Vasemmistoliiton Dellingeriä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Lounais-Suomen poliisi aloittaa esitutkinnan

Puolueen tänään eronneen toiminnan johtajan perustamalla Twitter-rilillä vaadittiin tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Misha Dellingerin vihatilistä on tehty rikosilmoitus Lounais-Suomen poliisilaitokselle.

28.2.2020 13:39

Vasemmistoliiton läntisen alueen entisen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin vihatilistä on tehty eilen torstaina rikosilmoitus Lounais-Suomen poliisilaitokselle.

Ylikomisario Jussi Helesvirta kertoo Ilta-Sanomille, että poliisi aloittaa tapauksesta esitutkinnan nimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

– Tällainen lausunto, mikä Twitterissä on annettu, ylittää kyllä esitutkintakynnyksen, Helesvirta vahvistaa.

Rikosilmoituksen käsittely on tällä hetkellä vielä kesken, ja tapaus siirtyy rikosten esikäsittely-yksiköstä ensin tänään perjantaina tutkintaryhmään ja siitä eteenpäin tutkintaan.

Dellingerin perustamalla Crusty Old Sea Dog -nimisellä nimettömällä Twitter-tilillä on tuotettu pari vuotta takaperin väkivaltaa puoltavaa tekstiä.

Esimerkiksi lokakuussa 2016 tilillä julkaistiin päivitys, jonka mukaan ilmastonmuutoksen kieltäjät tulisi ampua. Saman vuoden marraskuussa julkaistiin seuraavaa: ”Minulla on oikeus tappaa itsepuolustuksen nimissä. Fasistien tappamisessa on kyse itsepuolustuksesta.”

Kesäkuussa 2017 tilillä julkaistiin suomenkielinen päivitys: ”Halla-aho on kyllä ihan selvä fasisti, ei kai siitä ole kuin joissain marginaaliporukoissa epäselvyyttä.”

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lisäksi kirjoituksissa mainitaan nimellä myös muun muassa europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps), Sammon hallituksen puheenjohtajaa Björn Wahlroos ja kirjailija Jari Ehnrooth.

Myös Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen tulkinnan mukaan Dellingerin vihatilin kohdalla ylittyy esitutkintakynnys.

Tolvanen kertoo Ilta-Sanomille uskovansa, että Valtakunnansyyttäjävirasto joutuu ottamaan tapauksen arviointiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?