai tuntee jopa jo alkavia flunssan oireita. On myös tärkeää, että sosiaali- ja terveysalan henkilöstö pysyy terveenä ja toimintakykyisenä tässä tilanteessa, Kiuru sanoi.

Kiuru totesi valtioneuvoston havainnollistavan uusilla rajoituksillaan, että sosiaalisten kontaktien vähentämiseen on pyrittävä koko yhteiskunnan tasolla. Ministeri peräänkuulutti jokaisen henkilökohtaista vastuuta minimoida toimintatavoillaan muiden vaara sairastua.

Erityistä varovaisuutta kansalaisten tulisi Kiurun mukaan noudattaa riskiryhmiin kuuluvien läheisten kanssa.

– Raskas on sanoa, että monet meille rakkaat ihmiset, jotka ovat esimerkiksi kotihoidon tai asumispalvelujen piirissä, saattavat olla riskissä altistua. On tärkeää ottaa vakavasti ehdotukset, että rajoitamme ei-välttämätöntä toimintaa, ministeri totesi.

– Kommunikointia, normaalia yhteydenpitoa ja oman rakkaan kanssa läheistä tekemistä pitää suosia nyt muillakin keinoilla kuin sillä perinteisellä sosiaalisella kontaktilla.

Puheenvuoronsa alkupuolella Kiuru totesi, että kotimainen sosiaali- ja terveydenhuolto on toistaiseksi näyttänyt kyvykkyytensä epidemian hallinnassa. Tähän mennessä Suomessa ei olla vahvistettu tartuntaketjujen ulkopuolisia tartuntatapauksia.

WHO:n keskiviikkoinen pandemiajulistus tulee ministerin mukaan ottaa joka tapauksessa vakavasti. Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiltä Kiuru odottaa varautumista hyvissä ajoin edessä mahdollisesti häämöttävään epidemiavaiheeseen.

– Tältä osin lähetämme tässä tilaisuudessa vakavan viestin myös heille. Me tarvitsemme jokaista tämän alan ammattilaista tulevaisuudessa, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysministeriön uusien rajoitusvaatimusten soveltamisesta päätettiin tiistaina myös opetusministeriön toimialalla, johon kuuluvat päiväkodit, oppilaitokset ja yliopistot.

Tiedotustilaisuuden aikana pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi hallituksen peruvan kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet toukokuun loppuun asti. Määräys pohjautuu tartuntatautilakiin.

Marinin mukaan suomalaisten tulee lisäksi suosia etätyötä ja luopua muista kuin välttämättömistä työmatkoista

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?