Venäjä kutsui presidentti Niinistön voitonpäivän juhlaan – kanta osallistumiseen on jo selvä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Venäjä kutsui presidentti Niinistön voitonpäivän juhlaan – kanta osallistumiseen on jo selvä

Niinistö sai kutsun voitonpäivän juhliin myös vuonna 2015, jolloin hän kieltäytyi.

Presidentti Niinistö vieraili keskiviikkona Hämeen panssaripataljoonassa.

4.3.2020 18:02

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei vielä paljasta, aikooko osallistua toukokuiseen voitonpäivän juhlaan Moskovassa. Presidentti kertoi toimittajille kuitenkin, että hänen kantansa asiaan on selvä.

Asiaa kysyttiin Niinistöltä Parolassa, jossa hän tutustui keskiviikkona panssariprikaatin harjoitukseen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov muistutti eilen Helsingissä, että Niinistöllä on kutsu juhlaan.

Voitonpäivää eli voittoa natsi-Saksasta juhlitaan Moskovassa toukokuun 9. päivänä perinteisin mahtipontisin sotilasparaatein. Tänä vuonna kyseessä ovat sodan päättymisen 75-vuotisjuhlat.

Niinistö sai kutsun voitonpäivän juhliin myös viisi vuotta sitten eli toukokuussa 2015, kun Venäjällä vietettiin voitonpäivän 70-vuotisjuhlia. Tuolloin Niinistö kieltäytyi osallistumisesta ja tasavallan presidentin kanslia kertoi kieltäytymisen johtuvan Ukrainan tilanteesta.

Kun Niinistö ja Lavrov tapasivat eilen, keskustelun vakavin osuus koski Idlibin tilannetta Luoteis-Syyriassa ja syyttömien siviilien kärsimystä.

– Totesin hänellekin sen, että torstaina todella mitataan paljon, kun presidentti Putin ja presidentti Erdogan tapaavat. Teille voin todeta sen, että olen jossain määrin toiveikas sen tapaamisen suhteen, Niinistö sanoi toimittajille Parolassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan matkustaa huomenna Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Erdogan sanoi tänään Ankarassa toivovansa, että hänen keskustelunsa Putinin kanssa Moskovassa poikii tulitauon Idlibiin.

Niinistö on ennenkin käynyt vakavia keskusteluja venäläisjohtajien kanssa. Mikä hänen kokemuksensa mukaan on paras tapa viestiä heidän kanssaan, jotta oma viesti tulee kuulluksi?

– Hyvin suora. Myöskin johdonmukainen, siinä mielessä että ei jätä mitään irralleen, Niinistö sanoi viitaten vanhaan sanontaan.

Sananlaskun mukaan ”kasakka vie kaiken mikä irti lähtee”. Niinistö on viitannut siihen ennenkin puhuessaan Venäjän kanssa toimimisesta.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tapasi Lavrovin eilen. Haaviston esiintymistä ulkoministereiden yhteisessä tiedotustilaisuudesta arvosteltiin epävarmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?