Kokoomuksen Häkkänen vaatii Syyriaa pöydälle Lavrov-tapaamisessa – ”Venäjä on saatava ruotuun” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen Häkkänen vaatii Syyriaa pöydälle Lavrov-tapaamisessa – ”Venäjä on saatava ruotuun”

Entinen oikeusministeri epäilee hallituksen valmistautumista keskusteluihin Venäjän ulkoministerin kanssa.

Entinen oikeusministeri Antti Häkkänen haluaa Suomen ottavan kovan linjan Venäjää kohtaan Syyria-kysymyksessä.­

2.3.2020 20:59

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen vaatii Suomen ulkopoliittista johtoa ottamaan tiukan linjan Syyrian tilanteeseen ja pakolaisiin liittyvissä keskusteluissa tavatessaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin huomenna. Helsingissä vieraileva Lavrov kohtaa ensin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja keskustelee sitten ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa.

Yhdeksi keskustelunaiheeksi nousee todennäköisesti tilanne Syyriassa, jossa jopa miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Idlibin alueella sotimisen vuoksi. Venäjä on osallistunut sotatoimiin tukemalla liittolaisiinsa kuuluvaa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

YK:n mukaan alueella on pommitettu muun muassa kouluja ja iskuja on kohdistettu siviiliväestöön. Samaan aikaan Euroopassa pelätään uutta pakolaisaaltoa Turkkiin jo paenneiden syyrialaisten pyrkiessä rajan yli Kreikkaan.

Häkkäsen mielestä huomio tulisi kohdistaa juurisyyhyn eli siihen, miksi miljoonat ihmiset ovat joutuneet lähtemään liikkeelle Syyriasta. Hän kutsuu Suomeen saapuvaa Lavrovia yhdeksi päävastuullisista tilanteeseen.

– Venäjä on Assadia tukemalla nostanut diktaattorin takaisin jaloilleen ja osallistuu nyt myös itse siviilejä pommittamalla sellaisiin kauhutekoihin, jotka tulevat jäämään historian kirjoihin ihmiskunnan synkkinä päivinä, Häkkänen toteaa.

Aiemmin oikeusministerinä toiminut Häkkänen pelkää hallituksen valmistautuneen puutteellisesti Lavrovin kohtaamiseen. Hän kysyy, ovatko ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa istuvat puolueiden puheenjohtajat varmasti käsitelleet tätä asiaa kunnolla viime päivinä.

– Onko UTVA edes kokoontunut? Olen kuullut vähän huhuja että kovin aktiivista oma-aloitteellisuutta tässä asiassa ei ole. Toivotaan että huominen tapaaminen ei ole pelkkää julistusten tekemistä vaan että hallituksella olisi konkretiaa, Häkkänen sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on merkittävä asia koko Euroopan poliittisen järjestelmän toimintakyvyn mutta myös inhimillisen katastrofin ehkäisemisen kannalta.

– Venäjä on jotenkin saatava ruotuun tässä asiassa. Suomi voisi olla tässä aloitteellinen ja ottaa johtajuutta koska EU-komissio ei tähän kykene.

Ulkoministeriön tiedotteiden mukaan UTVA:n edellinen kokoontuminen pidettiin 18. helmikuuta, jolloin aiheena olivat hybridiuhkat sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu. IS:lle kerrotaan hallituksen valmistautuvan normaaliin tapaan Lavrovin vierailuun.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin (sd) ja keskusteluihin osallistuu myös tasavallan presidentti. Koska kyse on toisten EU-maiden kanssa yhdessä tehtävistä päätöksistä, kohdistaa Häkkänen kysymyksensä erityisesti hallitukselle, jonka vastuulla EU-asiat ovat.

Häkkänen sanoo entisenä ministerinä ymmärtävänsä, että hallitus ei tuo julkisuuteen neuvottelustrategiaansa tai tietoa EU-kumppanien kanssa mahdollisesti sovituista toimista. Nyt ei olla kuitenkaan nähty merkkejä esimerkiksi laajan rintaman hakemisesta toisten EU-maiden kanssa, jotta pakolaiskriisiin voitaisiin löytää ratkaisuja.

– Viikonloppuna nähtiin vain sisäministeriltä twiitti että mitään ei ole tapahtumassa. Päin vastoin katastrofi on tapahtumassa! Tuntuu siltä että hallituksessa ei ole edes tilannekuva selvillä tässä asiassa.

Häkkäsen mielestä pelkkä Venäjän tekojen tuomitseminen ei riitä jos mitään konkreettista ei tehdä.

– Kauhistellaanko vain Twitterissä vai onko konkreettisia toimenpiteitä oikeasti valmisteltu ja haettu laajaa kumppanimaiden rintamaa? hän kysyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?