HUS-johtaja lyttää hallituksen korona-rahat: ”Saa kaikille suomalaisille kaksi litraa Pirkka-maitoa tai hammastahnan Tokmannilta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

HUS-johtaja lyttää hallituksen korona-rahat: ”Saa kaikille suomalaisille kaksi litraa Pirkka-maitoa tai hammastahnan Tokmannilta”

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on huolissaan sekä rahoista että varusteista.

Julkaistu: 1.3. 20:55

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvostelee hallituksen toimia koronaviruksen hoitamiseksi riittämättömiksi.

Hallituksen koronan torjuntaan lupaama 8,9 miljoonaa euroa ei ole suuri summa, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen blogikirjoituksessaan Uusi Suomi -verkkolehdessä.

– Summa, joka hallituksella on välittömästi käytössään ilman lisätalousarviota, on vain 1,6 euroa jokaista suomalaista kohden. Tällä summalla pystyy kaikille suomalaisille hankkimaan kaksi litraa Pirkka-kevytmaitoa taikka hammastahnatuubin Tokmannilta, Lehtonen kirjoittaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoittama 8,9 miljoonaa euroa on summa, jonka hallitus on varannut yllättäviin lisämenoihin tämän vuoden talousarvioissa. Marin sanoi puheessaan hallituksen olevan myös varautunut arvioimaan tilannetta tarvittaessa myös lisätalousarvioiden kautta.

Lehtonen mainitsee myös, että STM:n kansliapäällikön mukaan terveydenhuoltohenkilökunnalle tarkoitetut suojavarusteet ovat käyttöpäivämerkintöjen mukaan vanhentuneet eikä uusia suojaimia ole enää maailmalta saatavissa. Terveydenhuoltohenkilöstön sairastumisriski on suuri, vaikka VTT:n tutkimusten mukaan varusteet kelpaavat edelleen käytettäviksi.

Esimerkiksi influenssavirus tartuttaa noin viisi prosenttia aikuisväestöstä, mikä Suomessa tarkoittaisi 200 000–300 000 henkilöä epidemiakauden aikana, Lehtonen laskee. Näistä noin 35 000–50 000 voi tarvita sairaalahoitoa, ja merkittävä osa sairastuneista tarvitsee hengityslaitehoitoa.

Lehtonen vertailee 8,9 miljoonaa euroa muutamaan muuhun talousarvion menoerään. Hallitus on esimerkiksi luvannut 90 miljoonaa euroa terveyskeskusten kehittämishankkeisiin.

– Ehkä valtioneuvostossa on jäänyt huomaamatta, että terveydenhuollon tarkoituksena ei lopultakaan ole kehittämishankkeiden pyörittäminen, vaan potilaiden hoitaminen ja väestön terveyteen kohdistuvien uhkien torjuminen mm. pandemian uhatessa, Lehtonen toteaa.

Hän ottaa vertailun vuoksi esiin myös hävittäjä- ja sotalaivahankintoihin todennäköisesti kuluvat miljardit.

– Uusimmatkaan hävittäjälentokoneet eivät valitettavasti pysty torjumaan koronavirusta.

Lehtosen mukaan Marinin hallitus voisikin koronauhkan takia muuttaa hallitusneuvotteluissa sovittuja budjettikehyksiä sen sijaan, että sairaanhoitokustannuksiin on nyt varattu vain 1,6 euroa suomalaista kohden.

Juttua päivitetty 2.3. klo 17.55: Lisätty tieto siitä, että pääministeri on puhessaan sanonut hallituksen olevan varautunut arvioimaan tilannetta myös lisätalousarvioiden kautta.