”Portit Eurooppaan auki” – Suomen hallitus vaikeni Turkin ja Kreikan rajan tilanteesta

Hallituspuolueet varovat kommentoimasta Turkista Kreikkaan pyrkivien pakolaisten tilannetta.

IS tavoitteli ministereitä sekä puolueiden puheenjohtajia kommentoimaan Turkin ja Kreikan rajalla kehittyvää pakolaistilannetta. Muiden muassa sisäministeri Maria Ohisalo, ulkomisteri Pekka Haavisto ja pääministeri Sanna Marin lykkäsivät lausuntojaan tulevaisuuteen. Perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta kommentti heltisi.

1.3.2020 20:18 | Päivitetty 1.3.2020 23:01

Hallituksen ministerit ovat niukkasanaisia Turkin ja Kreikan rajan tilanteesta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kertonut avanneensa ”portit Eurooppaan”, ja kymmenettuhannet ovat pyrkineet viikonlopun aikana Edirnen rajanylityspaikalla Turkista Kreikkaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ehdottivat lauantaina tiedotteella, että EU:n olisi perustettava Kreikan ja Turkin vastaiselle rajalle turvapaikkakeskuksia, joissa selvitettäisiin siirtolaisten tarve turvapaikkaan sekä hoidettaisiin turvapaikka-asioiden käsittely.

Entä mikä muiden puoluejohtajien mukaan voisi olla Suomen rooli tilanteessa? Useat muut hallituspuolueiden johtajat sekä pääministeri Sanna Marin (sd) lykkäsivät vastausvastuuta eteenpäin sunnuntai-iltapäivänä, kun Ilta-Sanomat yritti tavoitella heitä heidän lehdistöavustajiensa kautta.

– Ei tule kommenttia, täytyy tarkistaa kuka saa kommentoida, toteaa valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) avustaja Kari Jääskeläinen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Anderssonin avustaja vastaa tunteja myöhemmin tekstiviestillä ja kiittää kommenttipyynnöstä.

– Asiaa kommentoivat toimivaltaiset ministerit, viesti jatkuu.

RKP:n puheenjohtaja sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vastaa avustajansa kautta, että asiaa kommentoivat ulkoministeri Pekka Haavisto ja pääministeri Marin. Myös Marinin avustaja neuvoo kääntymään Haaviston puoleen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU kutsuu ulkoministerit koolle Syyrian heikentyneen tilanteen vuoksi. Ulkoministeri Haaviston erityisavustajan vastaus tiedusteluun Suomen arvioista Turkista pyrkivien pakolaisten suhteen on lyhyt ja ytimekäs.

– Hei. Palaamme asiaan, kun meillä on kerrottavaa.

Vihreiden puoluejohtajalla, sisäministeri Maria Ohisalolla saattaa myös olla tärkeä rooli Turkin kriisin suhteen, sillä EU:n maahanmuuttoasioista vastaava komissaari Margaritis Schinas on kutsunut EU:n sisäministerit kiireelliseen kokoukseen Berliiniin Turkista EU:hun saapuvien ihmisten vuoksi.

– Hei! Tilannetta seurataan. EU on tässä keskeinen toimija ja asian tiimoilta käydään diplomaattisia keskusteluita. Ohisalo ei kommentoi asiaa enää tänään, vastaa hänen mediasuhteista vastaava avustajansa.

Ohisalo kommentoi asiaa lyhyesti Twitterissä.

– Tilannetta Turkin ja Kreikan rajalla seurataan. EU on kysymyksessä keskeinen toimija ja keskustelua jäsenmaiden kesken jatketaan. Sisäministerit kokoontuvat lähiaikoina. Suomi ja EU ovat varautuneita tilanteen erilaisiin kehityssuuntiin, hän kirjoitti.

Opposiopuolueet ovat selvästi valmiimpia kommentoimaan, sillä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho vastaa soittopyyntöön.

– Suomi voi EU:n jäsenmaana tehdä Kreikan hyväksi on se, että antaa asiantuntija-apua ja tarvittaessa rahallista apua keskusten ylläpitoon ja rajavalvontaan, Halla-aho toteaa.

– Ensisijaista olisi saada ihmisten tulo loppumaan.

Suomeen hän ei olisi Turkin kautta tulevia pakolaisia kuitenkaan ottaisi.

– Mihinkään taakanjakoon ei pidä ryhtyä, sillä se vain houkuttelee lisää ihmisiä, ja nämä ihmiset eivät vastaanottamalla lopu.

Halla-aho lisäisi tilapäisesti myös rajavalvontaa Ruotsin vastaiselle rajalle.

– Rajan tuntumaan pitäisi järjestää suljetut vastaanottofasiliteetit rajan tuntumaan, käsitellä nopeassa aikataulussa sinne mahdollisesti tulevien turvapaikanhakijoiden hakemukset ja hylätä ne ilmeisen perusteettomina, sillä he tulevat toisesta turvallisesta maasta, hän toteaa.

Kello 23.00: Lisätty Ohisalon Twitter-kommentti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?