Kommentti: Valmiuslakiin turvautuminen koronaviruksen taltuttamisessa olisi historiallisen kova juttu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Valmiuslakiin turvautuminen koronaviruksen taltuttamisessa olisi historiallisen kova juttu

Hallituksen väläyttämä valmiuslakeihin turvautuminen koronaviruksen vaikutusten hoitamisessa olisi historiallisen kova juttu Suomessa. Kynnys siihen on todella lujan takana, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (vas.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen hallituksen tiedotustilaisuudessa koronatilanteesta Helsingissä torstaina.

12.3.2020 15:38

Hallitus kutsuu eduskuntapuolueiden johdon Säätytalolle tänään kello 18 pohtimaan, mitä tehdä, ellei hallituksen iltapäivällä asettamat suositukset riitä koronaviruksen hillinnässä.

Hallitus päätti, että yli 500 ihmisen joukkokokouksia ei järjestetä.

Mutta toisin kuin esimerkiksi Norjassa tai Tanskassa päiväkoteja ja kouluja ei suljeta. Hallitus on arvioinut, että niiden sulkemisesta olisi nytkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa nousi esille myös valmiuslakien käyttöönottaminen, jos tilanne pahenee.

Se olisi todella kovaa tavaraa. Siksi niihin turvautuminen on tässä tilanteessa enemmän kuin epätodennäköistä.

– Valmiuslaki on suunnattu vakavien poikkeusolojen sääntelyä varten, muistutti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r)

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan rajuihin rajoittamistoimenpiteisiin siirtyminen toisi riskejä, että ne rajoittaisivat enemmän hyvinvointia kuin turvaisivat sitä.

Valmiuslain ensimmäinen pykälä jo kertoo, miten kovasta asiasta on kyse:

Tämän lain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

  • Lue mitä valmiuslaki pitää sisällään: Valmiuslaki

Laissa säädetään viranomaisten toimivaltuuksista poikkeuslain aikana. Nyt kysymykseen tulisi lain kolmannen pykälän viides kohta eli tämä:

5) vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Laki mahdollistaisi viranomaisten toimivaltuuksien lisäämisen ja paljon muutakin. Itse laki pursuaa erilaisia sääntely- ja rajoitusmahdollisuuksia, sellaisia, joita harva normaaliaikoina tulee edes miettineeksi.

Laissa säädetään myös rahoitusmarkkinoiden toiminnasta poikkeusoloissa.

Siksi se ei ole turhaan valmiuslaki, jota on määrä käyttää todella poikkeuksellisissa oloissa.

Valmiuslait voidaan ottaa käyttöön asetuksella, jos valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa toteaa, että edellytykset täyttyvät:

Jos valtioneuvosto, yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, toteaa maassa vallitsevan poikkeusolot, voidaan valtioneuvoston asetuksella (käyttöönottoasetus) säätää II osan säännösten soveltamisen aloittamisesta. Tällainen asetus voidaan antaa määräajaksi, enintään kuudeksi kuukaudeksi, valmiuslain käytäntöönpanosta todetaan.

Nyt hallitus on neuvotellut tilanteesta presidentti Sauli Niinistön kanssa. Valmiuslait pitäisi viedä mahdollisimman nopeasti eduskunnan käsiteltäväksi. Siksi asiaa käydään illalla Säätytalolla läpi.

Käyttöönottoasetus on välittömästi saatettava eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta päättää, saako asetus jäädä voimaan vai onko se kumottava osittain tai kokonaan ja onko se voimassa säädetyn vai sitä lyhyemmän ajan. Jollei käyttöönottoasetusta ole viikon kuluessa sen antamisesta toimitettu eduskunnalle, asetus raukeaa, laissa todetaan.

Suomessa ei rauhan aikana ole oltu lähelläkään tilannetta, jossa valmiuslakia olisi tarvinnut edes harkita.

Lähimpänä poikkeusoloja käytiin 1990-luvun alussa Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen aikana, kun valtio oli kaatumassa akuuttiin kassakriisiin.

Silloin hallitus pohti hätälainsäädäntöä yhdessä presidentti Mauno Koiviston kanssa, mutta mihinkään poikkeusjärjestelyihin ei lopulta tarvinnut turvautua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?