Kommentti: Li Andersson toteutti pr-operaation – mikä lopulta muuttui?

Vasemmistoliitto tarttui nimettömään vihankylvöön pakon edessä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi vasemmistoliiton irtisanoutuvan väkivallasta ja sillä uhkaamisesta.

28.2.2020 20:45

IS lähti selvittämään tiistaina, oliko vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger suoltanut verkkoon vihatekstejä nimimerkin takaa.

Dellinger ei vastannut yhteydenottopyyntöihin. Myöskään vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen ei ollut tavoitettavissa.

Täydellinen radiohiljaisuus ei ole politiikassa aivan tavatonta, mutta harvinaista. Alkoi vaikuttaa siltä, että vasemmistoliitossa haluttiin vaieta asia kuoliaaksi.

Torstaina IS lähestyi vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin esikuntaa, jossa ei nähty tapausta edes selvittämisen arvoisena, sillä Dellingerin tapaukseen oli tarttunut myös tuomioistuimen kieltämä uusnatsiorganisaatio.

Vasemmistoliitto yritti siis spinnata asian näyttämään siltä, että uusnatsit ovat heidän kimpussaan.

Tämä voi hyvin pitää paikkansa, mutta ei selittänyt esimerkiksi sitä, miksi yksi Dellingerin käyttämistä tileistä johdatti Crusty Old Sea Dog -vihatilille.

Andersson kehotti olemaan yhteydessä puoluesihteeriin, joka palasi asiaan lopulta torstai-iltana.

Dellinger oli myöntänyt puoluesihteerille perustaneensa vihatilin, mutta kertonut lopettaneensa tilin päivittämisen kesän 2016 jälkeen. Verkossa levinneet kuvakaappaukset olivat Dellingerin mukaan siis joidenkin muiden kirjoittamia.

Anderssonin pr-operaatio käynnistyi perjantaiaamuna viiden tviitin sarjalla, jossa vasemmistoliitto irtisanoutui väkivallasta ja sillä uhkailemisesta.

Dellinger ilmoitti irtisanoutuvansa tehtävästään ja pyysi anteeksi puolueelta, puoluetovereiltaan ja vasemmistoliiton äänestäjiltä ”asian ympärille syntynyttä kohua”. Kirjoitusten kohteet jätettiin mainitsematta.

Vasemmistoliitto tarttui nimettömään vihankylvöön pakon edessä ja vaikutti hyväksyvän hyvin epäuskottavan selityksen siitä, että vihatviitit olisi kirjoittanut joku muu kuin tilin perustanut henkilö, joka oli noussut jo 2015 otsikoihin vitsailtuaan kuninkaallisten ampumisella.

Verkon salapoliisit kiinnittivät huomiota Anderssonin ja Dellingerin aiempaan viestittelyyn: tuliko aluejohtajan käytös Anderssonille yllätyksenä?

Vasemmistoliiton kriisiviestintäoperaation jälkimainingeissa voi kysyä, mikä lopulta muuttui.

Anderssonin visio asiallisesta, kohteliaasta ja kunnioittavasta verkkokeskustelusta on joka tapauksessa kannatettava. Toivottavasti se ei ollut – Anderssonia itseään lainaten – paskapuhetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?