Professori: Vasemmistoliiton toiminnan­johtajan vihatilistä tulisi käynnistää tutkinta: ”Onhan fasismikin vakaumus” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Professori: Vasemmistoliiton toiminnan­johtajan vihatilistä tulisi käynnistää tutkinta: ”Onhan fasismikin vakaumus”

Tilillä vaadittiin tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Matti Tolvanen (oik.) kommentoi Misha Dellingerin perustamalla Crusty Old Sea Dog -nimisellä Twitter-tilillä julkaistuja tekstejä.­

28.2.2020 10:18

Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen tulkinnan mukaan Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin vihatilin kohdalla ylittyy esitutkintakynnys.

Hän uskoo, että Valtakunnansyyttäjävirasto joutuu ottamaan tapauksen arviointiin.

– On tämä kyllä rankkaa tekstiä, pahalta näyttää. Kyllä se on tutkittava, nämä viestit ovat sen verran kovia.

Hän vertaa tapausta esimerkiksi Päivi Räsäsen (kd) tutkintaan.

– Kyllä tässäkin pitäisi tasapuolisuuden nimissä tutkinta aloittaa. Tämä teksti on niin paljon rankempaa verrattuna vaikkapa Räsäsen juttuun, jossa ei ketään kehoteta surmaamaan. Kyllä tämä paljon kovempaa tekstiä on.

Todennäköisemmin kyse voisi Tolvasen mukaan tapauksen kohdalla olla kiihottamisesta kansanryhmää vastaan henkilön vakaumuksen perusteella.

– Onhan fasismikin vakaumus, vaikka sitä nyt ei pidetäkään soveliaana vakaumuksena. Mutta vakaumus mikä vakaumus. Myös kunnianloukkaus voisi tulla kyseeseen, Tolvanen arvioi.

Dellingerin perustamalla Crusty Old Sea Dog -nimisellä nimettömällä Twitter-tilillä on suollettu pari vuotta takaperin väkivaltaa puoltavaa tekstiä.

Esimerkiksi lokakuussa 2016 tilillä julkaistiin päivitys, jonka mukaan ilmastonmuutoksen kieltäjät tulisi ampua. Saman vuoden marraskuussa julkaistiin seuraavaa: ”Minulla on oikeus tappaa itsepuolustuksen nimissä. Fasistien tappamisessa on kyse itsepuolustuksesta.”

Kesäkuussa 2017 tilillä julkaistiin suomenkielinen päivitys: ”Halla-aho on kyllä ihan selvä fasisti, ei kai siitä ole kuin joissain marginaaliporukoissa epäselvyyttä.”

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lisäksi kirjoituksissa mainitaan nimellä myös muun muassa europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps), Sammon hallituksen puheenjohtajaa Björn Wahlroos ja kirjailija Jari Ehnrooth.

Asian tekee Tolvasen mukaan vakavammaksi se, että tietyt nimellä mainitut henkilöt ovat ainakin epäsuorasti yhdistettävissä tappamisviesteihin.

Sillä ei ole hänen mukaansa väliä, että tappamiskehotus ja Halla-ahon nimeäminen fasistiksi eivät löydy samasta viestistä.

– Näitä viestejähän pitää lukea kokonaisuutena. Ne ovat kuitenkin yhdistettävissä toisiinsa, sellainen mielikuva minulle ainakin syntyy.

– Jos yleisellä tasolla vielä sanoisi, että fasistit pitäisi tappaa, niin onhan sekin jo vakava lausunto. Mutta jos muissa viesteissä vielä nimetään tietyt henkilöt fasisteiksi, niin jokuhan voisi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että joku näistä nimetyistä pitää surmata.

Todennäköisemmin kyse voisi Tolvasen mukaan olla kiihottamisesta kansanryhmää vastaan henkilön vakaumuksen perusteella. Tapaus voitaisiin hänen mielestään kuitenkin tulkita jopa julkiseksi kiihottamiseksi rikokseen.

– Se on sitten jo vakavampi rikosnimike. Siinä joutuisi sitten arvioimaan, että onko tämä kirjoittelu aiheuttanut vaaran siitä, että joku menee ja tappaa jonkun tällaisen henkilön, jota tässä nyt fasistiksi nimetään.

Dellinger on kertonut perustaneensa tilin, mutta lopettaneensa sen käyttämisen kesän 2016 jälkeen. Hän siis kiistää kirjoittaneensa tekstit, joita internetiin on levinnyt kuvakaappauksina.

Tolvanen muistuttaa, että vastaavissa jutuissa on tavanomaista, että henkilö kiistää osuutensa.

– Se on sitten tutkittava, kuka sitä on käyttänyt. Onhan siihen poliisilla keinot.

Hän muistuttaa, että tilin perustaminen ei kuitenkaan vielä tuo vastuuta Dellingerille.

Dellingerin perustamasta tilistä uutisoi torstaina myös Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?